DUMINICĂ: Scriitorul albaiulian Cornel Nistea se întâlneşte cu iubitorii de literatură din satul Tibru
Duminică, 1 septembrie, Asociaţia Ţinutul Tibreanului organizează, în cadrul proiectului „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!” şi a activităţii „lectură publică la sat”, o întâlnire cu scriitorul Cornel Nistea, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Întâlnirea va avea loc în Sala de Întruniri Cetăţeneşti din Tibru, cu începere de la ora 19.00.
Cornel Nistea s-a născut la 6 august 1939, în satul Valea Largă (comuna Sălciua, pe Valea Arieşului). Licenţiat în litere al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A fost profesor de limba şi literatura româna la Alba Iulia şi redactor la revista de cultura „Discobolul” (după 1990). După ce în anii ’80 publică proză scurtă în mai multe reviste ale Uniunii scriitorilor, debutează în volum în 1984, cu volumul Focuri în septembrie (Editura Cartea Românească), drastic subţiată de cenzura de atunci. Dintre volumele publicate de sriitorul Cornel Nistea amintim: Din categoria roman: „Ritualul bestiei. Amintiri din şezlongul albastru”, apărut în 2008, şi „Inocenţa şarpelui”, apărut în 2000, care a fost publicat şi în limba franceză în 2005. Din categoria proză scurtă/nuvele: „Colonia de vulturi”, apărut în 2004, „Papagalii mei adoraţi”, apărut în 2004. Din categoria publicistică literară, amintim: „Jurnal de scriitor”, „Caseta cu paradoxuri” şi „Tableta de joi”.
Din autobiografia scriitorului, sau aşa cum îi place domniei sale să spună „auto-vorbire”, spicuim:
„M-am născut în plină vară, pe 6 august 1939, de Schimbarea la Faţă, în satul Valea Largă din comuna Sălciua de pe Valea Arieşului. Comparativ cu celelalte sate din această zonă montană, aici relieful e ceva mai deschis, imaginea vizuală e mai „largă”, mai ales dacă urci pe dealurile din împrejurimi, de unde se văd privelişti ale unui spaţiu tulburător prin structura lui geologică. Aceste imagini le vor fi privit în contemplarea lor sute sau poate mii de ani înaintaşii mei, neam de agricultori şi păstori cu o cultură orală arhaică, care aveau ca principală bază de manifestare existenţială ritualul”.
Proiectul „Chemarea nemuritoare a slovei – itinerariu cultural în spaţiul arhaic al satului!” este finanţat de Fundaţia Comunitară Alba din Fondul pentru Cultură, fond care are ca partener naţional Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda
ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Un accident rutier a avut loc duminică seara pe autostrada A10. Trei autoturisme s-au ciocnit în zona CIC Dumbrava. Citește și: FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun