Rămâi conectat

Curier Județean

DSP Alba: Sub 2% dintre elevii și preșcolarii din județ învață în școli neautorizate sanitar

Dragoş Suciu

Publicat

în

Un număr de 94 de unități de învățământ din cele 506 de la nivelul județului Alba, în care învață sub 2% din totalul elevilor și preșcolarilor, au rămas neautorizate sanitar, a anunțat, marți, directorul DSP, Alexandru Sinea, în cadrul unei conferințe de presă.

Astfel, la nivelul județului Alba, dintre cei peste 51.000 de elevi, mai puțin de 1.000 învață în școli neautorizate sanitar.

„Anul trecut erau 124 de școli sau grădinițe neautorizate sanitar în Alba. Între timp un număr de 30 de unități de învățământ au primit autorizație ca urmare a vizitelor noastre în teritoriu, a muncii inspectorilor care au oferit consiliere și nu au încercat neapărat să sancționeze. Au rămas, sigur, un număr de aproximativ 90 de unități neautorizate din 506 câte sunt la nivel de județ, dar să nu ne lăsăm influențați de acest număr care pare mare la prima vedere mare, pentru că realitatea este alta. Un procent de sub 2% din totalul de elevilor și preșcolarilor învață în unități neautorizate. La nivel național asta ne situează pe locuri fruntașe”, a spus Alexandru Sinea.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, din totalul celor 506 unități de învățământ 412 sunt autorizate sanitar.

Din cele 94 neautorizate, patru si-au depus documentația pentru autorizare.

Situație defalcată pe tipuri de unități:

  • Licee: 34 toate autorizate sanitar
  • Școli primare și gimnaziale: 231 din care 179 autorizate
  • Grădinițe: 240 din care 198 autorizate
  • Scoală postliceala : 1 autorizata

”Ca urmare a eforturilor depuse de Instituția Prefectului, IȘJ și DSP Alba am reușit să autorizăm în ultima perioadă peste 30 de școli și grădinițe, iar procentul elevilor care învață în unități de învățământ neautorizate sanitar a scăzut sub 2%. Transmitem cu această ocazie mulțumiri prefectului și inspectorului școlar general pentru buna colaborare pe care am avut-o”, a mai spus Alexandru Sinea.

Deficiențele majore, pentru care nu au primit autorizație sanitară de funcționare, sunt: lipsă apă curentă și canalizare, lipsa grupurilor sanitare sau grupuri sanitare improprii, existența grupurilor sanitare în curte, neîncălzite, cu toalete turcești, iar deficiențele minore sunt iluminarea artificială a claselor, respectiv degradarea pavimentelor, pardoselilor și interioarelor, precum și funcționarea în spații comune a unităților de învățământ diferite (de exemplu, școală gimnazială și grădiniță fără circuite separate).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 01-02 aprilie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 01-02 aprilie 2023

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 01-02 aprilie 2023. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în data de 01-02 aprilie 2023

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Apă CONTAMINATĂ în Roșia Montană: DSP Alba a depistat indicatori de poluare de tip „fecaloid-menajer”

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Apă CONTAMINATĂ în Roșia Montană: DSP Alba a depistat indicatori de poluare de tip „fecaloid-menajer”

Mai mulți cetățeni din comuna Roșia Montană sunt sfătuiți să nu consume apa de la robinete în scop potabil, fiind depistată de către DSP Alba cu indicatori de poluare de tip „fecaloid-menajer”.

„Dragi cetățeni ai satului Roșia Montană, nu sunt rău, dar nu pot să nu vă transmit aceste informații, fiindcă este direct de sănătatea noastră.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am primit în data de 30 martie, de la DSP Alba, raportul unei probe de apă recoltată de la sediul PRIMĂRIEI și NU este potabilă, este infectată cu „FECALOID MENAJER”, așa că cei care știți că sunteți racordați cu primăria, adică toată Roșia, că nu știm de unde este sursa de infecție, vă rog să nu o folosiți în scop potabil, doar în scop menajer, până când vom avea o probă de apă potabilă, pentru a evita alte complicații, iar cetățenilor care ați solicitat inaugurarea Căminului Cultural din piață, Roșia Montană, domnul primar și domnii consilieri au concluzionat că se va face inaugurarea când „VOR STABILII DÎNȘI PROGRAMUL”!!!.

DACĂ FAC ACESTE POSTĂRI SUNT CRITICAT, BÎRFIT, EVITAT DE CĂTRE UNII DINTRE COLEGI atât ai Primăriei cât și consilieri, chiar și de unii cetățeni, dar nu accept ca cetățenii comunei să consume apă cu FECALOID

Este suficient că au consumat din 8 februarie, de când a fost prima proba contaminată, una dintre promisiunile mele în campanie electorală a fost TRANSPARENȚA, între autoritățile publice locale și cetățean.

Consider că trebuie să mă țin de cuvânt, DAR la om când îi spui ADEVĂRUL ÎN FAȚĂ se supără. Aceasta este DOAMNE AJUTĂNE LA TOȚI!!!”, a transmis Vasile Morariu, viceprimarul comunei Roșia Montană, prin intermediul paginii de socializare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

1 Aprilie – Ziua Păcălelilor. Obiceiuri, tradiții. Originea Zilei Păcălelilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Originea sau istoricul obiceiului de a face păcăleli de 1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri de 1 aprilie

Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul XVI. Ziua de 1 Aprilie este marcată în întreaga lume prin farse făcute de oameni celor apropiați.

Citeşte şi: Idei de păcăleli de 1 Aprilie • Farse haioase de 1 Aprilie pe care le putem face prietenilor, mamelor, colegilor, rudelor şi profesorilor de Ziua PăcălelilorMesaje de 1 Aprilie

ZIUA PĂCĂLELILOR. Tradiţii şi obiceiuri de 1 aprilie

Japonezii sărbătoresc la 1 aprilie „Ziua păpuşilor”, în care se oferă în dar păpuşi.

Ziua Păcălelilor este sărbătorită şi în unele state din America Latină – Peru, Mexic şi Columbia, dar la 28 Decembrie, sub numele de „Dia de los inocentes” („Ziua celor naivi”).

Elit - Gustul Desăvârșit

În România, păcălelile1 Aprilie ziua-pacalelilor de 1 aprilie au început să fie practicate în secolul al XIX-lea. Tot la noi, se spune că este bine să faci farsele înainte de ora prânzului, pentru că altminteri vei avea ghinion tot anul.

Ziua Păcălelilor este marcată timp de două zile în Anglia: cel păcălit este numit „noddy” şi trebuie să poarte o coadă ataşată pantalonilor sau fustei. În Scoţia, acestuia i se spune „April qowk” sau „April cuckoo” (cuc de aprilie – trad.), pentru că aceasta este prima pasăre care vesteşte venirea primăverii.

Citește și: Păcăleli de 1 Aprilie și farse de 1 APRILIE

Importanţa cu care este privită Ziua Păcălelilor în Marea Britanie este dovedită de emisiunile TV, care nu de multe ori au derutat populaţia.

În Suedia, păcăleli se fac şi pe data de 1 mai, deşi această dată nu este la fel de populară ca 1 aprilie.

ZIUA PĂCĂLELILOR. Originile

Legat despre apariţia Zilei Păcălelilor, ipoteza acceptată susţine că originea zilei de 1 aprilie are strânsă legătură cu schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian în Franţa, anul 1582. În vechiul calendar, ziua Anului Nou era sărbătorită pe data de 1 aprilie, în loc de 1 ianuarie. După schimbarea calendarului gregorian, în 1582, în timpul lui Carol al IX-lea, oamenii au avut iniţial probleme de a se obişnui cu sărbătorirea noului an la 1 ianuarie. Cei care sărbătoreau Anul Nou la 1 aprilie au fost numiţi „nebuni de aprilie”. Pe măsura trecerii timpului, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoţite adeseori de cadouri hazlii.

Înainte de apariţia Zilei Păcălelilor au existat festivalul roman Hilaria, care se ţinea pe 25 martie, sau, în perioada medievală, Festinul Proştilor, marcat pe 28 decembrie.

Marcată mai întâi în Europa, Ziua Păcălelilor a emigrat peste Ocean şi apoi pe tot globul.

Citește și: Mesaje de 1 aprilie, sms -uri , mesaje amuzante şi haioase de 1 Aprilie, urări de 1 Aprilie, bancuri, farse şi glume de Ziua Păcălelilor

ZIUA PĂCĂLELILOR. În 1957, BBC a difuzat un documentar despre o fermă din Elveţia specializată în cultivarea de spaghete. Imaginile prezentau fermierii care culegeau spaghetele din arborii… de spaghete. Fiind vorba de o publicaţie renumită pentru seriozitate, ştirea a prins, fiinde preluată de presă.

Tot BBC a anunţat, în 1980, ca legendarul ceas mecanic londonez Big Ben va fi înlocuit cu unul electronic. Informaţia a revoltat opinia publică britanică, o mulţime de cetăţeni exprimându-şi protestul în legătură cu această schimbare.

În 1998, un ziar din Alabama a anunţat că parlamentul statului Alabama a hotărât să schimbe valoarea numărului lui Pi, rotunjindu-l la valoarea 3.

În 1950, o televiziune olandeză a anunţat că Turnul din Pisa s-a prăbuşit.

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

„Bill Gates a fost asasinat” era anunţul făcut de anumite pagini de internet din China şi Coreea.

Astronomul britanic Patrick Moore a anunţat la radio pe 1 aprilie 1976 că la ora 09:47 va avea loc un eveniment unic: planeta Pluto va trece în spatele lui Jupiter, provocând temporar o aliniere care ar putea contracara şi diminua gravitaţia Pământului.

În 1983, agenţia Associated Press anunţa de 1 aprilie ca un profesor de istorie de la universitatea din Boston a reuşit să stabilească originea „Zilei bufonului”. El afirmă că bufonul de la curtea împăratului Constantin s-a lăudat că ar putea conduce imperiul la fel de bine ca şi stăpânul său. Acestuia i-a plăcut ideea şi i-a permis măscăriciului să se aşeze la cârma ţării o zi pe an, de 1 aprilie. Difuzată de o agenţie de presă serioasă, ştirea a fost preluată de toată presa americană şi abia mai târziu s-a aflat că profesorul respectiv făcuse o glumă.

În 1995, ziarul Irish Times anunţa că între conducerea Disneyland şi guvernul rus se desfăşoară negocieri privind achiziţionarea trupului lui Lenin în vederea expunerii lui, cu mausoleu cu tot, în parcul de distracţii de la Paris.

Există chiar şi un film cu tema 1 aprilie – April Fools Day. Pelicula a debutat în 1996. Un grup de studenţi petrece weekendul care include Ziua Păcălelilor pe o insulă. Ei cat victime, pe rând, unui ucigaş.

Citește și:  MESAJE DE 1 MAI muncitoresc. SMS-uri, FELICITARI şi URĂRI care pot fi trimise de Ziua Internaţională a Muncitorilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare