DSP Alba: Campanie pentru prevenirea cancerului de col uterin. 45 de asistenți medicali comunitari, la prima activitate

Direcția de Sănătate Publică Alba, în contextul în care cancerul de col uterin rămâne o preocupare cheie în sănătate, consideră campania de promovare a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 22-28 ianuarie 2017, momentul potrivit pentru a acționa potrivit direcțiilor și planului de acțiuni asumate în Strategia Județeana de Sănătate 2017-2020. Mai mult, pentru DSP este important de a nu lasa strategia sa ramana un simplu document, ci de a acţiona. 

asistentiÎn acest context, masa rotundă organizată joi, 26 februarie, la sediul OAMGMAMR, având ca grup ţintă intermediar asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari de la nivelul judeţului 45 (participanţi), a fost prima activitate în cadrul campaniei şi prima acţiune din strategie.

INFORMARE COVID-19

Activitatea a fost coordonată de Direcţia de Sănătate Publică Alba în colaborare cu: OAMGMAMR – filiala Alba, Spitalul Judeţean de Uregenţă Alba Iulia, Centrul de Resurse Academia Doamnelor, dezvoltarea de parteneriate și valorificarea expertizei specialiștilor în sănătate publică aducând plus valoare activităţii.

 Agenda activităţii a fost diversificată având ca scop promovarea beneficiile screeningului pentru cancerul de col uterin şi ale vaccinării anti-HPV.

asistenti1Dr. Olimpia Candrea, Coordonator Program Evaluare şi Promovare a Sănătății, din cadul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, a deschis evenimentul prin prezentarea campaniei, informaţii generale privind cancerul de col uterin şi, factorii de risc şi de protecţie precum şi modalităţile de accesare a serviciilor medicale preventive. În aceleşi timp a subliniat importanța rolului asistentului medical comunitar în diseminarea informațiilor către comunități, și promovarea comportamentelor favorabile sănătăţii.

Dovezile științifice pe care le are vaccinarea în reducerea riscului de apariție a cancerului de col uterin, au fost  prezentate de catre Dr. Dana Popa Dreghici – medic primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică. Mai mult d-na dr. a subliniat  că nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul metodelor de prevenire să fie atât de eficient.

Coordonatorul sub-programului de screening Dr. Cabulea Simona, medic primar epidemiolog, Spitalul Județean de Urgentă Alba Iulia, a menţionat că la nivelu judeţului programul şi-a atins parţial scopul  datorită aderenţai relativ reduse a medicilor de familie la program şi interesului  scăzut al populației din grupul țintă pentru program.

Accesarea sectorului primar al serviciilor de sănătate reprezintă opţiunea de elecţie, în depistarea precoce a cancerului de col uterin, a subliniat Preşedintele OAMGMAMR Graţiela Indreica. Complementar a pus accentul pe calitatea serviciilor de asistenţă medicală comunitară  şi profesionalizarea asistentului medical.

D-na Ec. Ana Cosma, coordonator Centrul de Resurse Academia Doamnelor, s-a adresat asistenţilor medicali comunitari subliniind importanţa dezvoltării parteneriatelor locale care cresc vizibilitatea şi impactul mesajelor prosanogene în comunitate. În plus, a insistat pe spiritul de iniţiativă, creativitate, implicare şi împărtăşirea informaţiilor către grupurile ţintă, ca modalitate de a produce schimbări reale.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...