Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Interviu cu dr. Radu VIERU, tânărul candidat al PNŢCD pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia

Publicat

în

„Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe români…”

– Se apropie sfârşitul de an. E un moment al bilanţurilor. Dacă ar fi să recapitulezi, eşti multumit de ceea ce ai realizat în acest an?
– Momentul bilanţului… da, pot spune că a fost un an bun, în ciuda greutăţilor pe care cred că le resimte toată lumea, fiindcă ne aflăm încă într-o perioadă de criză. Nu consider că a fost un an furtunos, sau poate că nu l-am resimţit eu aşa, căci m-am obişnuit oarecum. Am mai trecut şi altădată prin momente dificile. A fost un an cu greutăţi pe plan profesional, dar şi plin de bucuriile şi satisfacţiile pe care mi le-a oferit familia. De asemenea, în activitatea politică a fost un an plin de dificultăţi dar şi de satisfacţii, căci a fost mult efort în ceea ce priveşte organizarea dar mă bucur că un proiect pe care l-am iniţiat acum doi ani a început să-şi arate roadele şi din ce în ce mai mulţi oameni de calitate vin alături de noi şi se implică în el. Nu numai tineri, ci şi „veterani” ţărănişti, care nu au aşteptat decât un semn de seriozitate din partea noastră şi s-au „reactivat”.  Este evident că începem să recâştigăm din simpatia pe care am pierdut-o. Oamenii ştiu că niciunuia dintre cei ce luptăm acum pentru readucerea PNŢCD pe eşichierul politic nu i se datorează erorile din trecut.
În altă ordine de idei, prezentarea mea drept candidat pentru fotoliul de primar al municipiului Alba Iulia ar putea fi considerată o realizare personală, dar eu o consider mai mult o mare responsabilitate, pe care mi-o asum, conştient că pentru aceasta va trebui să fac anumite sacrificii. A fost o decizie foarte greu de luat, pentru că profesiunea şi familia sunt, de asemenea, două priorităţi pentru mine. Unul dintre mentorii mei, chirurg cunoscut, căruia îi port un mare respect, m-a sfătuit încă din primii ani de specializare să nu schimb niciodată bisturiul cu pixul. Eu am acceptat acest angajament, însă, din două motive: mai întâi pentru că propunerea venită din partea colegilor şi prietenilor mei din PNŢCD m-a onorat profund, şi mă obligă. Iar mai apoi am ajuns să îmi doresc şi eu o schimbare în Alba Iulia, un suflu nou, poate o schimbare majoră de atitudine şi de mentalitate. Consider că refuzul unei asemenea propuneri ar fi fost un act de laşitate.
– Dar de-a lungul vieţii, care sunt realizările cu care te mândreşti din punct de vedere social, uman, spiritual, profesional, politic etc.?
– De-a lungul vieţii pot spune că am avut o evoluţie normală, nu o pot numi banală fiindcă nu cred că există vieţi banale. Provin dintr-o familie de medici, doi oameni extraordinari care au ştiut totdeauna să mă susţină şi să îmi călăuzească paşii cu tact, fără constrângeri sau interdicţii: am avut libertatea necesară de decizie şi de acţiune. De-a lungul vieţii am avut norocul să fiu înconjurat de oameni deosebiţi, prieteni sau doar cunoscuţi, în fiecare etapă a vieţii, de la care am avut foarte mult de învăţat. În primul rând am învăţat să respect oamenii, iar eu am ajuns să consider că respectul şi toleranţa sunt virtuţi fără de care omul nu poate exista. Şcoala a mers cursiv, ca şi studiile superioare, aşa că mi-am urmat visul de a deveni medic chirurg. Am trecut şi prin momente mai dificile, dar nu am trăit drame majore şi îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru asta. Am trecut printr-un divorţ cu toate traumele psihice aferente, dar am reuşit să-mi refac viaţa lângă o femeie a cărei inteligenţă şi bun simţ continuă să mă uimească, şi avem un copil în vârstă de 2 ani, care ne umple de bucurie fiecare clipă. În concluzie, pot spune că sunt un om foarte norocos. Fac parte dintre românii care stau trei generaţii în aceeşi casă, dar ne bucuram unii de alţii şi ne iubim. Tata îmi tot spunea o vorbă cand eram mai tânăr, care mi s-a întipărit foarte bine în memorie. Cred că e un citat din Kant: „Poartă-te în aşa fel încât dacă Universul s-ar lua după tine 24 ore, să nu ajungă la haos”. Prin urmare am ales să mă comport mereu cu echilibru, moderaţie şi fermitate.
– Eşti unul dintre tinerii oameni politici cărora, eu unul, le dau girul încrederii, în ceea ce priveşte o carieră strălucită. De când activezi în PNŢCD?
– Activez în PNŢCD din februarie 1990, când m-am înscris ca membru simpatizant, nefiind major la acea dată, iar din 1992 m-am înscris ca membru cu drepturi depline. Am deţinut funcţia de preşedinte al oganizaţiei de tineret un an, până în 1993, după care am plecat la studii în Cluj. Din 2007 sunt preşedintele organizaţiei municipale Alba Iulia.
– Deci ai fost consecvent. Ce părere ai despre cei ce şi-au schimbat partidul, unii de mai multe ori, cu uşurinţa cu care îşi schimbă cravata?
– Vă răspund tot cu un citat din Kant: „Măreţia unui om nu e dată de intensitatea pasiunilor lui, ci de stăruinţa pasiunilor pe care le are.” Ce pot spune? Oameni mici, lipsiţi de caracter. Nu pot fi însă atât de radical şi să generalizez: unii aleg această cale din pricini bine motivate. Nu comentez mai mult.
– Care crezi că sunt calităţile de bază pe care ar trebui să le aibă un politician?
– Onoarea şi sinceritatea. De fapt toţi ar trebui să aibă un singur scop:  bunăstarea poporului în slujba căruia se pun. Din păcate, după o vreme politicienii noştri ajung să trăiască, parcă, în altă realitate decât cea în care trăiesc cei ce i-au ales…
– Ce scop ai din punct de vedere politic?
– Aş dori să mă situez pe o poziţie din care să le demonstrez oamenilor, prin exemplu personal, că se poate trăi bine, frumos, onest, cinstit… Da, cred că îmi doresc să schimb mentalitatea oamenilor, să am puterea să-i fac să gândească altfel, să le pot oferi privilegiul de a privi lucrurile în perspectivă şi din alt unghi, pentru a se putea proiecta in viitor şi a scăpa de grija zilei de mâine.
– Ce vei face pentru albaiulieni dacă vei deveni primar?
– Mă voi pune în slujba lor la modul cel mai sincer şi mă voi lupta pe toate planurile – economic, social, moral, să ne clădim împreună o viaţă mai bună pentru noi şi copiii noştri; deci le voi oferi perspectiva unui viitor mai bun, cu mai puţine griji.
– Care sunt categoriile sociale pe care crezi că le-ai putea ajuta de pe o poziţie de decizie administrativă sau legislativă?
– Ca primar, împreună cu un consiliu local integru, prin măsurile luate poţi ajuta toate categoriile sociale: de la asistaţi social până la muncitori, profesori, medici, pensionari, întreprinzători privaţi. Inclusiv pe oamenii de afaceri. Eu consider că de la oamenii de afaceri de succes pe care avem norocul să-i avem în zonă (şi al căror succes se datorează numai geniului lor în derularea afacerilor) avem cu toţii foarte multe de învăţat. Chiar şi cei din administraţie. Important este, însă, să nu le punem piedici acestor oameni, căci pe umerii lor stă în principal bugetul local…
– Există oameni politici pe care-i deteşti şi oameni politici pe care-i apreciezi? Care sunt aceştia?
– Nu mi-a plăcut şi nu îl voi accepta vreodată, în ciuda geniului politic pe care i-l recunosc unii, pe Ion Iliescu, pe care îl consider vinovat de confiscarea Revoluţiei din 1989, de moartea tinerilor nevinovaţi de la acea dată în toată ţara, de diversiunile ordinare din Bucureşti cu ocazia mineriadelor şi din Tg. Mureş cu ocazia luptelor interetnice; lucruri teribile care ne-au marcat adolescenţa. Practic, Iliescu a distrus viitorul a cel putin trei generaţii de români. Consecinţele politicii acestui om se văd: România de astăzi, cu politicienii de astăzi.
Apreciez în schimb optimismul, sinceritatea şi puterea de muncă a domnului Victor Ciorbea, şi sper că va rezista până la capăt în demersul său de a reda PNŢCD-ului demnitatea şi onoarea mult meritată.
– Dar modelul suprem de om politic, pentru tine, cine este?
– Modelul suprem de om politic: Corneliu Coposu şi Ion Raţiu, oameni al căror patriotism luminat era simţire pură, oameni care şi-au deschis întreg sufletul curat în faţa românilor, lăsându-se terfeliţi şi călcaţi în picioare din pricina asta.
– Ce îţi doreşti mai mult acum, în preajma sărbătorilor?
– Pace, sănătate şi bucurie, alături de familie. Să ne bucurăm din plin de viaţă, de spiritul Crăciunului şi de faptul că ne avem unii pe alţii.
– Dar albaiulienilor şi românilor, în general? Ce le doreşti?
– În primul rând le doresc Sărbători Fericite. Mă rog ca fiecare să se poată bucura de clipele frumoase şi magice din preajma Crăciunului, mă rog ca fiecare să aibă puterea să uite de griji şi de greutăţi, le doresc românilor putere, înţelepciune şi multă dragoste. Aş vrea să le reamintesc tuturor acum, cuvintele Sfintei Scripturi despre dragoste: „Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte. Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte. Dragostea nu cade niciodată!” Dumneze să binecuvânteze România şi pe români.
– Mulţumesc, Sărbători Fericite şi dumneavoastră!
a consemnat Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Publicat

în

Sfinții Constantin și Elena 2022Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Mesajele de Sfinții Constantin și Elena, felicitări și urări deosebite se trimit în fiecare an celor dragi, pe 21 mai, când sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați. ziarulunirea.ro va pregătit unele dintre cele frumoase mesaje de Sf Constantin și Elena pe care să le trimiți prietenilor, familiei, colegilor sau colaboratorilor:

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru familie și prieteni

-Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …

-Este doar încă o zi, dar este cea mai frumoasa din tot anul, căci este ziua ta! La mulţi ani, iubitule/iubito!

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească. La Mulți Ani, Elena! La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

-De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!

-Dragă Elena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani din suflet!

-Vreau să îţi urez toate cele bune de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească mereu!

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

-Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulți ani!

-Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
-Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri! La Mulți ani, Constantin!

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La mulţi ani, cu ocazia zilei de „Sfinţii Constantin şi Elena”! Să ai parte de bucurii!

-La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”

-Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru colegi și colaboratori

-Sfinţii Constantin şi Elena să vă aducă liniște, sănătate și binecuvântare!

-Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!

-Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

-Sfântul căruia îi purtaţi numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniste şi pace şi să nu lase ca speranţa să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însotească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Constantin şi Elena cât mai frumoasă!

-O zi specială pentru un angajat deosebit. La multi ani de ziua numelui tau!La mulţi ani şi mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sănătate si numai bucurii!

-La mulţi ani cu sănătate, Cu belşug şi cu de toate, Bucurii şi nestemate, De-acum şi pe mai departe. La multi ani, Constantin/Elena!

Mesaje deosebite de Sf Constantin și Elena

-Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, iubire, fericire, sănătate! La mulți ani de Sf Constantin și Elena!

-Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

-Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu! Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!

-La Mulţi Ani, Elena! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.
Citeşte întreaga ştire: Mesaje de Sf. Constantin și Elena – Cele mai frumoase urări și felicitări

-Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori! Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

-Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

-Cu ocazia zilei Sfinţisorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Îţi urez „La mulţi ani”, pentru că porţi acest nume, si fie ca Sfântul Constantin pe care îl reprezinţi, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si liniştea interioara.

-La Mulţi Ani Constantine şi sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare