După gândaci, urmează asta: Carnea „din eprubetă” ar putea primi undă verde în UE
După gândaci, urmează asta: Carnea „din eprubetă” ar putea primi undă verde în UE
Cererea de comercializare a altor „alimente noi” – adică cele inventate în laborator pe bază de insecte, sau pur și simplu consumate în mod tradițional în afara Europei – ar putea ajunge în curând pe mesele Bruxellesului.
Prin urmare, cu condiția să îndeplinească anumite condiții (etichetare corectă și siguranță alimentară), Uniunea Europeană spune da făinii din greieri, ciupercilor tratate cu raze ultraviolete și „cărnii în eprubetă”, un produs alimentar derivat din fuziunea celulelor stem animale din interiorul unui bioreactor, care nu este încă prezent pe lista noilor alimente autorizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) şi care a reaprins controversa lucrătorilor din sectorul agricol.
„Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producțiilor agricole și zootehnice, simbol de înaltă calitate și de identificare a teritoriilor și tradițiilor naționale – a spus președintele CIA-Agricoltori, Cristiano Fini.
Un studiu al Nomisma arată că laboratoarele și start-up-urile de carne cultivată în laborator au crescut de la 13 la 117, din 2016 până în 2022 şi că până în 2030, producția globală de alimente artificiale va ajunge la 2,1 milioane de tone.
Experții asigură: „Carnea în eprubetă este mai sigură”
„Procesul de producție a cărnii de cultură este foarte controlat. Acestea sunt substanțe care, chiar și atunci când sunt produse artificial, reproduc moleculele prezente în mod natural în organism. Consider că, carnea de cultură poate fi mai sigură decât cea din fermele intensive pentru că ar reduce riscul proliferării agenților patogeni dar și utilizarea antibioticelor și steroizilor”, afirmă Luciano Conti, profesor de biologie aplicată la Universitatea din Trento.
Cu toate acestea, expertul a reamintit că procesul de producere a cărnii cultivate în laborator nu este în prezent fezabil pentru producția la scară industrială, atât din cauza vremurilor, cât și a costurilor încă foarte mari.
Prin urmare, deocamdată, apariţia cărnii sintetice pe rafturile supermarketurilor europene, este o posibilitate încă destul de îndepărtată în timp, nu o iminență a anului 2023. În prezent, există doar două locuri în lume unde carnea de laborator poate fi consumată la reustaurant: Israel și Singapore.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Redeschiderea Transalpinei DN 67C, AMÂNATĂ de vremea rea: Zăpadă și ninsoare pe cea mai înaltă șosea din România. Drumarii cer şoferilor să nu se aventureze în zonă
Redeschiderea Transalpinei DN 67C, AMÂNATĂ de vremea rea: Zăpadă și ninsoare pe cea mai înaltă șosea din România. Drumarii cer şoferilor să nu se aventureze în zonă Vremea rea înregistrată în ultimele zile, dar şi zăpada și ninsorile prognozate de meteorologi amână redeschiderea DN 67C – Transalpina. Drumarii cer şoferilor să nu se aventureze în […]
18 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vijelii și grindină. Vreme rea până marți dimineața
18 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară: Averse, descărcări electrice, vijelii și grindină. Vreme rea până marți dimineața Meteorologii ANM au emis duminică o nouă informnare meteo, valabilă în intervalul 18 mai, ora 10.00 – 20 mai, ora 10.00, valabilă pentru aproape toată România. În mai multe […]
Prezența la vot în Diaspora a doborât toate recordurile: Creștere de 123% față de primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. Care sunt țările în care românii au votat masiv
Prezența la vot în Diaspora a doborât toate recordurile: Creștere de 123% față de primul tur al alegerilor prezidențiale 2025. Care sunt țările în care românii au votat masiv Diaspora românească s-a prezentat mult mai puternic la urne în primele două zile ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, înregistrând o creștere impresionantă de […]