DSP Alba atrage atenția asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză
Consumul de carne de porc este întâlnit în majoritatea caselor, în perioada sărbătorilor, iar pentru a atrage atenția asupra pericolului de îmbolnăvire, de trichineloză, Direcția de Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări și informații utile.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă exista și forme clinice de boala cu evoluție severa care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnaț uscat sau afumat, șunca.
3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
4. Tăierea clandestină a animalelor
In vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației :
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare si sa respecte recomandările acestora,
– sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
– sa renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Atenționăm populația ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate sa se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Radu Georgescu, despre haosul măsurilor fiscale: ”Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea, nimeni nu mai înțelege nimic. Cred că este o premieră în ultimii 30 de ani”
Radu Georgescu, despre haosul măsurilor fiscale: ”Politicienii au reușit să enerveze pe toată lumea, nimeni nu mai înțelege nimic. Cred că este o premieră în ultimii 30 de ani” Radu Georgescu critică modul în care actualul Guvern a reușit să enerveze, prin zecile de măsuri fiscale, atât mediul privat, antreprenorii, bugetarii, pensionarii, elevii și profesorii. […]
RESTRICȚII de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Lucrări de reparații la un rost de dilatație
RESTRICȚII de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda: Lucrări de reparații la un rost de dilatație DRDP Cluj a anunțat că de astăzi, 20 august 2025, se instituie restricții de circulație pe autostrada A10 Sebeș-Turda, km 25+450, calea 1, pentru efectuarea de reparații la un rost de dilatație. Circulația rutieră se va desfășura pe banda 1. […]
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie cere imperativ o reformă structurală a ANRE: „Protejează interesele marilor actori din energie”
Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie solicită o reformă structurală a ANRE Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie cere imperativ Guvernului și Parlamentului să declanșeze o reformă structurală a ANRE, care să includă numiri bazate pe competență și examene publice, precum și restructurarea mecanismului de finanțare, astfel încât ANRE să nu mai depindă de cei […]