Duminică, 29 mai: 2.000 de credincioși greco-catolici din Blaj merg în pelerinaj la Cărbunari
Părinți alături de copii, profesori alături de elevi, operatori sociali și medicali alături de cei bolnavi merg duminică, 29 mai, la Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari- Blaj pentru a celebra Anul Milostivirii Divine.
Aproape 2000 de greco-catolici vor porni duminică 29 mai, din Blaj, spre capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari, într-un pelerinaj care dorește să fie un semn al milostivirii divine pentru societatea de astăzi. Alături de elevi vor merge profesori, alături de laici, călugări și călugărițe, alături de operatori sociali și medicali, persoane cu dizabilități și oameni fără adăpost. Chemând laolaltă pe toți cei care și-au dedicat viața unei chemări a lui Dumnezeu, de la cei care au primit vocația preoției, la cei care au ales să fie asistenți sociali și medicali sau profesori, de la cei tineri, la cei mai în vârstă, Biserica răspunde astfel apelului Papei Francisc de a celebra Anul Jubiliar al Milostivirii divine și de a face vizibilă milostivirea Tatălui Ceresc.
Un loc aparte în pelerinajul de la Cărbunari îl ocupă Caritas, organizație catolică mondială, a cărei viziune este aceea de a construi o civilizație a iubirii, cultivându-și în această lume misiunea de a-i sprijini pe cei săraci și marginalizați sociali să recâștige un loc demn în societate prin programe de asistență socială și acțiuni caritabile. Aproximativ 400 de operatorii sociali și medicali dar și voluntari ai organizațiilor Caritas din Blaj, Oradea, Cluj, Baia Mare și Lugoj, vor fi prezenti și vor însoți, duminică, peste o sută de bolnavi și persoane cu dizabilități, sute de copii sau persoane nevoiașe. Toți vor porni din fața Catedralei Mitropolitane în procesiune și vor parcurge drumul Crucii ce urcă la capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari unde, la ora 10:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie.
Persoanele care vor participa la Pelerinajul Milostivirii vor putea beneficia de indulgență plenară și vor avea posibilitatea să treacă prin Poarta Sfăntă a Catedralei Mitropolitane din Blaj.
*Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari, din apropiere de Blaj
Pelerinajul la Cărbunari, din ultima sâmbătă a lunii mai, adună laolaltă credincioși catolici din întreaga țară într-unul dintre locurile cu o istorie ce leagă România de Belgia, Blajul de Banneux, Biserica orientală de cea occidentală, în aceeași iubire față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu, maica celor sărmani și totodată, maica milostivirii.
În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. În România, părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, s-a îngrijit în 1938 de construirea unei capele identice cu cea de la Banneux, într-o poieniţă din pădurea de la Cărbunari. Călugării asumpționiști, cunoscute călăuze spirituale ale celor tineri, s-au stabilit de atunci în Blaj, într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele 7 școli și licee.
La 5 iunie 1938, Capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă înafara legii. Au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard. Recunoașterea oficială a izvorului tămăduitor de la Banneux și declararea lui ca loc de pelerinaj s-a făcut de-abia în 1952. Capela din România fusese închinată Fecioarei Săracilor cu 15 ani înainte.
Biroul de presă al Mitropoliei Române Unită cu Roma
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua națională a portului tradițional din România marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Diplome de excelență
Ziua națională a portului tradițional din România marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Diplome de excelență La Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia a fost marcată în premieră, luni, 12 mai 2025, Ziua națională a portului tradițional din România. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Biblioteca […]
FOTO | Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”
Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Andrei Miroiu, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Ciugud, a obținut medalia de bronz la etapa națională a Concursului Național de Metematică „Olimpiada Satelor din România”. Etapa națională s-a desfășurată la […]
Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați
Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) realuarea procedurii de contractare a proiectării tehnice și execuție în cadrul proiectului care vizează reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului […]