Duminică, 22 septembrie, ÎPS Irineu va resfinţi Biserica „Sf. Nicolae” Teiuş, după amplele lucrări de renovare
Duminică, 22 septembrie, ÎPS Irineu va resfinţi Biserica „Sf. Nicolae” Teiuş, după amplele lucrări de renovare
Duminică, 22 septembrie 2019, de la ora 9.30, ÎPS Irineu, arhiepiscopul ortodox al Albei Iulia, va oficia, alături de un sobor de preoți și părintele paroh Petru Lascu, slujba de resfințire a Bisericii „Sf. Nicolae” Teiuș, veche de 95 de ani, după amplele lucrări de renovare la care a fost supus lăcașul de cult în ultimii ani și încheiate recent. Programul mai include Sf. Liturghie, urmată de cuvântul de învățătură al ierarhului, evenimentul încheindu-se cu o agapă frățească.
Numai din anul 2001 încoace, de când părinte paroh este pr. Petru Lascu, Biserica „Sf. Nicolae” și casa parohială au fost supuse unor importante lucrări de renovare și întreținere. Astfel, au fost executate lucrări de reparații capitale la casa parohială: s-a decopertat tencuiala exterioară, s-a tencuit și stropit în interior, s-au montat gresie și faianță, fiind rașchetat și lăcuit parchetul.
Totodată, s-a înlocuit sistemul de încălzire. De asemenea, anexele au fost reparate, iar corpul prinicipal al casei parohiale a fost extins, prin construirea unor încăperi noi: bucătăria, sala de mese și cămara. Concomitent cu lucrările la casa parohială, s-au efectuat reparații la biserică, construcția fiind acoperită cu tablă de aluminiu, scocurile au fost schimbate, iar exteriorul bisericii a fost tencuit și stropit. În același timp, s-a montat o nouă centrală termică, iar instalația electrică a fost schimbată. Nu în ultimul rând, a fost montat un clopot din bronz.
Citește și: Pastele 2020
În biserică, au mai fost schimbate candelabrele, s-a montat tâmplărie PVC și au fost aduse alte covoare și bănci. În 2018, s-a restaurat și conservat pictura murală a bisericii, în suprafață de 540 mp, de către pictorul Constantin Bumbu și s-a restaurat fațada exterioară, iar în acest an, s-au pavat curțile bisericii și casei parohiale. l95 de ani de ortodoxie în Biserica „Sf. Nicolae” din Teiuș Construcția bisericii a început în anul 1924, la inițiativa pr. Vasile Bârluțiu, împreună cu cele 96 de familii de credincioși din Teiuș.
Planul bisericii a fost întocmit de către arhitectul Richard Vagner din Hunedoara, în stil bizantin, în formă de cruce, cu două turnuri în față pentru clopote și o cupolă mare, centrală. În anul 1932, s-a reușit, după multe jertfe din partea credincioșilor și a preotului și cu modestele ajutoare primite, să fie tencuită în interior. Amenajată cu un iconostas improvizat din materialul rămas de la schelărie și cu icoane primite de la enoriași, au reușit să contureze înfățișarea bisericii. În anul 1934, locul preotului Vasile Bârluţiu, care s-a retras, a fost luat de către ginerele său, Ioan Puia, licențiat în teologie. Tânărul preot a continuat construcţia bisericii începută de socrul său, reuşind, în anul 1938, să monteze catapeteasma, adevărată operă de artă lucrată din stejar masiv în culoare naturală, sculptat în întregime cu o mare fineţe şi măiestrie de către maestrul sculptor Anghel Dima, din Bucureşti.
Tot în anul 1938 s-au procurat o parte din mobilier şi anume pupitre pentru cântăreţi, tetrapod şi măsuţă pentru lumânări, tot din stejar sculptat, în culoare naturală, executate de același sculptor. În anul 1940, tâmplarul Nicolae Bedelean, din Teiuş, a confecționat din lemn de stejar de culoare naturală 60 de strane. Toate aceste lucrări s-au făcut din donații ale bunilor credincioşi ortodocşi români. În anii 1953 – 1954 s-a început strângerea de fonduri pentru pictarea bisericii, care s-a materializat între anii 1955 – 1956 de către pictorul bisericesc Cornel Cenan, din Cluj.
Pictura s-a executat în tehnica „tempera”, în stil neobizantin, armonizându-se cu pictura catapetesmei. Pentru vechea Parohie Ortodoxă Teiuş II, încununarea tuturor ostenelilor şi jertfelor făcute din anul 1924 a avut loc în 15 septembrie 1957, când biserica a fost sfinţită prin rugăciunile mitropolitului Ardealului, Nicolae Colan, asistat de către episcopul Policarp Moruşcă şi de un impunător sobor de preoţi din Sibiu, din parohiile învecinate, în prezența unei mari mulţimi de credincioşi. În cei 95 de ani de existență, au slujit acest lăcaș al Domnului preoții Vasile Bârluțiu (1924 – 1934), Ioan Puia (1934 – 1974), Toma Păunescu (1975 – 1977), Nicolae Baciu (1977 – 2001) și Petru Lascu (din 2001 până în prezent).
Acum, la 62 de ani de la prima sfințire, Biserica Ortodoxă „Sf. Nicolae” va fi resfințită, evenimentul constituind o adevărată sărbătoare creștină a comunității ortodoxe din Teiuș.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach
FOTO | Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Turnul de la mănăstire”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach în primii ani ai secolului XX. Citește și: FOTO | 400 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate8 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii