E JALE! Guvernul vrea să ia mai mulți bani pe contribuții de la angajați, persoane care desfășoară activități independente și/sau profesii liberale – potrivit unui proiect
Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Printre propuneri se numără modificarea contribuţiilor CAS. Astfel, conform propunerilor, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar următoarele în noul proiect de lege: “cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.
Aşa cum arată proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, cresc semnificativ contribuţiile de asigurări ale angajaţilor. Iar persoanele fizice autorizate vor fi puternic afectate de schimbări.
Astfel, dacă în prezent, un angajat plătşte 10,5% contribuţii de asigurări sociale, acestea vor fi majorate la 21,7%.
De asemenea, contribuţiile pentru sănătate reţinute angajaţilor cresc de la 5,5 la aproape nouă procente. Iar aceste taxe se aplică şi persoanelor cu activităţi independente. Guvernul le pregăteşte, însă, mai multe veşti bune proprietarilor firmelor. În primul rând, nu vor mai plăti deloc CAS pentru condiţii normale de muncă şi nici contribuţii pentru sănătate.
Mai mult, contribuţiile de asigurări sociale pentru condiţii deosebite sunt reduse de la aproape 21% la puţin peste patru procente.
În cazul CAS pentru condiţii speciale, taxarea va fi de 8,2%, faţă de aproape 26 de procente, cât este în prezent. Vor fi afectate şi persoanele care înregistrează venituri din chirii şi arendă. Şi în cazul lor, contribuţiile de asigurări sociale se majorează la aproape nouă procente, de la 5,5% cât sunt în prezent.
În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.
Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.
Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.
În paralel, Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.
Liderii sindicali ameninţă cu proteste dacă Guvernul va aproba proiectul de ordonanţă transmis spre avizare de Ministerul Finanţelor, care prevede modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% la angajat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]