DSP Alba atrage atenția asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză
Consumul de carne de porc este întâlnit în majoritatea caselor, în perioada sărbătorilor, iar pentru a atrage atenția asupra pericolului de îmbolnăvire, de trichineloză, Direcția de Sănătate Publică vine cu o serie de recomandări și informații utile.
Trichineloza este o boală răspândită în întreaga lume fiind determinată un vierme nematod Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne infestata.
Omul se infestează prin consum de carne de porc, în principal, dar și de cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs), ce conține larve vii sau chisturi viabile. La om majoritatea infecțiilor sunt asimptomatice, însă exista și forme clinice de boala cu evoluție severa care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestata, febră, edeme palpebrale și faciale însoțite de conjunctivita, dureri musculare și adinamie.
Boala nu se transmite interuman.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic
2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termică “în sânge”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, cârnaț uscat sau afumat, șunca.
3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate .
4. Tăierea clandestină a animalelor
In vederea prevenirii îmbolnăvirii recomandăm populației :
– sa controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare si sa respecte recomandările acestora,
– sa achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar,
– sa renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
Atenționăm populația ca procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.
Recomandam persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate sa se prezinte la medic.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi vremea până la 1 Decembrie 2025. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi vremea până la 1 Decembrie. Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii anunță o lună noiembrie mai caldă decât în mod obișnuit. Potrivit prognozei publicate pentru perioada 3 noiembrie – 1 decembrie, valorile termice vor fi, în general, peste mediile climatologice, iar precipitațiile vor varia de la o regiune la alta. Citește […]
Mai puțini muncitori străini în România, în 2026. Ministrul Muncii: ,,Vor fi înlocuiți cu bugetari concediați”. O persoană care câștiga 7.500 lei la stat să lucreze pe salariul minim
Mai puțini muncitori străini în România, în 2026. Ministrul Muncii: ,,Vor fi înlocuiți cu bugetari concediați”. O persoană care câștiga 7.500 lei la stat să lucreze pe salariul minim România ar putea primi în 2026 mai puțini muncitori străini, deși toate patronatele spun că au nevoie de mai mulți angajați. Explicația ministrului PSD al Muncii […]
Etichete cu originea clară a mierii, din 2026. Comercianții vor fi obligați să scrie şi procentele provenite din fiecare ţară în parte
Etichete cu originea clară a mierii, din 2026. Comercianții vor fi obligați să scrie şi procentele provenite din fiecare ţară în parte „Amestec de miere din Uniunea Europeană și non-Uniunea Europeană” sunt texte pe care le vedem des pe borcanele din supermarket-urile din România și care vor dispărea de anul viitor. Comercianții vor fi obligați […]