Efectul Tunis asupra minţilor înfierbântate

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Avalanşa de evenimente negative sub imperiul căreia am trecut prima lună a anului 2011 a indus o stare de tensiune aproape palpabilă. Românii sunt un popor răbdător, dar atacul asupra veniturilor lor şi intrarea în anticamera anului electoral 2012, aţâţă tot mai mult spiritele. Nemulţumirea faţă de situaţia actuală este amplificată de declaraţiile reprezentanţilor delegaţiei FMI îngrijoraţi că economia României nu dă semne de revenire. Despre ipocrizia acestei declaraţii am scris recent şi nu mai insist, doar spun că ea taie net şi speranţa că lucrurile se vor îndrepta cât de cât într-un viitor apropiat. Anul 2011 va fi, spun analişti economici independenţi, tot un an în care românii trebuie să strângă cureaua. Dacă mai au de unde. Ştim că sărăcia radicalizează poziţiile pe care se situează diferite grupuri şi clase sociale, radicalizează declaraţiile şi acţiunile politice şi mai ştim că sărăcia şi nemulţumirea ajunse la cote foarte ridicate nasc violenţă. Revolta din Tunisia exportată în Egipt şi care face cu ochiul şi altor popoare arabe conduse autocratic şi nu democratic confirmă această tendinţă de manifestare a maselor.
În acest context am avut în ultimele zile neplăcuta surpriză să vedem cum un comentator de pe postul TV care şi-a câştigat titlul de „prietenul numărul 1” al Puterii, şi sub influenţa lui şi unii invitaţi (dar ăştia mai cu jumătate de gură), se arăta extrem de revoltat că Partidul Social Democrat nu mobilizează oamenii să iasă în stradă. Sigur că pentru social-democraţi este măgulitoare încrederea acordată de comentatorul căruia nu o să-i dau numele, dar este şi mai calificant răspunsul de bun simţi politic şi civic pe care îndemnul l-a primit din partea primarului Constanţei, Radu Mazăre. El a declarat că o astfel de modalitate de luptă politică este ultima la care va apela PSD şi aceasta doar după ce toate celelalte metode democratice vor fi fost epuizate. Şi ce să vezi? La doar două zile după emisiunea, hai să-i spun instigatoare, acelaşi comentator prezenta ultimul sondaj de opinie realizat de Centrul de Cercetare Sociologică şi Branding, sondaj în care PSD, ca să vezi, avea o scădere de patru procente faţă de cercetarea sociologică anterioară, asortată cu o creştere similară a Alianţei de Centru Dreapta (PNL+PC) ale cărei partide nu fuseseră îndemnate să scoată oamenii în stradă cu consecinţe greu de estimat.
Mass media este, orice s-ar spune, un instrument desăvârşit de manipulare. Tocmai de aceea el trebuie folosit cu responsabilitate. Şi dacă nu mai există cenzura, atunci autocenzura trebuie să funcţioneze impecabil. O autocenzură comandată de instinct, inteligenţă şi conştiinţă. Sigur că oamenii de presă au pasiunile şi opţiunile lor politice. Nu sunt supraoameni. Cine-şi imaginează că pot fi întrutotul detaşaţi se înşeală amarnic. Dar de aici până la a îndemna chiar şi voalat la revoltă ar trebui să fie o cale foarte lungă.
Astăzi începe o nouă sesiune parlamentară şi Opoziţia, care este pe punctul de a se uni şi-a stabilit un plan de acţiune. Mai o moţiune de cenzură, mai încercări de racolare a parlamentarilor Puterii astfel încât balanţa voturilor să se încline în partea Opoziţiei făcând astfel posibilă chiar şi o nouă încercare de suspendare a preşedintelui…
Anca DINICĂ

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei

5 Comentarii

David 1 februarie 2011 at 9:30

A nca draga…,ce vrei sa spui prin acest EDITORIAL!?,de toate si in final nimic.
Tu ai cetit ceva despre PRINCIPIILE LOGICI?,analizeaza te rog Logic aceasta \scriere\ si o sa constati incalcarea Principiului non-contradictiei.
Astfel,tu denunti Nedreptatea Sociala,saracia si nemultumirea sociala care duce la revolta,dar opinezi ca poporul roman este unul \rabdator\ si in consecinta sugerezi discret ca poate sa continue acesta stare de SARACIE a unora si ÎNBOGATIRE a altora pe spinarea celor saraciti,altfel spus,\oameni de presa\ cu pasiunile si optiunile lor BUIMACESC prin opiniile lor contradictorii cetatenii majoritari,slabi la cpitolul \educatie Logica\,CULTURA GENERALA (Istorie, Logica, Filosofie) si \tari\ la capitolul \educatie religioasa patriarhala\ care indeamna cu impertinneta la suferirea Nedreptatii Sociale(sarcia materiala,fapte antisocilae,imorale etc..).
Tu ai auzit vreodata in viata ta de sistemul si ideologia patriarhala ?.
Dar de sistemul si ideologia MATERNA (MATRIARHALA?
Te \suljeste\ mintea si constiinta sa faci un \studiu comparativ\ al celor doua sisteme?(ca doar nu sunt trei sa nu le poti tinea minte) si sa aduci ca ARGUMENTE \starile de Nedreptate Sociala\ care le tot enunti prin editoriale si de asemenea sa \scri\ ceva Argumentat despre IDEOLOGIA MATERNA si PERIOADA de AUR a Umanitatii din vremea cind FEMEIA conducea celula societati,familia,iar ATOTPUTERNICA MAREA MAMA,Guverna,Respectind, Principiile Logicii si implicit cele a DREPTATII,asigurind astfel Armonia Sociala.
Te rog sa nu te superi pe mine Anca,dar asta e PURUL ADEVAR,am \scris\ ceva si lui Hantulescu despre aceste EDITORIALE artistice care nu duc nicaieri,perpetuind la infinit aceasta stare de confuzie ideologica,care NU dau posibilitatea intelegerii Mesajului Imnului National.
PS.Am convingerea ca te RESPECTI si astfel imi vei trimite opinia ta pe adresa mea de email,eu am incercat sa te gasesc,dar \secretara\ a dat de inteles ca NU esti de gasit.

HH 1 februarie 2011 at 11:04

Sigur ca publicul telespectator nu trebuie instigat, dar cand actualul presedinte Basescu Traian si partidul sau ( sa nu zic haita sa) a instigat si instiga si instiga populatia impotriva Parlamentului , o institutie fundamentala a oricarui stat democratic, nu am vazut in ziarul unirea o reactie ferma de respingere a acestei instigeri nici din partea ta Anca Dinica , nici a lui Hantulescu, Ciul, Mates si alti jurnalisti .
Cu articolul acesta nu stiu ce vrei sa transmiti ca trebuie sa suferi pana mori decat sa protestezi public, civilizat, dar categoric si hotarat din timp?!

HH 1 februarie 2011 at 13:30

INSTIGAREA LUI BASESCU A POPULATIEI IMPOTRIVA PARLAMENTULUI, INSTITUTIE FUNDAMANTALA IN DEMOCRATIE, ESTE CAM TRECUTA CU VEDEREA ( CA SA NU ZIC TOTAL OMISA ) DE ZIARUL UNIREA. SAU NU ESTE TOT INSTIGARE.

HH 1 februarie 2011 at 13:35

INSTIGAREA DE CATRE BASESCU TRAIAN SI HAITA A POPULATIEI IMPOTRIVA PARLAMENTULUI 9 NU POATE EXISTA NICI O SCUZA SUFICIENTA 0, INSTITUTIE FUNDAMENTALA IN DEMOCRATIE, NU AM VAZUT SA PROVOACE INDIGNARE ” JURNALISTILOR ” ZIARULUI UNIREA.

vigilante 1 februarie 2011 at 23:44

DAVIDE..cate clase ai sa faci tu analize ale articolelor la nivel de logica, filozofie, etc. citind comentariul tau nu m-am putut abtine sa nu rad.. gramatica de clasa a 3a. PRINCIPIILE LOGICI..deci 2I dragul meu, …sa scrii e cu 2i de asemenea nu scri.. stai linistit ca toti facem greseli din graba (omisiuni litere, lipsa space intre cuvinte, etc) dar greselile gramaticale sunt pregnante in cazut tau. nu te mai obosi sa cauti redactorii sau sa ceri sa te caute ei..nu o sa te caute, stai linistit…si care e ideea care se desprinde din comentariul tau? lumineaza-ma

Comentariile sunt oprite