Rămâi conectat

Curier Județean

Ecarisajul din Alba Iulia ÎNCHIS pentru CARANTINĂ după ce au fost capturați câini bolnavi de Jigodie, din oraș. Cetățenii sunt avertizați să-și vaccineze de urgență animalele!

Publicat

în

Începând de astăzi ecarisajul din Alba Iulia va fi închis pentru carantină, după ce câțiva câini bolnavi de Jigodie, capturați din oraș, au transmis boala animalelor sănătoase aflate în incintă. În ultimele zile au murit 9 câini iar alții prezintă simptomele de debut ale maladiei.

Pentru asigurarea tratamentului, vaccinului și efectuarea dezinfectării spațiului (operațiuni extrem de costisitoare, realizate în mare majoritate din donații) s-au mobilizat Asociația Arche Noah Transilvania și câțiva voluntarii care, de peste un an și jumătate au reușit performanța ca în acest timp să nu mai fie efectuate eutanasieri. Pentru eradicarea în totalitate a pericolului de îmbolnăvire, însă, este necesar ca într-o perioadă de minimum 21 de zile să nu mai fie aduși aici alți câini.

Decizia a fost luată de administrația locală, viceprimarul Gabriel Pleșa confirmând faptul că angajaților de la ecarisaj li s-a transmis să sisteze capturările de câini de pe domeniul public, până va fi ridicată carantina.

De asemenea, deținătorii de câini care nu respectă schema de vaccinare anuală, sunt avertizați să apeleze de urgență la medicii veterinari deoarece Jigodia (Maladia Carre) este o boală foarte gravă, care poate fi prevenită dar este foarte greu de tratat, ducând în majoritatea cazurilor la decesul animalului.

Potrivit specialiștilor, Maladia Carre, denumită popular Jigodie, este cauzată de un virus înrudit cu cel al rujeolei, este o boală foarte contagioasă, adesea fatală, care afectează în principal câinii tineri între vârstele de 2 şi 6 luni.

Majoritatea câinilor sunt expuşi la virus prin: inhalarea secreţiilor respiratorii ale unui animal infectat; contactul direct cu salivă câinelui bolnav; contactul direct cu urina sau fecalele.

Virusul se reproduce în tractul respirator al câinelui şi se răspândeşte în sânge la ganglionii limfatici şi în tot corpul. De asemenea, virusul poate infecta şi pielea, tractul intestinal, tractul urogenital sau sistemul nervos central.

Semnele respiratorii sunt primele care se manifestă, urmate de cele care ţin de sistemul digestiv şi, în cazuri mai grave, urmate de cele neurologice.

!!! De reţinut, câinii pot elimina virusul timp de mai multe luni după ce s-au infectat, indiferent dacă prezintă, sau nu, semne clinice.

SE POATE ÎMBOLNĂVI ORICE CÂINE NEVACCINAT, INDIFERENT DE RASA!!!

*Simptomele Jigodiei la câini

Publicitate

Jigodia are, de cele mai multe ori, manifestări multisistemice, ceea ce înseamnă că semnele sunt date din întreg corpul câinelui. Cele mai frecvente simptome sunt:

-febra fluctuantă
-secreţii nazale
-tuse
-secreţii oculare
-diaree
-vomă
-letargie
-lipsa apetitului

Într-o fază ulterioară a bolii, virusul ataca sistemul nervos al animalului şi poate produce convulsii sau paralizie.

Alte simptome pe care stăpânii le pot întâlni:

-dificultate la respiraţie
-îngroşarea pernuţelor de la labe
-îngroşarea nasului (a trufei)

*Cum se diagnostichează Jogodia

Deşi există teste pentru Maladia Carre, rezultatele nu sunt mereu de încredere. De aceea, veterinarul trebuie să analizeze întregul tablou de simptome, alături de istoricul de sănătate al câinelui. Testul poate rămâne ca o metodă de confirmare a diagnosticului, însă trebuie reţinut că acestea pot indica un rezultat negativ fals.

Alte teste de laborator mai pot fi efectuate pentru a determina posibilele complicaţii ale bolii.

*Cum se tratează

Din păcate, nu există un tratament antiviral pentru Maladia Carre, prin urmare tratamentul consta în ameliorarea simptomelor şi susţinerea organismului. Dacă animalul a devenit anorexic sau deshidratat, se pot administra fluide, intravenos. Trebuie curăţate cu regularitate scurgeile nazale şi oculare, pot fi administrare antibiotice pentru posibilele infecţii secundare și pot fi administrare calmante pentru a ţine sub control convulsiile

Publicitate

!!! De reţinut, este că Jigodia poate fi fatală pentru unele exemplare, al căror organism a fost mai slab sau au avut de-a face cu o infecţie mai puternică.

Jigodia nu poate fi trata la domiciliu deci la primele semne de infecţie, trebuie să te prezinţi cu câinele la veterinar

*Ce câini pot face Jigodie

Virusul afectează în primul rând puii, între 2 şi 6 luni, însă poate fi contactat şi de câini adulţi. Nu există o predispoziţie dată de rasă sau sex.

Câinii nevaccinaţi şi puii născuţi dintr-o mamă infectată au şanse ridicate de a se infecta.

*Jigodia poate fi prevenită prin VACCINARE!

Asigurați-vă că schema de vaccinare a câinelui dumneavoastră este completă. Vaccinul pentru Jigodie se adimistreaza începând cu vârsta de 5-6 săptămâni.

Puii care nu sunt încă vaccinaţi trebuie ţinuţi separat de alţi câini, pentru a evita transmiterea virusului.

Publicitate

Curier Județean

Avertismentul meteorologilor pentru acest weekend: Vreme caniculară cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius

Publicat

în

Avertismentul meteorologilor pentru acest weekend: Vreme caniculară cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius

Dinu Mărășoiu, meteorolog, a discutat referitor la vremea din timpul weekend-ului din punctul de vedere al temperaturilor.

Citește și: Cum va fi VREMEA în luna august 2021. Prognoza METEO pe PATRU săptămâni

„Codurile se mențin pe parcursul întregului weekend, temperaturile ajung până la 40 de grade. În cea mai mare parte a țării vorbim de vreme caniculară. Pentru astăzi tempurarile vor fi temporar accentuate în special în zonele montane unde se vor manifestă descărcări electrice. În cursul weekendului acesta e tabloul, la câmpie rămânem cu cer variabil, fără fenomene, puțîn vânt, ușoare intensificări și cam atât. Nu au de ce să își facă probleme cei care sunt pe litoral.

Electrica Furnizare Discount

O vreme bună pe litoral, din când în când vânt, însă nu la viteze mari, soare, destul de incofortabil din cauza umezelii produse de apă marii. La munte preferăm dimineatile, până spre orele 13-14, ulterior apar dezvoltări și intensificări ale vântului dar în ansamblu e o vreme normală.

La nivel de arie restrânsă sau izolată pot să apară, greu de spus în care județ, pe măsură ce adunăm materiale putem să venim și cu precizări”, a declarat meteorologul la Realitatea PLUS.

Sursa: realitatea.net

Citește mai mult

Curier Județean

VIDEO | Un urs a fost surprins la liziera pădurii de la Piatra Craivii

Publicat

în

VIDEO | Un urs a fost surprins la liziera pădurii de la Piatra Craivii

Apariția urșilor nu pare să mai mire pe nimeni. Un exemplar a fost surprins de curând la liziera pădurii de la Piatra Craivii. Acesta nu părea deloc deranjat de prezența oamenilor. Urșii încep să se apropie tot mai mult și mai des, iar o soluție înspre rezolvarea acestei probleme pare a fi departe de a fi găsită.

sursa video Facebook : A.Buciuman

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Curier Județean

Singurul student care a reuşit să intre cu media 10 la Automatică şi Calculatoare: „Mai am multe de învăţat“

Publicat

în

Singurul student care a reuşit să intre cu media 10 la Automatică şi Calculatoare: „Mai am multe de învăţat“

Bogdan Dumitrescu, din Târgu Jiu, este singurul candidat din România care a intrat în acest an cu media 10,00 de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Politehnicii din Bucureşti, considerată cea mai dificilă din ţară.

Acesta a obţinut media 10 la Bacalaureat, la care s-au adăugat notele perfecte obţinute la admitere, la Informatică şi Matematică. Bogdan a absolvit Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu.

„Rezultatul obţinut la Bacalaureat nu a avut un procentaj atât de mare în media de admitere, astfel că chiar şi după Bacalaureat m-am pregătit serios în cele trei săptămână rămase până la admitere, pentru că 20% cât a contat rezultatul de la Bacalaureat nu a fost un procentaj atât de mare, iar diferenţa ar fi făcut-o admiterea.

La examenul de admitere mi s-a părut că la Matematică a fost destul de uşor, dar la Informatică au fost subiecte mai interesante. Nu este doar punctul meu de vedere, ci şi altora, care au confirmat că a fost mai dificil la Informatică. Sunt fericit că am reuşit să obţin acest rezultat. Eu m-am pregătit pentru orice tip de subiecte. Mi-a dorit această medie, pentru că sunt un perfecţionist“, ne-a explicat Bogdan cum a reuşit să obţină media 10 la Admiterea la Facultatea de Automatică şi Calculatoare.

„Mai am multe de învăţat“

Bogdan a mai fost admis la Facultatea de Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, la Universitatea de Vest din Timişoara şi la Politehnica din Timişoara. El a optat să urmeze cursurile Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, pentru că vrea să înveţe mai multe despre domeniul Informaticii. „Am dorit să merg la Politehnică pentru că sunt patru ani şi consider că mai am multe de învăţat, sunt mai multe ore şi a mai multe de învăţat.

O să fie un nou început. Contează cel mai mult în continuare cum o să mă pregătesc. Evident, şi cunoştinţele dobândite în timpul liceului contează foarte mult şi constituie o bază în pregătirea mea. Am ales Informatica, pentru că dintre toate opţiunile pe asta m-am pliat cel mai bine şi asta îmi doresc să fac toată viaţa“.

„Este cea mai grea facultate din România“

Flavius Boian a fost profesorul de Informatică al lui Bogdan Dumitrescu şi, în acelaşi timp, este şi directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret“ din Târgu Jiu. Acesta a precizat că Bogdan a reuşit să progreseze foarte mult.

„Este unul dintre copiii cu care am participat la multe concursuri şi l-am implicat în toate proiectele pe care le-am avut. Este un copil care mereu a progresat, începând cu clasa a IX-a. La început nu a stat foarte bine cu încrederea, pentru că din generaţia lui erau colegi care începuseră mai demult să studieze Informatică. A fost la concursuri în care i-a depăşit pe cei mai buni dintre cei buni. A înţeles că locul lui este acolo între ei şi că nu trebuie să fie tot timpul locul I. Din punctul meu de vedere, Facultatea Automatică şi Calculatoare pe care şi-a ales-o este cea mai grea de absolvit din România. Unul dintre motive este că până acum doi ani se susţinea admitere la Fizică şi Matematică, şi nu la Informatică, însă apoi aveau de susţinut o materie nouă“, spune profesorul Boian.

sursa: adevarul.ro

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare