Curier Județean
DSP Alba: Alte 13.220 de doze de vaccin antigripal vor fi distribuite spitalelor și medicilor de familie. Câte persoane au fost imunizate până în prezent
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a primit, marți, alte 13.220 de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite medicilor de familie și spitalelor din județ. Aceasta este a patra tranșă de vaccinuri antigripale pe care a primit-o DSP Alba, de la Ministerul Sănătății, în sezonul 2018-2019. Prima tranșă a fost primită în luna septembrie (1.920 de doze), a doua tranșă în 12 octombrie (1.800 de doze), iar a treia în 16 octombrie (11.000 de doze).
Potrivit ultimelor raportări făcute de reprezentanții unităților sanitare și de către medicii de familie din județ, au fost administrate 9.466 de doze de vaccin antigripal.
Reamintim grupele de risc:
· Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau virusul imunodeficienţei umane;
· Gravide;
· Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;
· Persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;
· Toate persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani.
Persoanele din grupele de risc vor putea beneficia gratuit de vaccin antigripal. În acest sezon, în județul Alba, nu au existat cazuri de gripă.
La nivel de județ, în luna august, au fost solicitate, 35.484 de doze, în urma centralizărilor efectuate de medicii de familie și de reprezentanții unităților sanitare.
În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. Persoanele care prezintă infecții respiratorii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.
Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide.
Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.
De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.

Curier Județean
Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii
Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, pe primul loc la o importantă competiție de orientare. Sportivul reintră în lupta pentru medalii
Ionuț Zincă, sportivul CS Unirea Alba Iulia, s-a clasat pe primul loc la Săcele O Meeting, competiție de orientare care a contat și pentru cea de-a doua etapă a Campionatului Național de Sprint Urban, desfășurată duminică, 15 mai, la Brașov și în împrejurimile acestui municipiu.
În urmă cu o lună, în prima etapă a Campionatului Național de Sprint Urban, Ionuţ Zincă a ratat un post de control fiind descalificat şi astfel nu a reuşit să acumuleze nici un punct în clasamentul acestei competiţii care se desfăşoară pe parcursul a 4 etape.
De această dată, respectiv în a doua etapă a Campionatului Național de Sprint Urban, sportivul unirist şi-a luat revanşa în faţa celorlalți concurenți şi a reuşit să câștige. Astfel, și-a trecut în cont cele 25 de puncte acordate pentru victorie. Cu aceste puncte Ionuţ reintră în lupta pentru medaliile care se vor decerna la sfârșitul celor 4 etape ale Campionatului Național de Sprint Urban. În ierarhia de la finalul clasamentului vor mai conta încă două competiții (ultimele două etape ale campionatului) care se vor desfăşura pe 5 iunie, la Baia Sprie şi pe 9 octombrie la Arad.
Podiumul etapei a doua a Campionatului Național de Sprint Urban, respectiv al competiției Săcele O Meeting, a fost următorul:
1. Ionuţ Zincă – CS Unirea Alba Iulia – 14.38
2. Alexandru Blejdea – CS Universitatea Craiova – 15.28
3. Mihai Ţînţar – CS Universitatea Craiova – 15.39
La Săcele O Meeting a mai participat un sportiv de la CS Unirea Alba Iulia – Radu Milea. Acesta a terminat pe un foarte bun loc 6, cu timpii 17.10.
Ionuţ Zincă este campionul naţional de anul trecut al Campionatului Național de Sprint Urban. Responsabilul secției de orientare de la CS Unirea Alba Iulia este Marius Anghel.
Cu această ocazie, CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) transmite felicitări lui Ionuț Zinca, nu doar pentru succesul obținut la Brașov, ci și pentru că sâmbătă, 14 mai, la Câmpulung Moldovenesc, a câștigat cu echipa României campionatul balcanic la alergare montană și titlul de vicecampion balcanic la individual. La această competiție, Ionuț Zincă a participat în calitate de component al clubului Steaua București, el fiind legitimat și la clubul din Capitală.
Curier Județean
Autobuze electrice pe străzile din Ocna Mureș: Proiect în valoare de peste 1.6 milioane de euro, finanțat prin PNRR
Autobuze electrice pe străzile din Ocna Mureș: Proiect în valoare de peste 1.6 milioane de euro, finanțat prin PNRR
Luni, 16 mai, a fost depusă documentația pentru dotarea transportului public local de persoane cu autobuze electrice. Proiectul presupune achiziționarea a 3 autobuze electrice cu lungimea de 10 m, precum și realizarea unei autobaze cu 3 stații lente de încărcare și o stație rapidă la capăt de traseu (Războieni-Cetate).
Această investiție este realizată în parteneriat cu comuna Unirea, pe teritoriul căreia vor fi instalate două stații de încărcare electrice. Proiectul are o valoare de 1.658.000 euro fără TVA și este finanțat prin PNRR, componenta C10, intervenția I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante).
De asemenea, în 14 aprilie 2022 au fost depuse documentele pentru finanțarea nerambursabilă de reabilitare a 6 blocuri de locuințe, respectiv blocurile 1-5 de pe strada Colonia Dumbrava și blocul din str. Fabricii nr. 1. Proiectul are o valoare de 1.158.460 euro fără TVA și presupune reabilitarea termică integrală a imobilelor menționate. Finanțarea se realizează prin PNRR componenta C5, axa A3.2 – Renovare energetică aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.
„Administrația locală a orașului Ocna Mureș continuă atragerea de investiții prin fonduri nerambursabile. Pe măsură ce se vor putea accesa și alte axe, intervenții și componente ale PNRR ori a altor surse de finanțare nerambursabile, administrația locală este pregătită pentru accesarea unor astfel de fonduri specifice. Continuăm investițiile în orașul Ocna Mureș!”, au transmis reprezentanții primăriei Ocna Mureș.
Curier Județean
La plimbare cu o mașină radiată din circulație: Dosar penal pentru un bărbat din Teiuș
La plimbare cu o mașină radiată din circulație: Dosar penal pentru un bărbat din Teiuș
Un bărbat, de 44 de ani, din Teiuș, a fost prins de polițiști în timp ce conducea o mașină radiată din circulație.
La data de 16 mai 2022, în jurul orei 18.10, polițiștii din Teiuș, au depistat un bărbat, de 44 de ani, din Teiuș, în timp ce conducea, pe strada Decebal din oraș, un autoturism radiat din circulație.
Față de conducătorul auto, cercările sunt continuate pentru punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.
-
Curier Județeanacum 10 ore
FOTO| Mihaela Mih Dehelean, sportivă a CS Unirea Alba Iulia, evoluție foarte bună la o competiție internațională de prim rang. Progres vizibil de la un an la altul
-
Actualitateacum 22 de ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Actualitateacum 21 de ore
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
-
Sportacum 8 ore
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
-
Actualitateacum 10 ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea
-
Actualitateacum 21 de ore
Căpșunarii români refuză să mai lucreze în Italia: În ce țări aleg să meargă
-
Actualitateacum 22 de ore
Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu
-
Sportacum 8 ore
Bogdan Sava, noul golgheter al Ligii a 4-a, după Energia Săsciori – GT Sport Alba Iulia 5-0
-
Ştirea zileiacum 9 ore
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba: 504 de posturi disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
-
Actualitateacum 11 ore
Start-up Nation 2022: Ce finanțări pot primi firmele românești. Programul ar urma să fie lansat în iunie