Ziarul Unirea

E normal să te simți rău după RAPEL? Ce spun experții referitor la efectele adverse ale vaccinurilor anti-Covid Pfizer, Moderna și AstraZeneca

Multe persoane care s-au vaccinat cu cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid, până acum, au declarat că au avut efecte adverse, iar starea lor generală a fost proastă, temporar.

Mihaela R. are 43 de ani și sâmbăta trecută a făcut a doua doză de vaccin Pfizer. A ales să facă vaccinul în faza a doua a campaniei de vaccinare pentru că are o problemă medicală cu inima. După prima doză făcută în urmă cu 21 de zile nu a simțit nimic deosebit.

ELIT

Dar, după a doua doză a identificat câteva dintre efectele adverse, cuprinse, de altfel, în prospectul vaccinului. A făcut febră, a avut dureri de mușchi și oase și abia putea să se miște. Toată ziua de sâmbătă a avut frisoane și s-a simțit rău, mult mai rău decât la gripa sezonieră cu care s-a confruntat de câteva ori în ultimii ani. După administrarea de medicamente antitermice, starea de rău a trecut în 24 de ore.

Rapoartele oficiale de la Comitetul Național privind Vaccinarea arată că, din numărul total al oamenilor vaccinați – 686.753 de persoane vaccinate cu prima sau a doua doză-până pe 14 februarie 2021, 2.921 au raportat efecte adverse.

Epidemiologul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din București spune că nu există medicament care să nu aibă efecte adverse posibile, însă la vaccin explicația este că răspunsul imun al organismului apare după un anumit interval de timp.

ADEZIUNE PLUS ALBA

„Reacțiile adverse la vaccinul COVID pot să apară și după prima doză, dar e adevărat că, după rapel, procentul celor care fac reacții adverse este ceva mai mare. Explicația este că răspunsul imun al organismului apare după un interval de timp de la prima administrare și apoi se potențează”, arată medicul Adrian Marinescu.

Cele mai multe reacții adverse raportate sunt minore. Cei vaccinați fac de obicei febră, au dureri de cap, se simt slăbiți și au dureri musculare.

„Într-adevăr, după prima sau a doua doză, două treimi dintre cei care își fac vaccinul au la locul de injectare durere, dar aceasta trece repede. Mai sunt și alții, dar puțini, care au o simptomatologie, s-o numim generală, adică febră, dureri de cap, stare general modificată, dureri musculare. Dar toate acestea sunt de intensitate moderată și țin un interval scurt de timp, de la 24 de ore până la 2-3 zile, și se rezolvă cu tratament simptomatic”, mai precizează Adrian Marinescu.

Efectele adverse ale vaccinurilor s-au înregistrat peste tot în lume. Un studiu făcut de sistemul public de sănătate din Marea Britanie arată că aproximativ una din trei persoane cărora li s-a administrat recent un vaccin COVID a raportat unele efecte secundare. Dar niciun pacient nu a fost afectat grav, cea mai comună reacție adversă fiind o durere difuză la locul de injectare, potrivit BBC.

Cercetătorii britanici care au realizat studiul au solicitat date, printr-o aplicație, de la persoanele care au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer-BioNTech până la începutul lunii ianuarie.

Experții spun că rezultatele obținute de la aproximativ 40.000 de persoane, în principal lucrători din domeniul sănătății, sunt liniștitoare pentru milioanele de oameni care fac vaccinul acum.

Oamenii de știință spun că unele efecte sunt de așteptat. Vaccinurile anti-COVID nu conțin virusul pandemic și nu pot da oamenilor boala. Aceste vaccinuri folosesc o versiune inofensivă sau o parte a coronavirusului pentru a învăța corpul cum să recunoască și să lupte cu virusul, dacă va fi cazul.

Medicii britanici spun că persoanele care au avut antecedente de reacții alergice semnificative la substanțele din vaccinul Pfizer-BioNTech sau vaccinul Moderna nu ar trebui să facă vaccinul. Potrivit studiului, a existat un număr mic de reacții alergice care au necesitat tratament.

În total, în Marea Britanie, 15 milioane de oameni au fost vaccinați cu prima doză de vaccin, iar peste 530.000 au primit și a doua doză.

Medicul Anna Goodman, de la Spitalul „St. Thomas” din Londra, a efectuat un studiu despre vaccinurile de la Oxford-AstraZeneca și Novavax. Ea spune că efectele secundare pot fi neplăcute uneori, dar a precizat că astfel răspunde sistemul imunitar la vaccin.

Vaccinurile COVID administrate milioanelor de oameni din Marea Britanie sunt extrem de sigure, cu efecte secundare preconizate ușoare, spune autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară.

În urma evaluării rapoartelor de siguranță de la aproape șapte milioane de doze de vaccin administrate până la 24 ianuarie, în principal vaccin Pfizer, o informare a autorității de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie arată că vaccinurile COVID sunt extrem de sigure.

Autoritățile britanice au raportat aproximativ 22.820 de reacții adverse, în majoritate ușoare, precum o durere de braț sau o stare de rău asemănătoare gripei.

Pfizer: Potrivit informațiilor oficiale, vaccinul de la Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Moderna: Vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%, potrivit datelor de la Agenția Europeană a Medicamentului.

AstraZeneca: Rezultatele unui studiu clinic al producătorilor arată că eficacitatea vaccinului este de 76% după prima doză, iar protecția durează până la a doua doză. Cercetarea arată că vaccinul reduce transmiterea virusului în cazul celor asimptomatici, cu 67% după prima doză și cu 50% după a doua doză.

Sursa: romania.europalibera.org

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Pensia de urmaș 2021: Moștenitorii ar putea încasa pensia integrală a celui decedat timp de doi ani. Propunere legistaliva

Înainte să primească pensia de urmaș prevăzută de lege, timp de doi ani moștenitorii legali ar putea primi integral pensia… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro