Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Echipamente de exploatare minieră vândute de către Compania Roşia Montană Gold Corporation cu milioane de dolari. Poziția companiei față de proiectul minier din Munţii Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Echipamente de exploatare minieră, achiziţionate în urmă cu mai mulţi ani în scopul demarării proiectului minier din Apuseni, sunt vândute de către Compania Roşia Montană Gold Corporation cu milioane de dolari.

Potrivit raportului de activitate aferent trimestrului 2 din acest an, în iunie 2019, societatea cu sediul în Roşia Montană a încheiat o înţelegere cu un cumpărător pentru vânzarea unei mori cu bile, fiind plătit un avans în valoare de 325.000 de dolari. Finalizarea precesului de vânzare este preconizată pentrui trimestrul trei al anului, pentru o sumă totală de 3,25 milioane de dolari.

Motivul vânzării este prezentat ca fiind sistarea proiectului aurifer din Munţii Apuseni precum şi procesul pe care ”Gabriel Resources”, acţionarul majoritar, îl are cu statul român pentru refuzul de a autoriza investiţia. Compania canadiană solicită daune în valoare de 4,4 miliarde de dolari. În prima jumătate a anului 2019, RMGC a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane de dolari. Anul trecut, compania a vândut, de asemenea, utilaje în valoare de mai multe milioane de dolari. Un alt motiv este ar fi nevoia de lichiditate pentru compania cu sediul în judeţul Alba.

Echipamentele de concasare şi măcinare au fost achiziţionate iniţial de către Grup în perioada 2007-2009 pentru faza operaţională a proiectului. ”Perspectiva echipamentului de lungă durată care se foloseşte în viitor pentru scopul pentru care a fost achiziţionat este acum considerată ca fiind îndepărtată”, se arată într-un document oficial al companiei.

În 2018, ”Gabriel Resources” a vândut cu 3,3 milioane de dolari americani o altă moară cu bile, cu tot cu piese de schimb. De asemenea, în trimestrul al III-lea 2016, Grupul Gabriel a mai vândut un concasor rotativ, plus piesele de schimb aferente, pentru venituri nete de 1,5 milioane USD. Roşia Montană Gold Corporation mai are circa 30 de angajaţi care administrează situaţia actuală. În iunie 2019, RMGC a semnat cu Agenţia Naţională pentru resurse Minerale un act adiţional la licenţa de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilităţii licenţei, precum şi majorarea de la 4% la 6% a redevenţei percepute de stat din valoarea producţiei miniere.

”În a doua jumătate a anului 2019, Gabriel Resources (acâionarul majoritar la RMGC – n.r.) va continua să se concentreze clar pe două aspecte prioritare: pregătirea completă a şedinţelor de arbitraj ICSID, o oportunitate de fundamentare şi consolidare a argumentelor convingătoare care susţin cererea de arbitraj de 5,7 miliarde de dolari şi asigurarea finanţării pe termen lung a corporaţiei pentru a asigura o finanţare suficientă până la pronunţarea unei hotărâri de atribuire a ICSID”, afirmă Dragoş Tănase, CEO Gabriel Resources.

Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. O deciziei a Tribunalului de la Washington este aşteptată pentru a doua parte a anului 2020.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea