Rămâi conectat

Curier Județean

DSVSA Alba: Cazul medicului care a greșit examenul trichineloscopic este investigat de Colegiul Medicilor Veterinari

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

dsvsa albaÎn urma  informării din partea  Autorităţii de Sănătate Publică Alba cu privire la  faptul că mai multe persoane din  zona Aiud se află internate în cadrul Secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Alba, cu simptome specifice de trichineloză, inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba au iniţiat o anchetă epidemiologica în vederea  stabilirii cauzelor care au stat la baza îmbolnăvirilor.

Din declaraţiile persoanelor identificate s-a constatat că îmbolnăvirea a fost cauzată de consumul de carne de porc, examinată în prealabil de către un medic veterinar de liberă practică, care nu este angajat în cadrul sistemului sanitar veterinar de stat. Porcul a fost  achiziţionat din târgul de animale din localitatea Aiud. Având în vedere aceste aspecte, echipe de specialişti s-au deplasat la faţa locului de unde au fost prelevate probe de carne şi produse din care au fost consumate de persoanele în cauză  în vederea efectuării examenului de laborator pentru depistarea Trichinella spp în cadrul LSVSA Alba. În urma analizei efectuată prin metoda digestiei artificiale  s-a obţinut  un rezultat pozitiv pentru Trichinella spp  fapt pentru care întreaga cantitate de carne şi produse din carne a fost distrusă”, a declarat Delia Oltean, purtător de cuvânt al DSVSA Alba.

Reprezentantul instituției a mai precizat că în urma investigaţiilor efectuate de către Serviciul de inspecţie şi control la cabinetul medicului veterinar de liberă practică s-a sesizat Comisia de Deontologie şi litigii din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Alba, în vederea investigării acestui caz şi aplicarea măsurilor legale.

În cadrul exploataţiei din care a fost achiziționat porcul infestat s-au dispus măsuri de dezinfecţie şi deratizare, atât în cadrul gospodăriei respective cât şi a celor limitrofe, interdicţia de a înstrăina animalele rămase în exploataţie precum şi obligativitatea efectuării examenului trichineloscopic în cazul sacrificării acestora. În ceea ce priveşte cel de-al doilea focar de trchineloză din zona Blaj, îmbolnăvirea a fost cauzată de consumul de carne de porc de la care nu s-au prelevat probe pentru examen trichineloscopic după sacrificare”, a mai spus Delia Oltean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Joi și sâmbătă: Acțiuni de ecologizare la Cugir, în cadrul campaniei “Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi și sâmbătă: Acțiuni de ecologizare la Cugir, în cadrul campaniei “Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024 Primăria Cugir organizează joi și sâmbătă două acțiuni de ecologizare în oraș, în cadrul campaniei “Și mie îmi pasă de orașul meu” – Curățenia de Primăvară 2024. Citește și: Primăria Cugir va […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea