Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

DSVSA Alba: La nivelul județului Alba nu există niciun focar sau vreo suspiciune de Pestă Porcină Africană

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

În urma publicării articolului cu titlul ”Stare de alertă de pestă porcină pe teritoriul județului Alba: Măsuri privind urmărirea stării de sănătate a efectivelor de porcine la nivelul orașului Cugir”, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba precizează că la nivelul județului Alba nu există niciun focar sau vreo suspiciune de Pestă Porcină Africană și nu putem vorbi de vreo stare de alertă, ci de respectarea tuturor măsurilor comunicate de DSVSA pentru prevenirea apariției acestei boli.

De asemenea, precizăm că starea de sănătate a efectivelor de porcine de la nivelul județului Alba este atent urmărită din 31 iulie 2017, de la confirmarea primului focar din România, fiind luate toate măsurile pentru prevenirea îmbolnăvirilor la nivelul județului, pe care DSVSA Alba le-a comunicat crescătorilor de animale și deopotrivă celorlalte persoane interesate. De asemenea, odată cu apariția PPA în Hunedoara, la circa 100 de kilometri de granița cu județul Alba, DSVSA a luat toate măsurile specifice pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul circulației animalelor.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Pentru a proteja porcii din exploataţii de această boală, recomandăm respectarea următoarelor:

• nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
• creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu alţi proprietari de porci domestici;
• nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare provenite de la carnea de porc gătită în familie;
• dacă există vânători în familie, care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
• nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
• nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
• nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Vânătorii și responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunțe D.S.V.S.A. Alba despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament specific modificat și să transmită probe pentru diagnosticul de laborator.

Solicităm crescătorilor de animale să nu procedeze la achiziţii de porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare.

Orice suspiciune că un mistreț sau un porc domestic poate fi bolnav de PPA trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, medicului veterinar oficial sau la D.S.V.S.A. Alba la numărul de telefon 0258 835 915 sau e-mail [email protected].

Subliniem că Pesta Porcină Africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni. Acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Zâmbete și bucurii de Ziua Copilului la Sebeș. Traseu parcurs cu bicicletele, fanfara și Scutierii de Muhlbach, printre activitățile oferite pentru cei mici

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Zâmbete și bucurii de Ziua Copilului la Sebeș. Traseu parcurs cu bicicletele, fanfara și Scutierii de Muhlbach, printre activitățile oferite pentru cei mici Traseu în aer liber parcurs cu bicicletele, muzică sau Scutierii de Muhlbach au fost printre cei care au pus un zâmbet pe fața prichindeiilor din Sebeș, de Ziua Copilului. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea