Rămâi conectat

Actualitate

DSP Alba atrage atenția asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Consumul de carne de porc este întâlnit în majoritatea caselor, în perioada sărbătorilor, iar pentru a atrage atenția asupra pericolului de îmbolnăvire, de trichineloză, Direcția de Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări și informații utile.

Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.

Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă exista și forme clinice de boala cu evoluție severa care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie.

Boala nu se transmite interuman.

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnaț uscat sau afumat, șunca.

3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .

4. Tăierea clandestină a animalelor

In vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației :

– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare si sa respecte recomandările acestora,

– sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,

– sa renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Atenționăm populația ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate sa se prezinte la medic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea