Rămâi conectat

Actualitate

După gândaci, urmează asta: Carnea „din eprubetă” ar putea primi undă verde în UE

Ioana Oprean

Publicat

în

După gândaci, urmează asta: Carnea „din eprubetă” ar putea primi undă verde în UE

Cererea de comercializare a altor „alimente noi” – adică cele inventate în laborator pe bază de insecte, sau pur și simplu consumate în mod tradițional în afara Europei – ar putea ajunge în curând pe mesele Bruxellesului.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Prin urmare, cu condiția să îndeplinească anumite condiții (etichetare corectă și siguranță alimentară), Uniunea Europeană spune da făinii din greieri, ciupercilor tratate cu raze ultraviolete și „cărnii în eprubetă”, un produs alimentar derivat din fuziunea celulelor stem animale din interiorul unui bioreactor, care nu este încă prezent pe lista noilor alimente autorizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) şi care a reaprins controversa lucrătorilor din sectorul agricol.

„Carnea sintetică este opusul ideii noastre de hrană, bazată pe punerea în valoare a producțiilor agricole și zootehnice, simbol de înaltă calitate și de identificare a teritoriilor și tradițiilor naționale – a spus președintele CIA-Agricoltori, Cristiano Fini.

Un studiu al Nomisma arată că laboratoarele și start-up-urile de carne cultivată în laborator au crescut de la 13 la 117, din 2016 până în 2022 şi că până în 2030, producția globală de alimente artificiale va ajunge la 2,1 milioane de tone.

Experții asigură: „Carnea în eprubetă este mai sigură”

„Procesul de producție a cărnii de cultură este foarte controlat. Acestea sunt substanțe care, chiar și atunci când sunt produse artificial, reproduc moleculele prezente în mod natural în organism. Consider că, carnea de cultură poate fi mai sigură decât cea din fermele intensive pentru că ar reduce riscul proliferării agenților patogeni dar și utilizarea antibioticelor și steroizilor”, afirmă Luciano Conti, profesor de biologie aplicată la Universitatea din Trento.

Cu toate acestea, expertul a reamintit că procesul de producere a cărnii cultivate în laborator nu este în prezent fezabil pentru producția la scară industrială, atât din cauza vremurilor, cât și a costurilor încă foarte mari.

Prin urmare, deocamdată, apariţia cărnii sintetice pe rafturile supermarketurilor europene, este o posibilitate încă destul de îndepărtată în timp, nu o iminență a anului 2023. În prezent, există doar două locuri în lume unde carnea de laborator poate fi consumată la reustaurant: Israel și Singapore.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h

Ioana Oprean

Publicat

în

27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]

Citește mai mult

Actualitate

Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]

Citește mai mult

Actualitate

Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite  și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei

Ioana Oprean

Publicat

în

Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite  și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea