Echipa Colegiului ”HCC” din Alba Iulia, la Concursul „Nicolaus Copernic” cu tema “Cosmologia – Cum a apărut și cum a evoluat Universul?”
Echipa Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, înscrisă la Concursul Ştiinţific Naţional Interşcolar „Nicolaus Copernic” cu tema “Cosmologia-Cum a apărut și cum a evoluat Universul?” este singura instituție școlară din județ rămasă în competiție după etapa eliminatorie din 31 martie 2015 (147 școli înscrise în concurs).
În cadrul acestui concurs echipa formată din elevi ai claselor IX-X, a realizat expoziția de astronomie și cosmologie denumită “Evoluția Universului de la origini-Big Bang și până în prezent“, a incitat elevii și cadrele didactice să participe activ la discuții și seminarii atractive pe această temă. Sub îndrumarea conducerii șolii –director prof. Cerbu Valeriu, a coordonatorului școlar- prof. Humeniuc Ramona si colaboratorilor Sicoe Pamfil, Comici Laura (profesori de fizică), Arăboaiei Marcel (profesor de geografie), Suciu Gabriela (profesor limba engleză), laborant Rădulescu Cristina, în ultimele două luni elevii s-au informat, au studiat numeroase articole de specialitate, au vizionat filme și diverse documentare științifice, pentru a reprezenta cât mai corect și original tema concursului. Prin tehnica desenului, a colajelor și a prelucrărilor foto digitale elevii au realizat o frescă a istoriei Universului, din momentul creării și până în prezent. De asemenea, participanții au rezumat și activitatea misiunilor spațiale ESA: COROT, Herschel, Planck,etc. și informații despre viitoarea misiune Euclid .Cu multă îndemânare, elevii au construit cinci machete ale sistemului solar și a constelațiilor care sunt expuse pentru vizionare publicului, alături de un telescop funcțional, până în data de 19 iunie 2015, în holul expozițional al instituției, etaj I, vizavi de Centrul de Documentare și Informare al colegiului.
Acest concurs urmărește să încurajeze interesul pentru astronomie, cosmologie și astrofizică și se desfășoară în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015, fiind organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și sponsorizat de System Plus, partener HP şi Dell în România. Parteneri: Institutul Polonez din București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agenţia Spațială Română (RoSA), ESERO România și Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Echipele participante la concurs au ocazia de a câștiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică plus un laptop, oferite de sponsorul competiției.
În data de 10 iunie 2015, în sala Multimedia a instituției a avut loc manifestarea de diseminare a activităților proiectului- concurs școlar, ocazie cu care au fost premiate cele mai reușite și votate exponate și materiale multimedia create de elevi. Astfel, la secțiunea postere premiul I, cu 230 voturi a revenit echipei formată din elevii cls. IXC Pitea Carla și Cioancă Ștefan pentru lucrarea “Calea Lactee”, la secțiunea machete, cu 318 voturi, s-a remarcat echipa cls. IXE formată din elevele Groza Alexandra, Teampău Diana și Pitea Mălina cu lucrarea “Planetele Universului” iar la secțiunea Foto-prelucrări Photoshop premiul I, cu 218 voturi a fost câștigat de elevul cls. XC, Petrean Ciprian pentru lucrarea “Galaxiile”. Au fost premiate, de asemenea, cu premii speciale materialele multimedia PowerPoint prezentate în cadrul seminariilor (elevul Muntean Napoleon-cls. IXF cu prezentarea “ESA” și echipa cls. IXG cu prezentarea “Stephen Hawking-scurtă istorie a vieții sale”) și 2 filme documentare, creații proprii, realizate de elevii Rădulescu Cristina (cls. XE-în limba engleză) “Evoluția lumii de la Big Bang până astăzi” și Drăgoi Ovidiu (cls. IXD)-“Povestea planetei Pământ”.
Expansiunea și formarea continuă a Universului a fost înfățișată nu numai prin postere, machete si imagini prelucrate digital sau pe hartie foto ci și prin seminarii (prelegeri despre expansiunea universului susținute de eleva Roșca Mălina, cls. X, Olimpică Națională la Fizică și Olimpică Internațională la Astronomie), recenzii de carte, vizionare de documentare și filme tematice datorită amenajării unui spațiu de proiecții video în laboratorul de fizică și Centrul de Documentare și Informare. Pentru a promova cât mai eficient activitățile desfășurate, echipa a creat și pagina de Facebook “Copernic-HCC Alba” și un site al proiectului.
În data de 15 iunie 2015 în Aula Colegiului, începând cu ora 9, este programată Sesiunea de comunicări științifice “Universul în care trăim” care-l va avea ca invitat de onoare pe d-l Conferențiar universitar Emil Olteanu , de la Catedra Matematică Informatică , Facultatea de Științe Exacte și Inginerești, Universitatea „1 Decembrie 1918” , conducător cerc de astronomie, care va dezbate împreună cu elevii și cadrele didactice originea și expansiunea universului.
“Dacă vom descoperi o teorie completă – a originii universului – trebuie ca ea să poată fi înţeleasă, în principiu, de fiecare om, nu doar de câţiva oameni de stiinţă. Atunci vom putea cu toţii – filozofi, oameni de ştiinţă şi oameni obişnuiţi, să luăm parte la discuţii asupra întrebărilor de ce noi şi universul existăm. Dacă vom găsi răspunsul adevărat la această întrebare, acesta va fi, totodată, trimful ultim al raţiunii umane, pentru că atunci vom cunoaşte mintea lui Dumnezeu.” –Stephen Hawking.
(V.N.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba