Rămâi conectat

Actualitate

Efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței. Recomandările unui specialist pentru protejarea tenului

Ioana Oprean

Publicat

în

Efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței. Recomandările unui specialist pentru protejarea tenului

Folosirea măștilor de protecție va deveni o obișnuință pentru toată lumea, nu doar pentru cadrele medicale. Chiar dacă ele sunt necesare în lupta împotriva contaminării, creează disconfort, iar purtarea lor îndelungată poate duce la anumite probleme ale tenului.

Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela, medic specialist dermatovenerologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, din București, a explicat care sunt efectele purtării măștilor de protecție asupra pielii feței și cum ne putem proteja tenul de eventualele efecte adverse.

„În această perioadă, recomandările oficiale sunt de a ne proteja și cu ajutorul unei măști de protecție, fie că este una profesională (cu diverse filtre), fie una din materiale simple, obișnuite (de ex. bumbacul).

Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (=mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută”, explică medicul miliar.

Pe perioade scurte, acesta nu afectează tenul foarte tare, dar utilizarea lor îndelungată poate ne poate afecta tenul destul de grav, mai ales dacă nu respectăm indicațiile specialiștilor. Cpt. medic dr. Georgescu Mihaela explică cum ne putem proteja de eventualele reacții adverse.

„Acum, oamenii obișnuiți acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști. Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii.

Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție. Însă dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată în literatura de specialitate. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii.

Menționez doar CÂTEVA substanțe raportate drept cauza unei dermatite de contact:

  • thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi)
  • dibromodicyanobutan (C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei)
  • cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor
  • medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie)
  • formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95).
CE SĂ FACEM?
  • EXCLUS machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul
  • Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna
  • Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm )
  • Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum
  • Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)
  • Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, Keloplast, Vitella extreme etc)
  • Evitați orice fel de mediu umed (aburi)
  • NU CORTICOIZI pe față decât la indicație medicului, preferabil dermatolog (consultație online)”, a menționat cpt. medic dr. Georgescu Mihaela.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii, în coada clasamentului european la citit: Consumul de conținut cultural online a scăzut, a crescut gradul de manipulare prin dezinformare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Românii, în coada clasamentului european la citit: Consumul de conținut cultural online a scăzut, a crescut gradul de manipulare prin dezinformare Când ne referim la utilizarea internetului în scopuri culturale, România se află constant la coada clasamentelor europene. Conținutul video, lectura sau muzica aproape au dispărut din preferințele utilizatorilor internetului. „E mai ușor să mă […]

Citește mai mult

Actualitate

Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, amendat cu peste 50.000 de lei pentru că a colectat datele personale ale românilor fără acordul lor

Ioana Oprean

Publicat

în

Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale, amendat cu peste 50.000 de lei pentru că a colectat datele personale ale românilor fără acordul lor Călin Georgescu, fostul candidat la alegerile prezidențiale 2024, a fost amendat de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru că a stocate date ale utilizatorilor care au […]

Citește mai mult

Actualitate

Fermierii afectați de calamități, termene limită pentru depunerea înștiințărilor, în vederea despăgubirii. Care sunt acestea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Fermierii afectați de calamități, termene limită pentru depunerea înștiințărilor, în vederea despăgubirii. Care sunt acestea Fermierii ale căror culturi au fost compromise de calamități primesc o veste importantă! Un anunț extrem de important pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de calamități vine din partea Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Cluj, dar este valabil […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea