DSP Alba: Sub 2% dintre elevii și preșcolarii din județ învață în școli neautorizate sanitar
Un număr de 94 de unități de învățământ din cele 506 de la nivelul județului Alba, în care învață sub 2% din totalul elevilor și preșcolarilor, au rămas neautorizate sanitar, a anunțat, marți, directorul DSP, Alexandru Sinea, în cadrul unei conferințe de presă.
Astfel, la nivelul județului Alba, dintre cei peste 51.000 de elevi, mai puțin de 1.000 învață în școli neautorizate sanitar.
„Anul trecut erau 124 de școli sau grădinițe neautorizate sanitar în Alba. Între timp un număr de 30 de unități de învățământ au primit autorizație ca urmare a vizitelor noastre în teritoriu, a muncii inspectorilor care au oferit consiliere și nu au încercat neapărat să sancționeze. Au rămas, sigur, un număr de aproximativ 90 de unități neautorizate din 506 câte sunt la nivel de județ, dar să nu ne lăsăm influențați de acest număr care pare mare la prima vedere mare, pentru că realitatea este alta. Un procent de sub 2% din totalul de elevilor și preșcolarilor învață în unități neautorizate. La nivel național asta ne situează pe locuri fruntașe”, a spus Alexandru Sinea.
Astfel, din totalul celor 506 unități de învățământ 412 sunt autorizate sanitar.
Din cele 94 neautorizate, patru si-au depus documentația pentru autorizare.
Situație defalcată pe tipuri de unități:
- Licee: 34 toate autorizate sanitar
- Școli primare și gimnaziale: 231 din care 179 autorizate
- Grădinițe: 240 din care 198 autorizate
- Scoală postliceala : 1 autorizata
”Ca urmare a eforturilor depuse de Instituția Prefectului, IȘJ și DSP Alba am reușit să autorizăm în ultima perioadă peste 30 de școli și grădinițe, iar procentul elevilor care învață în unități de învățământ neautorizate sanitar a scăzut sub 2%. Transmitem cu această ocazie mulțumiri prefectului și inspectorului școlar general pentru buna colaborare pe care am avut-o”, a mai spus Alexandru Sinea.
Deficiențele majore, pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare, sunt: lipsă apă curentă și canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existența grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turcești, iar deficiențele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor și interioarelor, precum și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]