Rămâi conectat

Curier Județean

Duminică, 29 mai: 2.000 de credincioși greco-catolici din Blaj merg în pelerinaj la Cărbunari

Publicat

în

Părinți alături de copii, profesori alături de elevi, operatori sociali și medicali alături de cei bolnavi merg duminică, 29 mai, la Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari- Blaj pentru a celebra Anul Milostivirii Divine.

carbunariAproape 2000 de greco-catolici vor porni duminică 29 mai, din Blaj, spre capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari, într-un pelerinaj care dorește să fie un semn al milostivirii divine pentru societatea de astăzi. Alături de elevi vor merge profesori, alături de laici, călugări și călugărițe, alături de operatori sociali și medicali, persoane cu dizabilități și oameni fără adăpost. Chemând laolaltă pe toți cei care și-au dedicat viața unei chemări a lui Dumnezeu, de la cei care au primit vocația preoției, la cei care au ales să fie asistenți sociali și medicali sau profesori, de la cei tineri, la cei mai în vârstă, Biserica răspunde astfel apelului Papei Francisc de a celebra Anul Jubiliar al Milostivirii divine și de a face vizibilă milostivirea Tatălui Ceresc.

Un loc aparte în pelerinajul de la Cărbunari îl ocupă Caritas, organizație catolică mondială, a cărei viziune este aceea de a construi o civilizație a iubirii, cultivându-și în această lume misiunea de a-i sprijini pe cei săraci și marginalizați sociali să recâștige un loc demn în societate prin programe de asistență socială și acțiuni caritabile. Aproximativ 400 de operatorii sociali și medicali dar și voluntari ai organizațiilor Caritas din Blaj, Oradea, Cluj, Baia Mare și Lugoj, vor fi prezenti și vor însoți, duminică, peste o sută de bolnavi și persoane cu dizabilități, sute de copii sau persoane nevoiașe. Toți vor porni din fața Catedralei Mitropolitane în procesiune și vor parcurge drumul Crucii ce urcă la capela Sfintei Fecioare de la Cărbunari unde, la ora 10:00, va fi celebrată Sfânta Liturghie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Persoanele care vor participa la Pelerinajul Milostivirii vor putea beneficia de indulgență plenară și vor avea posibilitatea să treacă prin Poarta Sfăntă a Catedralei Mitropolitane din Blaj.

*Capela Sfintei Fecioare a Săracilor de la Cărbunari, din apropiere de Blaj

Pelerinajul la Cărbunari, din ultima sâmbătă a lunii mai, adună laolaltă credincioși catolici din întreaga țară într-unul dintre locurile cu o istorie ce leagă România de Belgia, Blajul de Banneux, Biserica orientală de cea occidentală, în aceeași iubire față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu, maica celor sărmani și totodată, maica milostivirii.

În 1933, la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. În România, părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, s-a îngrijit în 1938 de construirea unei capele identice cu cea de la Banneux, într-o poieniţă din pădurea de la Cărbunari. Călugării asumpționiști, cunoscute călăuze spirituale ale celor tineri, s-au stabilit de atunci în Blaj, într-o perioadă în care orașul aduna aproape 5.000 de elevi în cele 7 școli și licee.

La 5 iunie 1938, Capela a fost sfinţită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu. Pelerinajele de primăvară s-au ținut în fiecare an, din 1939 până în 1948, când Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă înafara legii. Au fost reluate în 1990, tot de un călugăr asumpționist, părintele Bernard. Recunoașterea oficială a izvorului tămăduitor de la Banneux și declararea lui ca loc de pelerinaj s-a făcut de-abia în 1952. Capela din România fusese închinată Fecioarei Săracilor cu 15 ani înainte.

Biroul de presă al Mitropoliei Române Unită cu Roma


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

89 de sancțiuni și un permis reținut de polițiștii din Alba după o acţiune cu efective suplimentare, la Vinţu de Jos

Publicat

în

89 de sancțiuni și un permis reținut de polițiștii din Alba după o acţiune cu efective suplimentare, la Vinţu de Jos

Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos au aplicat 89 de sancţiuni contravenţionale, în urma unei acţiuni cu efective suplimentare, desfăşurată pe raza localităţilor aflate în competenţă.

La data de 25 mai 2022, polițiștii Secţiei 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos au organizat, pe raza localităţilor rurale aflate în competenţă, o acţiune cu efective suplimentare care a avut ca scop prevenirea şi combaterea infracțiunilor şi creşterea siguranţei rutiere.

Cu ocazia acestei acţiuni, poliţiştii au aplicat 89 de sancțiuni contravenționale, toate la regimul rutier, a fost reținut un permis de conducere și au fost identificate două persoane care sunt bănuite de săvârșirea de infracțiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit

Publicat

în

Tânăr din Vințu de Jos „țepuit” de un băcăuan de 19 ani: Ce a vrut să-și cumpere și ce a primit

La data de 25 mai 2022, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au identificat un tânăr de 19 ani, din Buhuș, județul Bacău, ca persoană bănuită de înșelăciune.

Acesta ar i-ar fi promis unui tânăr din comuna Vințu de Jos că o să-i livreze jocuri, contra sumei de 200 de lei, dar i-ar fi trimis produse diferite față de cele comandate.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii sale activități infracționale.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice

Publicat

în

FOTO| Momente emoționante la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: Absolvenții Promoției 2022 și-au primit gradele onorifice

În cadrul unei ceremonii care a avut loc miercuri, 26 mai, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, absolvenții Promoției 2022 – „Încoronarea de la Alba Iulia – 100” au primit gradele onorifice de absolvent, pe care le vor purta până la finalul examenului de Bacalaureat.

„Ziua absolvirii se apropie, iar pentru elevii claselor a XII-a, emoțiile cresc pe măsură ce zilele trec. Este momentul în care se gândesc cu nostalgie la anii de liceu și cu speranță și încredere pentru ce va urma.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, absolvenții Promoției 2022 – ,,Încoronarea de la Alba Iulia – 100” și-au așezat pe umeri gradele de „Absolvent”. Acestea strâng în jurul lor experiențe, trăiri, reușite, aspirații, multă muncă dar și încercări.

„Cei patru ani tumultoși dar frumoși petrecuți în acest colegiu militar sunt convins că ne-au schimbat pe fiecare dintre noi. Au clădit caractere puternice, suflete neînfricate, inimi care bat în cadență. Finalul acestor ani reprezintă finalul unei frumoase aventuri, dar mai ales deschiderea unor luminoase orizonturi de viitor. Lacrimile absolvenților căzute pe platou îi dau de știre colegiului că încă o promoție de militari în devenire și-a luat zborul spre viitor.

Gradele de absolvent pe care de astăzi le vom purta pe umeri înseamnă mai mult decât certitudinea absolvirii, înseamnă o reușită care ne face întreaga ființă să zâmbească de mândrie, să ardă puternic. Momentul gradării revarsă în fiecare dintre noi emoții pe care nu credeam că le vom simți vreodată. Senzația finalului și certitudinea absolvirii unui colegiu militar este un sentiment unic prin intensitatea ieșită din comun datorată legăturilor create de-a lungul anilor cu colegii, domnii profesori și cadrele militare, care ne-au fost alături în momentele de cumpănă. Sper că prin aceste grade insuflăm domnilor și doamnelor profesoare, stimatelor cadre militare și colegilor mai mici motive de mândrie, de aspirație spre absolut”, a afirmat elevul plutonier Andrei Moldovan.

„Gradele de absolvent, deși simbolice, pentru elevii claselor a XII-a reprezintă încununarea celor patru ani de liceu, ani plini de amintiri, de muncă, de speranțe, de prietenii. O încărcătură emoțională mult prea mare pusă pe seama unui material. Deși acestea atestă o finalitate, pentru noi, ele reprezintă primii pași spre maturizare, spre cariera dorită, spre viitorul pe care îl privim încrezători. Ele sunt dovada că deținem toate calitățile necesare pentru a ne atinge visurile, oricât de departe sau greu de atins ar părea”, a mărturisit eleva sergent major Larisa Filip.

Gradele onorifice de „Absolvent” le-au fost înmânate de căpitan George Mînicuță, comandantul companiei a II-a elevi, cel care le-a îndrumat pașii în colegiul militar timp de patru ani. „Sunt greu de exprimat trăirile și emoțiile adunate în cei patru ani petrecuți împreună. Ați crescut frumos. Știu că a fost greu, dar totodată și frumos. Bun venit în rândul absolvenților colegiului militar, un statut admirat și apreciat, un statut nobil. Prima responsabilitate a acestui statut este de a avea rezultate maxime în examenele vieții ce vor urma. Vă doresc succes în tot ceea ce veți face!”, le-a transmis acesta”, arată reprezentanții Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare