Rămâi conectat

Curier Județean

Echipa Colegiului ”HCC” din Alba Iulia, la Concursul „Nicolaus Copernic” cu tema “Cosmologia – Cum a apărut și cum a evoluat Universul?”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Echipa  Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia, înscrisă la Concursul Ştiinţific Naţional  Interşcolar „Nicolaus Copernic” cu tema “Cosmologia-Cum a apărut și cum a evoluat Universul?” este singura instituție școlară din județ rămasă în competiție după etapa eliminatorie  din 31 martie 2015 (147 școli înscrise în concurs).

HCC Alba IuliaÎn cadrul acestui concurs echipa formată din elevi ai claselor IX-X, a realizat expoziția  de astronomie și  cosmologie denumită “Evoluția Universului  de la origini-Big Bang și până în prezent“, a incitat elevii și cadrele didactice să participe activ la discuții și seminarii atractive  pe această temă. Sub îndrumarea conducerii șolii –director prof. Cerbu Valeriu, a coordonatorului școlar- prof. Humeniuc Ramona si colaboratorilor Sicoe Pamfil, Comici Laura (profesori de fizică), Arăboaiei Marcel (profesor de geografie), Suciu Gabriela (profesor limba engleză), laborant Rădulescu Cristina, în ultimele două luni elevii s-au informat, au studiat numeroase articole de specialitate, au vizionat filme și diverse documentare științifice, pentru a reprezenta cât mai corect și original tema concursului. Prin tehnica desenului, a colajelor și a prelucrărilor foto digitale elevii au  realizat o frescă a istoriei Universului, din momentul creării și până în prezent. De asemenea, participanții au rezumat și activitatea misiunilor spațiale ESA: COROT, Herschel, Planck,etc. și informații despre viitoarea misiune Euclid .Cu multă îndemânare, elevii au construit  cinci machete ale   sistemului solar și a constelațiilor care sunt expuse pentru vizionare publicului, alături de un telescop funcțional, până în data de 19 iunie 2015, în holul expozițional al instituției, etaj I, vizavi de Centrul de Documentare și Informare al colegiului.

Acest concurs urmărește să încurajeze interesul pentru astronomie, cosmologie și astrofizică și se desfășoară în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015, fiind  organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și sponsorizat de System Plus, partener HP şi Dell în România. Parteneri: Institutul Polonez din București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agenţia Spațială Română (RoSA), ESERO România și Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Echipele participante la concurs au ocazia de a câștiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică plus un laptop,  oferite de sponsorul competiției.

În data de 10 iunie 2015, în sala Multimedia a instituției a avut loc manifestarea de diseminare a activităților proiectului- concurs școlar, ocazie cu care au fost premiate cele mai reușite și votate exponate și materiale multimedia create de elevi. Astfel, la secțiunea postere premiul I, cu 230 voturi a revenit echipei formată din elevii cls. IXC  Pitea Carla și Cioancă Ștefan pentru lucrarea “Calea Lactee”, la secțiunea machete, cu 318 voturi, s-a remarcat echipa cls. IXE formată din elevele Groza Alexandra, Teampău Diana și Pitea Mălina cu lucrarea “Planetele Universului” iar la secțiunea Foto-prelucrări Photoshop premiul I, cu  218 voturi a fost câștigat de elevul cls. XC, Petrean Ciprian  pentru lucrarea “Galaxiile”. Au fost premiate, de asemenea, cu premii speciale materialele multimedia PowerPoint prezentate în cadrul seminariilor (elevul Muntean Napoleon-cls. IXF cu prezentarea “ESA”  și echipa cls. IXG cu prezentarea “Stephen Hawking-scurtă istorie a vieții sale”)  și 2 filme documentare, creații proprii, realizate de elevii Rădulescu Cristina (cls. XE-în limba engleză) “Evoluția lumii de la Big Bang până astăzi” și Drăgoi Ovidiu (cls. IXD)-“Povestea planetei Pământ”.

Expansiunea și formarea continuă a Universului a fost înfățișată nu numai prin postere, machete si imagini prelucrate  digital sau pe hartie foto  ci  și prin seminarii (prelegeri  despre expansiunea universului susținute de eleva Roșca Mălina, cls. X, Olimpică Națională la Fizică și Olimpică Internațională la Astronomie), recenzii de carte, vizionare de documentare și filme tematice datorită amenajării unui spațiu de proiecții video în laboratorul de  fizică și Centrul de Documentare și Informare. Pentru a promova cât mai eficient activitățile desfășurate, echipa a creat și  pagina de Facebook  “Copernic-HCC Alba” și un site al proiectului.

În data de 15 iunie 2015 în Aula Colegiului, începând cu ora 9, este programată Sesiunea de comunicări științifice “Universul  în care trăim” care-l va avea ca invitat de onoare pe d-l Conferențiar universitar Emil Olteanu , de la Catedra Matematică Informatică , Facultatea de Științe Exacte și Inginerești, Universitatea „1 Decembrie 1918” , conducător cerc de astronomie, care va dezbate împreună cu elevii și cadrele didactice originea și expansiunea  universului.

Dacă vom descoperi o teorie completă – a originii universului – trebuie ca ea să poată fi înţeleasă, în principiu, de fiecare om, nu doar de câţiva oameni de stiinţă. Atunci vom putea cu toţii – filozofi, oameni de ştiinţă şi oameni obişnuiţi, să luăm parte la discuţii asupra întrebărilor de ce noi şi universul existăm. Dacă vom găsi răspunsul adevărat la această întrebare, acesta va fi, totodată, trimful ultim al raţiunii umane, pentru că atunci vom cunoaşte mintea lui Dumnezeu.” –Stephen Hawking.

(V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO ”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Prietenii lui Azor”, apel disperat pentru un cățel lovit de mașină pe autostrada A10 Sebeș-Turda: ”Plânge rău când îi sunt atinse picioarele!” Asociația ”Prietenii lui Azor” au lansat un apel pentru salvarea unui cățel ajuns în adăpostul public din Alba Iulia, care are nevoie urgent de consultații și intervenții chirurgicale. Patrupedul a fost lovit de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea