Rămâi conectat

Curier Județean

DSP Alba: Informații despre noul coronavirus și recomandări generale pentru protejarea sănătății

Ziarul Unirea

Publicat

în

DSP Alba: Informații despre noul coronavirus și recomandări generale pentru protejarea sănătății

2019 n-CoV este un coronavirus nou, identificat pentru prima dată în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei). Acesta face parte din familia Coronaviridae și nu a fost identificat anterior la om. Din aceeași familie fac parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora, potrivit unui document elaborat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Autoritățile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a îngrijit bolnavi. Se presupune că transmiterea este similară cu cea a MERS-CoV şi SARS, pe cale respiratorie, prin picături de secreție produse când o persoană infectată tușește sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (sânge, urină, salivă etc) de la o persoană infectată. Este considerată și transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomandă evitarea contactului cu animale bolnave şi aplicarea măsurilor generale legate de manipularea animalelor şi produselor de la acestea, prepararea alimentelor. De la infectare până la apariţia semnelor şi simptomelor este o perioadă de 2-14 zile, în medie 7 zile, conform CNSCBT.

Infecțiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semănând cu o răceală comună (tuse, febră, nas înfundat, etc.), însă au fost observate infecții severe și chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile să cauzeze la om infecții ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii. Simptomele pentru infecția cu 2019-nCoV observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respirație (dispnee).

Nu există un tratament specific (antiviral), de aceea se tratează simptomatic, în funcție de starea pacientului. Tratamentul de susținere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide și tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace. Deocamdată nu există un vaccin împotriva coronavirusurilor.

Recomandări generale pentru protejarea sănătății:

-Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
-Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
-Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
-Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i dacă ați călătorit recent.

Cu toate că riscul infecției cu noul coronavirus în urma contactului cu un colet venit din China este extrem de redus, luarea de măsuri de protecție personală este binevenită, conform CNSCBT.

În acest sens sunt eficiente măsurile de igienă obișnuite, care constau în:
-Curățarea suprafeței obiectului/obiectelor cu dezinfectanți uzuali (pe bază de alcool etilic 70% sau clor);
-Spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun după manipularea obiectelor presupus a fi contaminate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie

Bogdan Ilea

Publicat

în

ELECTRICA: Localitățile din Alba în care sunt programate întreruperi ale furnizării energiei electrice, în perioada 8-14 aprilie În mai multe localități din județul Alba sunt programate întreruperi ale furnizării de energie electrică în perioada 8-14 aprilie. În data de 8 aprilie: Daia Română, Strada Școlii între orele 08:00-16:00. În data de 8 aprilie: BLAJ, Strada […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea