Rămâi conectat

Curier Județean

Ecarisajul din Alba Iulia ÎNCHIS pentru CARANTINĂ după ce au fost capturați câini bolnavi de Jigodie, din oraș. Cetățenii sunt avertizați să-și vaccineze de urgență animalele!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând de astăzi ecarisajul din Alba Iulia va fi închis pentru carantină, după ce câțiva câini bolnavi de Jigodie, capturați din oraș, au transmis boala animalelor sănătoase aflate în incintă. În ultimele zile au murit 9 câini iar alții prezintă simptomele de debut ale maladiei.

Pentru asigurarea tratamentului, vaccinului și efectuarea dezinfectării spațiului (operațiuni extrem de costisitoare, realizate în mare majoritate din donații) s-au mobilizat Asociația Arche Noah Transilvania și câțiva voluntarii care, de peste un an și jumătate au reușit performanța ca în acest timp să nu mai fie efectuate eutanasieri. Pentru eradicarea în totalitate a pericolului de îmbolnăvire, însă, este necesar ca într-o perioadă de minimum 21 de zile să nu mai fie aduși aici alți câini.

Decizia a fost luată de administrația locală, viceprimarul Gabriel Pleșa confirmând faptul că angajaților de la ecarisaj li s-a transmis să sisteze capturările de câini de pe domeniul public, până va fi ridicată carantina.

De asemenea, deținătorii de câini care nu respectă schema de vaccinare anuală, sunt avertizați să apeleze de urgență la medicii veterinari deoarece Jigodia (Maladia Carre) este o boală foarte gravă, care poate fi prevenită dar este foarte greu de tratat, ducând în majoritatea cazurilor la decesul animalului.

Potrivit specialiștilor, Maladia Carre, denumită popular Jigodie, este cauzată de un virus înrudit cu cel al rujeolei, este o boală foarte contagioasă, adesea fatală, care afectează în principal câinii tineri între vârstele de 2 şi 6 luni.

Majoritatea câinilor sunt expuşi la virus prin: inhalarea secreţiilor respiratorii ale unui animal infectat; contactul direct cu salivă câinelui bolnav; contactul direct cu urina sau fecalele.

Virusul se reproduce în tractul respirator al câinelui şi se răspândeşte în sânge la ganglionii limfatici şi în tot corpul. De asemenea, virusul poate infecta şi pielea, tractul intestinal, tractul urogenital sau sistemul nervos central.

Semnele respiratorii sunt primele care se manifestă, urmate de cele care ţin de sistemul digestiv şi, în cazuri mai grave, urmate de cele neurologice.

!!! De reţinut, câinii pot elimina virusul timp de mai multe luni după ce s-au infectat, indiferent dacă prezintă, sau nu, semne clinice.

SE POATE ÎMBOLNĂVI ORICE CÂINE NEVACCINAT, INDIFERENT DE RASA!!!

*Simptomele Jigodiei la câini

Jigodia are, de cele mai multe ori, manifestări multisistemice, ceea ce înseamnă că semnele sunt date din întreg corpul câinelui. Cele mai frecvente simptome sunt:

-febra fluctuantă
-secreţii nazale
-tuse
-secreţii oculare
-diaree
-vomă
-letargie
-lipsa apetitului

Într-o fază ulterioară a bolii, virusul ataca sistemul nervos al animalului şi poate produce convulsii sau paralizie.

Alte simptome pe care stăpânii le pot întâlni:

-dificultate la respiraţie
-îngroşarea pernuţelor de la labe
-îngroşarea nasului (a trufei)

*Cum se diagnostichează Jogodia

Deşi există teste pentru Maladia Carre, rezultatele nu sunt mereu de încredere. De aceea, veterinarul trebuie să analizeze întregul tablou de simptome, alături de istoricul de sănătate al câinelui. Testul poate rămâne ca o metodă de confirmare a diagnosticului, însă trebuie reţinut că acestea pot indica un rezultat negativ fals.

Alte teste de laborator mai pot fi efectuate pentru a determina posibilele complicaţii ale bolii.

*Cum se tratează

Din păcate, nu există un tratament antiviral pentru Maladia Carre, prin urmare tratamentul consta în ameliorarea simptomelor şi susţinerea organismului. Dacă animalul a devenit anorexic sau deshidratat, se pot administra fluide, intravenos. Trebuie curăţate cu regularitate scurgeile nazale şi oculare, pot fi administrare antibiotice pentru posibilele infecţii secundare și pot fi administrare calmante pentru a ţine sub control convulsiile

!!! De reţinut, este că Jigodia poate fi fatală pentru unele exemplare, al căror organism a fost mai slab sau au avut de-a face cu o infecţie mai puternică.

Jigodia nu poate fi trata la domiciliu deci la primele semne de infecţie, trebuie să te prezinţi cu câinele la veterinar

*Ce câini pot face Jigodie

Virusul afectează în primul rând puii, între 2 şi 6 luni, însă poate fi contactat şi de câini adulţi. Nu există o predispoziţie dată de rasă sau sex.

Câinii nevaccinaţi şi puii născuţi dintr-o mamă infectată au şanse ridicate de a se infecta.

*Jigodia poate fi prevenită prin VACCINARE!

Asigurați-vă că schema de vaccinare a câinelui dumneavoastră este completă. Vaccinul pentru Jigodie se adimistreaza începând cu vârsta de 5-6 săptămâni.

Puii care nu sunt încă vaccinaţi trebuie ţinuţi separat de alţi câini, pentru a evita transmiterea virusului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea