Rămâi conectat

Actualitate

E JALE! Guvernul vrea să ia mai mulți bani pe contribuții de la angajați, persoane care desfășoară activități independente și/sau profesii liberale – potrivit unui proiect

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul vrea să modifice Codul Fiscal, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Printre propuneri se numără modificarea contribuţiilor CAS. Astfel, conform propunerilor, la articolul 64 care în actualul Cod Fiscal prevede cotele de impozitare, apar următoarele în noul proiect de lege: “cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este de 21,7%”.

baniAşa cum arată proiectul de Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, cresc semnificativ contribuţiile de asigurări ale angajaţilor. Iar persoanele fizice autorizate vor fi puternic afectate de schimbări.

Astfel, dacă în prezent, un angajat plătşte 10,5% contribuţii de asigurări sociale, acestea vor fi majorate la 21,7%.

De asemenea, contribuţiile pentru sănătate reţinute angajaţilor cresc de la 5,5 la aproape nouă procente. Iar aceste taxe se aplică şi persoanelor cu activităţi independente. Guvernul le pregăteşte, însă, mai multe veşti bune proprietarilor firmelor. În primul rând, nu vor mai plăti deloc CAS pentru condiţii normale de muncă şi nici contribuţii pentru sănătate.

Mai mult, contribuţiile de asigurări sociale pentru condiţii deosebite sunt reduse de la aproape 21% la puţin peste patru procente.

În cazul CAS pentru condiţii speciale, taxarea va fi de 8,2%, faţă de aproape 26 de procente, cât este în prezent.  Vor fi afectate şi persoanele care înregistrează venituri din chirii şi arendă. Şi în cazul lor, contribuţiile de asigurări sociale se majorează la aproape nouă procente, de la 5,5% cât sunt în prezent.

În acest moment contribuţia individuală de asigurări sociale este de 10,5% din salariul brut la angajat şi 15,8% din fondul de salarii la angajator pentru condiţii normale de lucru, în total 25,8%.

Conform propunerii, cota totală ar urma să scadă la 21,7% din salariul brut, plătită integral de către salariat, iar angajatorul nu va mai fi obligat să plătească niciun fel de contribuţie socială la condiţii normale de lucru.

Cota de contribuţii a angajatorului va fi de 4,2% din fondul de salarii doar la condiţii deosebite de muncă şi de 8,4% la condiţii speciale de muncă.

În paralel, Finanţele propun majorarea imperativă cu 21% a salariului brut lunar de bază pentru toate salariile brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. Pentru restul salariilor, angajatorii vor trebui să le majoreze, conform propunerii legislative, cu 2.815 lei.

Liderii sindicali ameninţă cu proteste dacă Guvernul va aproba proiectul de ordonanţă transmis spre avizare de Ministerul Finanţelor, care prevede modificarea CAS de la 10,5% la angajat şi 15,8% la angajator, la 21,7% la angajat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea