Educatoarele, învăţătoarele, institutorii şi maiştrii pot deveni profesori
Chiar dacă nu au studii superioare
Ordinul MECTS nr. 6563/13. 12.2011 pentru aprobarea calendarului activităţilor prevăzute în metodologia de echivalare a studiilor educatoarelor, învăţătoarelor, institutoarelor şi maiştrilor instructori a fost publicat în „Monitorul Oficial al României” nr. 929/28.12.2011. Potrivit metodologiei, aprobate prin OMECTS nr. 5484/2011, pentru a deveni profesor pentru învăţământul preşcolar, profesor pentru învăţământul primar, profesor de instruire practică, respectiv profesor-antrenor în cluburile sportive şcolare, palatele şi cluburile copiilor, cadrele didactice care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare, maistru-instructor, antrenor trebuie să facă dovada competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal în ultimii 5 ani, pentru a le fi echivalate cu pregătirea universitară, fără să fi absolvit însă studii superioare.
Cadrele didactice respective trebuie să fie titulare, să fi obţinut calificativul „Foarte bine” pe ultimii 2 ani şi să aibă minim 100 de credite (1 credit/an vechime la catedră, credite de la participarea la cursuri de formare MECTS şi alte activităţi, gradul didactic I şi II – 30 credite, student în specialitatea postului – 15 credite/an de studiu finalizat).
În baza Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ, se numeşte, prin decizie a directorului unităţii de învăţământ o comisie de verificare a dosarelor cuprinzând documentele justificative ale cadrelor didactice care solicită recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale. Din comisie fac parte: preşedinte – directorul adjunct al unităţii de învăţământ sau un cadru didactic titular, membru al CA; membri – 2 – 5 profesori titulari din cadrul unităţii de învăţământ; secretar – un membru al Compartimentului Secretariat.
lDe la 1 noiembrie, învăţământul preuniversitar ar putea avea numai profesori
Calendarul activităţilor pentru recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal de către cadrele didactice este următoarea: lîntocmirea şi verificarea dosarelor cuprinzând documentele justificative ale cadrelor didactice, care atestă că sunt îndeplinite condiţiile de recunoaştere şi echivalare a competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal, la nivelul unităţilor de învăţământ: 3 ianuarie – 16 martie, lsusţinerea şi evaluarea probelor practice/orale eliminatorii în profilul postului de către învăţători/institutori din palatele şi cluburile copiilor, antrenori si maistri-instructori, la nivelul unităţilor de învăţământ: 19 – 30 martie, ldepunerea şi înregistrarea dosarelor la IŞJ Alba de către secretarul comisiei de verificare a dosarelor din unitatea de învăţământ: 2 – 27 aprilie, lverificarea şi evaluarea dosarelor depuse la nivelul IŞJ Alba: 30 aprilie – 3 august, lafişarea rezultatelor evaluării la avizierul IŞJ Alba: 10 august, lînregistrarea eventualelor contestaţii la IŞJ Alba: 10 – 14 august, lrezolvarea contestaţiilor de către CA al IŞJ Alba (Hotărârea CA al IŞJ Alba este definitivă şi poate fi contestată numai prin procedura contenciosului administrativ): 17 august, lînaintarea la MECTS a tabelului nominal cu personalul didactic din unităţile de învăţământ, nominalizat, după rezolvarea contestaţiilor, pentru recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale – 31 august, lemiterea ordinului MECTS pentru aprobarea listelor cuprinzând personalul didactic din unităţile de învăţământ nominalizat pentru recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite formal, nonformal sau informal – 26 octombrie, leliberarea atestatelor de recunoaştere şi echivalare a competenţelor dobândite formal/nonformal şi informal – 1 noiembrie.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]