Rămâi conectat

Curier Județean

Duminica Floriilor – simboluri creştine, obiceiuri şi tradiţii populare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Duminica Floriilor – simboluri creştine, obiceiuri şi tradiţii populare • Obiceiuri şi tradiţii de Florii

Duminică, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, toţi creştinii din lume prăznuiesc Floriile, când este retrăită Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului. Sărbătoarea de Florii are o mare însemnătate religioasă pentru toţi credincioşii, dar de-a lungul timpului i s-au adăugat şi numeroase superstiţii populare. De fapt, această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim.

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Potrivit credinţei populare, “mâţişorii” sfinţiţi de preot, în biserică, în Duminica Floriilor, au puteri magice: împletiţi în coroniţe şi aşezaţi deasupra uşilor, la ferestre şi la icoane, ei apără familia de boli şi de alte rele, aducând spor şi noroc. La ţară, ramurile de salcie înmugurită sunt legate în jurul pomilor fructiferi, ca să rodească din plin şi sunt amestecate în hrana animalelor, ca să le păzească sănătatea şi productivitatea.

Citește și: Mesaje de Florii. Idei de SMS-uri, felicitări și urări care pot fi transmise prietenilor, rudelor şi colegilor care îşi sărbătoresc onomastica

Tradiţia cere ca de Florii mormintele să fie curăţate şi stropite cu apă sfinţită, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară şi cu crenguţe sfinţite de salcie. Se dau de pomană, pentru sufletele celor plecaţi dintre cei vii, plăcinte şi gogoşi.
Fetele nu trebuie să îşi spele părul, iar tinerele nemăritate din Banat şi Transilvania trebuie să pună o oglindă şi o cămaşă sub un păr altoit. Superstiţiile spun că la miezul nopţii fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă, iar dimineaţa să se spele pe cap cu această fiertură. Astfel vor avea un păr frumos şi strălucitor.

În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. De Florii e bine să aeriseşti toate hainele. Bătrânii spun că este interzis să te speli pe cap, pentru că vei albi de timpuriu. Dacă totuşi trebuie să faci acest lucru, foloseşte doar apă sfinţită. Dacă nu cinsteşti Floriile aşa cum cere datina, te vei umple de pistrui.

Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită, va fi ferit de dureri, iar cine înghite în aceasta zi trei mâţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gât. Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii.

Mâţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele. Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănâncă peşte, fiind dezlegare de peşte.

Citește și: Sâmbăta lui Lazăr. Obiceiuri și tradiții cu o zi înainte de Florii

Pentru că se crede că acum încep să înflorească urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sărbătoarea se numeşte şi „Nunta urzicilor”. Urzicile, mâncate în special în post, sunt considerate foarte sănătoase.
Se mai spune că dacă se aud broaştele cântând până la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. La fel, cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.

În majoritatea localităţilor din Alba, în Duminica Floriilor, după slujbă, copiii însoţiţi de dascăli şi preot, împreună cu credincioşii străbat uliţele localităţilor cu salcie înmugurită în mână, cântând „Verşul Floriilor”, ca apoi să le depună în faţa altarului. Procesiunea simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim. Ramurile de salcie sfinţite la Biserică se împart credincioşilor, care le pun, sub formă de cununiţă, la icoane sau deasupra porţilor, la intrarea în curţi.

Şi să nu uităm: în Duminica Floriilor îi sărbătorim pe toţi cei cu nume de floare! Aşadar, mult soare şi senin în viaţă, iar norocul să vă înflorească destinul! La mulţi ani!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Bărbat din Alba, urmărit internațional pentru furt calificat, adus în țară din Marea Britanie: Cât timp va sta după gratii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba, urmărit internațional pentru furt calificat, adus în țară din Marea Britanie: Cât timp va sta după gratii Un bărbat din Alba, urmărit internațional pentru furt calificat, a fost adus de polițiști în țară din Marea Britanie. Are de executat o pedeapsă cu închisoarea de un an și 4 luni. Citește și: ACCIDENT […]

Citește mai mult

Curier Județean

5-9 mai 2025 | Activități informativ-preventive ale polițiștilor în două licee și o școală din Alba: Au participat peste 650 de elevi

Lucian Daramus

Publicat

în

5-9 mai 2025 | Activități informativ-preventive ale polițiștilor în două licee și o școală din Alba: Au participat peste 650 de elevi În săptămâna 5-9 mai 2025, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii Serviciului Rutier și cei ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, alături de […]

Citește mai mult

Curier Județean

Suport alimentar 2025 pentru elevii Liceului Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia: Contract semnat pentru implementarea programului

Lucian Daramus

Publicat

în

Suport alimentar 2025 pentru elevii Liceului Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia: Contract semnat pentru implementarea programului Vineri, 9 mai 2025 a fost semnat contractul de implementare a Programului Național „Masă Sănătoasă”, o inițiativă care vine în sprijinul elevilor din învățământul obligatoriu, oferindu-le zilnic o masă caldă, pe întreaga durată a cursurilor din anul 2025. Din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea