DSVSA Alba: Fermieri, protejaţi-vă animalele de ger!

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

    Gerul poate afecta starea de sănătate a animalelor din fermele comerciale şi gospodăriile individuale, dacă nu sunt luate măsurile necesare protecţie şi bunăstare a acestora. Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba avertizează că în condiţii meteorologice extreme pot apărea situaţii care să ducă la îmbolnăvirea animalelor, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al DSVSA Alba.
“În perioadele cu temperaturi scăzute, trebuie asigurată adăpostirea animalelor şi păsărilor în spaţii corespunzătoare speciei şi categoriei de vârstă, care să asigure densitatea, volumul de aer, umiditatea şi luminozitatea la parametri corespunzători. Proprietarii de animale trebuie să protejeze sursele de apă şi furajele pentru a nu îngheţa, să asigure etanşeitatea uşilor şi a ferestrelor. De asemenea, este importantă evitarea furajării şi adăpării cu alimente şi apă rece, ceea ce poate duce la afecţiuni digestive şi complicaţii în urma acestora. Dejecţiile, gunoiul de grajd, trebuie evacuate la timp, astfel încât să se asigure un microclimat coerspunzător. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată în regim de urgenţă medicului veterinar”.
În judeţul Alba sunt 36 ferme de bovine cu un efectiv de 6.314 capete, iar în gospodăriile populaţiei, 52.100 de capete. De asemenea, există în ferme de ovine şi caprine un efectiv de 1.580 capete iar în gospodăriile populaţiei 338.620 de capete; în 3 ferme de  porcine există un efectiv de 2.500 de capete şi 62.500 de capete în gospodăriile populaţiei; în 19 ferme avicole există un efectiv de 1.083.000 de păsări, iar în gospodăriile populaţiei 348.500 păsări. Pe lângă acestea, în judeţ mai există 8200 de cabaline.

Robert GHERGU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419