DSP Alba își reafirmă angajamentul luat prin strategia de sănătate, militează pentru acces egal la servicii medicale și vizează dezvoltarea prevenției

Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, ec. Alexandru Sinea, a declarat, marți, la o masă rotundă cu tema ”Rolul mediatorului sanitar în facilitarea accesului persoanelor de etnie romă la serviciile de sănătate publică” că instituția pe care o conduce își reafirmă angajamentul prin strategia județeană de sănătate, militează la acces egal pentru servicii medicale și vizează dezvoltarea asistenței medicale primare și de prevenție.

DSP Alba a participat, marți, prin specialiști din cadrul instituției, la o masă rotundă organizată de către Structura Regională Centru, Agenția Națională pentru Romi, la Instituția Prefectului Alba.

ELIT

În cadrul întâlnirii s-a prezentat rolul mediatorului sanitar în facilitarea accesului persoanelor de etnie romă la serviciile de sănătate publică, contribuția mediatorului sanitar la facilitarea accesului persoanelor de etnie romă la serviciile de sănătate publică și exemple de bune practici privind acordarea de servicii de asistență comunitară acordate populației de etnie romă din Regiunea Centru.

”Pentru început aș vrea să reafirm sprijinul Direcției de Sănătate Publică Alba în vederea dezvoltării asistenței medicale primare. Mediatorul sanitar, la fel ca asistentul medical comunitar, este baza asistenței medicale primare. Noi în luna decembrie am lansat prima strategie de sănătate publică, întocmită de către specialiști din instituție, care își propune îmbunătățirea politicilor de sănătate și a sistemului sanitar la nivel județean. Această strategie scoate în evidență câteva aspecte foarte importante care nu trebuie trecute cu vederea. Unul dintre acestea ar fi inechitățile cu privire la accesul la servicii medicale, inechități care în opinia noastră nu ar trebui să existe și s-ar impune găsirea de soluții pentru combaterea lor. Mediul rural, spre exemplu, este dezavantajat față de mediul urban. Populațiile vulnerabile au acces mult mai greu față de ceilalți la servicii medicale de calitate”, a spus Alexandru Sinea.

Totodată, el a adăugat că mediatorul sanitar ar trebui să fie liantul dintre populația de etnie romă și personalul medical specializat, el fiind de părere că nu ar trebui să existe nicio inechitate sau servicii medicale în funcție de categorii sociale.

”Noi trebuie să dezvoltăm o asistență medicală de prevenție, să educăm populația. Este mult mai ușor să prevenim decât să tratăm”, a mai explicat directorul DSP Alba.

Alexandru Sinea a mai spus că cheltuielile privind asistența medicală spitalicească sunt foarte mari.

”Asistența medicală spitalicească ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește ponderea cheltuielilor la nivelul județului Alba”, a mai spus Alexandru Sinea celor prezenți.

La întrunire au participat reprezentanți din DSP-uri și Prefecturi din județe ale Regiunii 7 Centru.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...