Rămâi conectat

Curier Județean

E.ON Distribuție România: ”Coşurile de fum neconforme şi folosirea aragazului ca sursă de încălzire pot duce la tragedii!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

*În aria de activitate a E.ON, în primele zece luni ale acestui an s-au înregistrat 16 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon, dintre care 3 în judeţul Alba unde 8 persoane s-au intoxicat cu monoxid de carbon, una dintre acestea decedând; *În urma acestor evenimente cauzate, în principal, de coşuri înfundate sau construite necorespunzător sau de folosirea aragazului ca sursă de încălzire, au fost afectate 39 de persoane, din care 5 şi-au pierdut viaţa; *Coşurile de fum trebuie curăţate de cel puţin două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece, de către firme sau persoane autorizate;

hornarLa Blaj, judeţul Alba, un bărbat de 60 de ani a fost găsit decedat iar soția sa a fost resuscitată de medici şi transportată în stare gravă la spital pentru îngrijiri medicale. Cauza acestei tragedii, petrecută la sfărşitul lunii ianuarie a.c., a fost un coş de fum cu tiraj insuficient, care nu a mai permis evacuarea corespunzătoare a gazelor arse.

În luna februarie, în localitatea clujeană Hăşdate, un alt cuplu a fost găsit asfixiat în casa în care locuia, din cauza acumulărilor de gaze provenite de la un aragaz lăsat deschis în timpul nopţii. Cei doi, bărbatul în vârstă de 60 de ani şi soţia acestuia în vârstă de 58 de ani, au lăsat toate arzătoarele aragazului aprinse pentru a se încălzi. Astfel de cazuri sunt frecvente pe toată perioada sezonului rece.

„Am dorit să readucem în atenţia consumatorilor de gaze aceste cazuri grave petrecute la începutul anului întrucât ne aflăm în perioada în care începem să încălzim locuinţele şi când este absolut necesar să ne reamintim regulile de siguranţă, a căror respectare este vitală atunci când utilizăm aparate care funcţionează cu gaze naturale”, declară Teona Oltean, director general adjunct E.ON Distribuţie România.

Folosirea aragazurilor pentru încălzirea locuinţei, coşurile de evacuare neetanşe, înfundate sau construite necorespunzător care duc la acumularea gazelor arse în încăperi, sunt principalele cauze ale acestor evenimente cu consecinţe tragice.

În primele zece luni ale acestui an E.ON Distribuţie România a înregistrat o creştere semnificativă a incidenţei cazurilor de intoxicaţii cu monoxid de carbon, comparativ cu perioada similară a anului trecut, când s-au produs 9 evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care 3 au decedat.

Situaţia este îngrijorătoare, iar compania noastră depune eforturi pentru reducerea numărului acestor evenimente cu potenţial major de fatalitate, inclusiv prin continua informare a populaţiei privind regulile de siguranţă.

Astfel, la început de sezon rece, coşurile de fum, hornurile şi ţevile de evacuare trebuie verificate pentru a ne asigura că ventilaţia este corespunzătoare. Curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una obligatoriu în sezonul rece, exclusiv prin intermediul firmelor sau per-soanelor autorizate, este o recomandare de care fiecare consumator de gaze naturale ar trebui să ţină seama fiindcă în acest fel se pot preveni intoxicaţiile cu monoxid de carbon. Nu în ultimul rând, aparatele neautomatizate care funcţionează cu flacără deschisă trebuie supravegheate permanent, fiind interzisă utilizarea lor ca surse de încălzire.

Potrivit datelor IGSU, la nivel naţional, numărul incendiilor la locuinţe înregistrate în intervalul 1 octombrie 2012-30 iunie 2015, a ajuns la 16.275, iar numărul victimelor (adulţi şi copii) a fost de 1.329. Coşurile de fum defecte sau amplasate necorespunzător faţă de elementele combustibile au provocat 34% din totalul incendiilor la locuinţe, în perioada menţionată.

Iată de ce informaţiile privind regulile de siguranţă venite din partea instituţiilor abilitate trebuie însuşite şi aplicate de consumatori. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au derulat, în ultimii ani, mai multe campanii de informare, prin intermediul parteneriatului „Împreună pentru siguranţă”. Aceste campanii vor continua in scopul creşterii gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte aplicarea regulilor de siguranţă.  Prin intermediul campaniilor de informare Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România îşi propun să schimbe, în timp, comportamentul cetăţenilor, prin utilizarea corectă a surselor de energie. (Z.U.)

Departament Comunicare Corporatistă E.ON Distribuție România


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea