Rămâi conectat

Actualitate

Efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței. Recomandările unui specialist pentru protejarea tenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței. Recomandările unui specialist pentru protejarea tenului

Folosirea măștilor de protecție va deveni o obișnuință pentru toată lumea, nu doar pentru cadrele medicale. Chiar dacă ele sunt necesare în lupta împotriva contaminării, creează disconfort, iar purtarea lor îndelungată poate duce la anumite probleme ale tenului.

Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București, a explicat care sunt efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței și cum ne putem proteja tenul de eventualele efecte adverse.

„În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).

Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută”, explică medicul miliar.

Pe perioade scurte, acesta nu afectează tenul foarte tare, dar utilizarea lor îndelungată poate ne poate afecta tenul destul de grav, mai ales dacă nu respectăm indicațiile specialiștilor. Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela explică cum ne putem proteja de eventualele reacții adverse.

„Acum, oamenii obișnuiți acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști. Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii.

Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție. Însă dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată în literatura de specialitate. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii.

Menționez doar CÂTEVA substanțe raportate drept cauza unei dermatite de contact:

  • thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi)
  • dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei)
  • cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor
  • medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie)
  • formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95).
CE SĂ FACEM?
  • EXCLUS machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul
  • Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna
  • Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm )
  • Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum
  • Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)
  • Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, Keloplast, Vitella extreme etc)
  • Evitați orice fel de mediu umed (aburi)
  • NU CORTICOIZI pe față decât la indicație medicului, preferabil dermatolog (consultație online)”, a menționat cpt. medic dr. Georgescu Mihaela.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea