Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Editorii din România au depus contestații privind nereguli legate de modul în care s-a făcut licitaţia pentru manualele şcolare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

manuale religieMembrii Federaţiei Editorilor din România au depus 17 contestații privind neregulile legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare. Au fost sesizate mai multe instituții, inclusiv DNA.

Membrii FER susţin că rezultatele licitaţiei pentru manualele şcolare sunt „dezastruoase”, fiind eliminaţi în mod „dubios” ofertanţi care au respectat caietul de sarcini, rămânând numeroase discipline fără manuale, iar manualele declarate câştigătoare având, de fapt, note mici pentru conţinut.

„Federaţia Editorilor din România consideră că rezultatele licitaţiei de manuale pentru clasele I şi a II-a sunt profund viciate de evaluarea inadecvată şi eronată, fapt pentru care solicită anularea licitaţiei şi asumarea răspunderii de către cei vinovaţi”, au anunţat, joi, membrii FER.

Paul Balogh, de la Read Forward, a declarat că prejudiciul anchetat de DNA este, probabil, „cel mai mare jaf din domeniul educaţiei”, precizând că s-ar fi putut cumpăra manuale pentru toţi copiii timp de 40 de ani.

El a mai spus că, miercuri, Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a trimis o adresă prin care corecta 11 greşeli legate de rezultatele licitaţiei. Editorii au spus că cinci dintre erori vizau preţul, şase punctajul tehnic, toate greşelile vizând editurile care au câştigat licitaţia.

În plus, documentul transmis miercuri ar avea două date, respectiv 12 august, data la care a fost întocmit, şi 20 august, data la care a fost trimis.

„Ministerul Educaţiei Naţionale ascunde un document timp de opt zile, pentru ca rezultatele să nu poată fi contestate”, au acuzat editorii.

Reprezentanta editurii Aramis, Ana Munteanu, a declarat că acuză CNEE de inconştienţă, pentru că pentru cele 24 de discipline au primit 61 de oferte şi, în urma licitaţiei, au fost acoperite doar nouă discipline, astfel că pentru 75 la sută dintre discipline nu sunt manuale.

Ea a anunţat că a fost făcută o plângere la DNA pentru vicierea rezultatelor contestaţiilor.

Membrii FER au mai spus că nici măcar nu ştiu cine au fost evaluatorii şi dacă aceştia au pregătirea necesară şi au vorbit de un „grup de interese” care prin această licitaţie ar fi dat „un tun de 30 – 50 milioane de euro”.

„Piaţa, teoretic, este de 50 de milioane de euro. Profitul vine din monopolul instalat, iar acest monopol este instalat forte clar în dispreţul oricărei legi. Această acţiune a fost premeditată. Cei care au făcut manualele au avut informaţii de doi-trei ani de zile”, a spus preşedintele FER, Mihail Penescu.

Sursa Mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea