Echipamente de exploatare minieră vândute de către Compania Roşia Montană Gold Corporation cu milioane de dolari. Poziția companiei față de proiectul minier din Munţii Apuseni
Echipamente de exploatare minieră, achiziţionate în urmă cu mai mulţi ani în scopul demarării proiectului minier din Apuseni, sunt vândute de către Compania Roşia Montană Gold Corporation cu milioane de dolari.
Potrivit raportului de activitate aferent trimestrului 2 din acest an, în iunie 2019, societatea cu sediul în Roşia Montană a încheiat o înţelegere cu un cumpărător pentru vânzarea unei mori cu bile, fiind plătit un avans în valoare de 325.000 de dolari. Finalizarea precesului de vânzare este preconizată pentrui trimestrul trei al anului, pentru o sumă totală de 3,25 milioane de dolari.
Motivul vânzării este prezentat ca fiind sistarea proiectului aurifer din Munţii Apuseni precum şi procesul pe care ”Gabriel Resources”, acţionarul majoritar, îl are cu statul român pentru refuzul de a autoriza investiţia. Compania canadiană solicită daune în valoare de 4,4 miliarde de dolari. În prima jumătate a anului 2019, RMGC a înregistrat o pierdere de 15,1 milioane de dolari. Anul trecut, compania a vândut, de asemenea, utilaje în valoare de mai multe milioane de dolari. Un alt motiv este ar fi nevoia de lichiditate pentru compania cu sediul în judeţul Alba.
Echipamentele de concasare şi măcinare au fost achiziţionate iniţial de către Grup în perioada 2007-2009 pentru faza operaţională a proiectului. ”Perspectiva echipamentului de lungă durată care se foloseşte în viitor pentru scopul pentru care a fost achiziţionat este acum considerată ca fiind îndepărtată”, se arată într-un document oficial al companiei.
În 2018, ”Gabriel Resources” a vândut cu 3,3 milioane de dolari americani o altă moară cu bile, cu tot cu piese de schimb. De asemenea, în trimestrul al III-lea 2016, Grupul Gabriel a mai vândut un concasor rotativ, plus piesele de schimb aferente, pentru venituri nete de 1,5 milioane USD. Roşia Montană Gold Corporation mai are circa 30 de angajaţi care administrează situaţia actuală. În iunie 2019, RMGC a semnat cu Agenţia Naţională pentru resurse Minerale un act adiţional la licenţa de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care prevede prelungirea cu 5 ani a valabilităţii licenţei, precum şi majorarea de la 4% la 6% a redevenţei percepute de stat din valoarea producţiei miniere.
”În a doua jumătate a anului 2019, Gabriel Resources (acâionarul majoritar la RMGC – n.r.) va continua să se concentreze clar pe două aspecte prioritare: pregătirea completă a şedinţelor de arbitraj ICSID, o oportunitate de fundamentare şi consolidare a argumentelor convingătoare care susţin cererea de arbitraj de 5,7 miliarde de dolari şi asigurarea finanţării pe termen lung a corporaţiei pentru a asigura o finanţare suficientă până la pronunţarea unei hotărâri de atribuire a ICSID”, afirmă Dragoş Tănase, CEO Gabriel Resources.
Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. O deciziei a Tribunalului de la Washington este aşteptată pentru a doua parte a anului 2020.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
![](https://ziarulunirea.ro/wp-content/uploads/2023/12/ziarulunirea.jpg)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Carmen Croitoru, judecător la Tribunalul Alba, s-a pensionat după 25 de ani de activitate în cadrul instanţelor de judecată: A fost un exemplu de profesionalism și angajament pentru colegi
Carmen Croitoru, judecător la Tribunalul Alba, s-a pensionat după 25 de ani de activitate în cadrul instanţelor de judecată: A fost un exemplu de profesionalism și angajament pentru colegi Carmen Croitoru, judecător la Tribunalul Alba, s-a pensionat după 25 de ani de activitate în cadrul instanţelor de judecată. Citește și: Pensionare la Parchetul de pe […]