DSP Alba atrage atenția asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză
Consumul de carne de porc este întâlnit în majoritatea caselor, în perioada sărbătorilor, iar pentru a atrage atenția asupra pericolului de îmbolnăvire, de trichineloză, Direcția de Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări și informații utile.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă exista și forme clinice de boala cu evoluție severa care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnaț uscat sau afumat, șunca.
3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
4. Tăierea clandestină a animalelor
In vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației :
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare si sa respecte recomandările acestora,
– sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
– sa renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Atenționăm populația ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate sa se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ADMITERE pompieri 2025: 44 de locuri scoase la concurs pentru Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București
ADMITERE pompieri 2025: 44 de locuri scoase la concurs pentru Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București Au început înscrierile pentru concursul de admitere la Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliție ,,Alexandru Ioan Cuza” din București, iar termenul limită de înscriere este 20 iunie 2025. ”Am dat […]
Andrei Caramitru: „Economia României se prăbușește spre recesiune. E fix ce s-a întâmplat și în Grecia în primele faze ale nenorocirii”
Andrei Caramitru: „Economia României se prăbușește spre recesiune. E fix ce s-a întâmplat și în Grecia în primele faze ale nenorocirii” Consultantul economic Andrei Caramitru lansează un nou semnal de alarmă cu privire la direcția economică a României. Într-o analiză virulentă postată pe Facebook, acesta susține că economia națională s-a prăbușit deja spre recesiune, iar […]
Situația critică de la Salina Praid: Calitatea apelor, monitorizată până la limita de vest a României. Ce măsuri au fost adoptate în Alba
Calitatea apelor, monitorizată până la limita de vest a României: Ce măsuri au fost adoptate în Alba 15 secțiuni de control sunt monitorizate în prezent pe râurile Târnava Mică, Corund, Târnava Mare și Mureș, pe un sector extins până în zona de graniță – Nădlac. Au fost intensificate și extinse acțiunile de monitorizare a calității […]