Ziarul Unirea

DSP Alba a trecut printr-un an de reforme şi realizări de mult aşteptate

Interviu realizat cu dr. Horea TIMIŞ, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba   

    La 34 de ani, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Alba, dr. Horea Timiş este cel mai tânăr manager de direcţie din ţară. Are la activ realizări profesionale notabile, în paralel cu iniţierea şi derularea unor proiecte de mare impact social. Sub conducerea sa, DSP Alba a trecut printr-o serie de reforme pozitive, care a adus instituţia pe făgaşul normal de funcţionare.
– Domnule director, înainte de câştigarea funcţiei de şef al DSP Alba, aţi fost implicat în implementarea a numeroase proiecte sociale. Care sunt acestea?
– Am considerat manageriatul DSP Alba ca fiind o provocare, aşa cum a fost fiecare proiect la care am participat în ultimii 6 ani. Am fost coordonator de proiect şi am participat la implementarea proiectelor „Centrul de zi pentru vârstnici” din Alba Iulia, „Centrul de informare pentru vârstnici”, „Centrul de reinserţie pentru vârstnici” „Clinica de recuperare de la Căminul de bătrâni- Schit” (care a fost dotată cu aparatură medicală de recuperare prin Ambasada Japoniei la Bucureşti), am fost manager al aşezământului „Sf. Andrei” şi am participat la proiectul „Strategia socială a localităţilor membre AIDA”. Toate aceste proiecte s-au derulat sub egida Primăriei Alba Iulia şi Fundaţiei PAEM Alba, unde m-am format în domeniul proiectelor, alături de specialiştii din cadrul Direcţiei de Programe, cărora le mulţumesc pe această cale.
Pentru albaiulienii amatori de artă, am facilitat popasul la Alba Iulia a expoziţiei itinerante „Salvador Dali”.
– O perioadă aţi fost şi directorul Spitalului din Zlatna…
– Da, l-am preluat în colaps şi am reuşit să modernizez secţia de urgenţă. Transformările din Sănătate au impus acolo restructurări majore. În prezent am reuşit, cu sprijinul primarului Silviu Ponoran, să menţinem un Centru de Permanenţă şi o substaţie de Ambulanţă unde populaţia are acces la serviciile medicale 24 de ore din 24.
– Aţi fost şi sunteţi director al DSP Alba într-o perioadă nu prea… sănătoasă a sistemului medical.
– Da, din februarie 2011, de când am preluat conducerea DSP Alba, am avut parte de foarte multe încercări: am gestionat închiderea spitalelor din Ocna Mureş, Zlatna, Baia de Arieş. Au fost momente dificile, între timp în aceste localităţi am reuşit să înfiinţăm centre de permanenţă. Şi în cadrul DSP Alba au existat foarte multe probleme tehnice de rezolvat. Pentru prima dată, după 1989, au fost întabulate toate clădirile şi proprietăţile DSP Alba. La un an de la numirea mea în funcţia de director executiv al DSP Alba, am avut imensa satisfacţie de a asista, nu fără emoţii maxime!, la împlinirea unui vis: laboratorul DSP Alba a fost modernizat şi a fost acreditat RENAR, de o comisie venită de la Bucureşti. Raportul pozitiv al Curţii de Conturi pentru 2011 confirmă activitatea echilibrată avută de DSP Alba anul trecut.
– Reforma din Sănătate implică şi reforme majore pentru DSP Alba…
– Cu certitudine, iar DSP Alba a reprezentat şi mai reprezintă încă un pion important în lansarea proiectelor şi măsurilor punctuale ce sunt necesare în reforma acestor structuri pe plan naţional. Am reuşit să fim una dintre cele mai active direcţii din ţară, pe masa miniştrilor sănătăţii existând mare parte din sugestiile noastre pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea direcţiilor de sănătate publică din ţară. Am avut onoarea şi satisfacţia profesională ca planurile de măsuri propuse de echipa DSP Alba să fie apreciate atât de echipa Ministerului Sănătăţii cât şi de o mare parte a colegilor de la direcţiile din ţară. Susţinem modificările legislative şi întărirea capacităţii MS în teritoriu prin DSP-uri, care să supervizeze actul clinic-medical şi dorim o activitate de prevenţie mai pragmatică.
– De la preluarea funcţiei de director executiv al DSP Alba, aţi reuşit să gestionaţi activitatea instituţiei în mod echilibrat, fără derapaje majore sau alte incidente. Aveţi o schemă tactică pe care o urmaţi pentru reuşită, un model?
– Deşi sunt om tehnic, şi nu neg modelul „nemţesc” pe care am încercat să-l aplic pentru buna funcţionare a DSP Alba, totuşi mărturisesc că am şi un model uman pe care îl apreciez: ec. Gheorghe Ştef, preşedintele CAS Alba.
– Aţi avut de controlat şi câteva situaţii complexe de urgenţă anul trecut…
– Judeţul Alba a fost monitorizat în permanenţă şi am reuşit să gestionăm câteva situaţii de urgenţă alături de colegii de la SMURD, Ambulanţă, Poliţie şi Crucea Roşie: cazul accidentului autocarului cu copii din Polonia, cazul toxiinfecţiei alimentare din Alba Iulia. Zilnic monitorizăm calitatea apei, sau alte posibile situaţii riscante pentru sănătatea populaţiei, situaţii de risc epidemiologic. Au fost mult mai multe situaţii limită în judeţ, dincolo de cele cunoscute de mass media, dar vreau să subliniez că lucrez cu o echipă de profesionişti de un înalt nivel moral şi intelectual în DSP Alba, cărora le mulţumesc, şi rezultatele nostre sunt rodul unei munci foarte bune în echipă.
– Ce alte planuri de viitor mai aveti pentru DSP Alba?
– În primul rînd, anul acesta vor începe unele lucrări de mentenanţă, apoi laboratorul trebuie să-şi continue dezvoltarea şi pe alte domenii. Vreau să avem un judeţ unde cetăţeanul să se simtă în siguranţă şi împreună cu administraţiile locale care investesc în sănătate, să creştem accesibilitatea la servicii medicale de calitate, servicii de urgenţă integrate, dezvoltarea de noi centre de permanenţă şi politici de sănătate palpabile pentru cetăţean.
– Vă mulţumesc şi vă doresc succes!

ELIT

A consemnat, Nicoleta IDITA-TOMUŢA

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

28 Comentarii

sanda 28 iunie 2012 at 12:00

articolul asta ce este , spalare de imagine?

Cautator ! 28 iunie 2012 at 12:01

Sa nu fim ipocriti ! Acest tanar personal se poate lauda doar cu o colectie impresionanta de vinuri. Realizarile de care aminteste mai sus se datoreaza in exclusivitate echipei de specialisti din cadrul Directiei Judetene. Il cunosc personal si stiu ce abilitati ” deosebite ” are. Sunt de acord ca trebuie sa promovam tinerii, dar sa promovam tinerii care sunt si capabili, nu cei care se lipesc de politica doar pentru a accede la asemenea functii. Pacat !

goodman 28 iunie 2012 at 13:38

Ceea ce spuneti este perfect adevarat! Acest caracter infect care se numeste Timis Horea se lauda cu realizarile altora. De ce? Pentru ca el nu este capabil de nimic. Este o nulitate. Si in plus, este si un mare mincinos.

alinuta cu ochii rosii 28 iunie 2012 at 20:26

…fiind de interes public-unde si cind si care facultate a terminat ?

iii 28 iunie 2012 at 12:07

Pe agariciul asta cand o sa-l schimbe din functie? Numai gura este de el ca realizarile concrete de cand a fost uns director de stapanirea pedelista sunt mai mici sau cel mult egale cu ZERO!

alinuta 28 iunie 2012 at 12:25

cand vom pune in fruntea institutiilor tineri ca d nul timis atunci da ,putem zice ..romania este pe drumul cel bun ….bravo ,bravo

Horea 28 iunie 2012 at 13:30

Daca pentru timis ai folosit pe „t”, macar pentru denumirea tarii, in care traiesti, incearca sa-l folosesti pr „R”!

Horea 28 iunie 2012 at 13:31

Erata:
pe, in loc de pr

goodman 28 iunie 2012 at 13:41

Alinuta draga, toti stim ca esti de fapt Horea Tmis… Dupa modelul Udrea…esti un admirator al … tau.

psd 28 iunie 2012 at 12:36

eu il cunosc personal si am un mare respect.in primul rand e corect daca am avea asemenea oameni peste tot ar merge tara.Schimbul de generatii VINEEEEE

goodman 28 iunie 2012 at 13:46

Acum te ascunzi dupa numele de „psd” . Toti stim ca esti de fapt Horea Tmis… Dupa modelul Udrea…esti un admirator al … tau. Esti deja patologic…. Sa te admiri singur, de atatea ori…este o boala psihica. PARANOIA!

alinuta cu ochii rosii 28 iunie 2012 at 20:17

…asta e articol platit? asa pare;
…tipu e paralel deci nu are cum se impauna cu realizari-eventual specialistii de pe linga el,ca el nu are nici o specialitate din cite zicea presa cind a fost smuls dintre vinurile „timis”;
…psd zice ca tara va merge-da,de acord,da’unde si cit de jos?
…a fost la Zlatna,a primit 1 miliard”- a scris ziarul- atunci-bani multi-si l-a inchis dupa citeva luni-deci unde e „realizarile”?
…daca nu are specialitate ,cum poate sa inteleaga complexitatea problemelor din sistem? asa se lauda si potorina si s-a vazut ce a realizat…
…ziarul asta l-a mai laudat si pe un doctor nemaivazut,cadru multiuniversitar,fara de care se ducea tot sistemul de ripa si care apoi a luat ceva ani de la dna…deci,obiectivitatea?

pt iii 28 iunie 2012 at 12:38

numa politica ai in cap iiii, e taranist daca vrei sa sti teapaaaa

goodman 28 iunie 2012 at 13:48

Iar esti tu, mai Horea Timis? Du-te la psihiatru, mai paranoicule!

iii 28 iunie 2012 at 14:52

Mai bine zi ca a fost taranist atat timp cat a putut profita de situiatie… Actualmente este pedelist cu carnet.

Alexandru 28 iunie 2012 at 13:13

Uite un tanar care imi place si care la vasrta lui lasa niste proiecte in urma. Cat despre voi care comentati eu va spun ca tata, ca as fi mandru de un astfeld e fiu asa cum sunt de al meu desigur. ….Iar voi restu sunt sigur ca sunteti nistre frustrati pe criterii politice. Domnul dr.Timis este un tanar profesionist. FELICITARI DOMNULE CIUL ca promovati tineri adevarati

goodman 28 iunie 2012 at 13:54

Iar esti tu, mai Horea Timis? Du-te la psihiatru, mai paranoicule!
Cine sa fie mandru de tine, ma prostule? Esti un ratat…Nici macar tatal tau, Dumnezeu sa-l odihneasca, nu a fost mandru de tine! Tu ti-ai vinde toata familia daca cineva, alde Hava sau Dumitrel ti-ar cere asta!

alinuta 28 iunie 2012 at 15:03

daca toti cei ce comentam suntem horea timis tu cine naiba esti ….

Cristina 28 iunie 2012 at 15:12

…Alinuta uita-te la toate articolele cu Horea, ca „goodman” nu este alta decat fosta nevasta care il face varza peste tot. Apropo Horea felicitari si Casa de Piatra!!.
Sper ca de data asta sa fi Fericit ca meriti!!

Observator 28 iunie 2012 at 16:38

Care „Alinuta”?

La ce Horea te referi?

xxs 28 iunie 2012 at 15:16

Mai „goodman” câtă fiere zace-n tine.Așa ca idee, esti cumva impotent…?

goodman 28 iunie 2012 at 16:08

Cine zice ala e! Iar eu nu sunt fosta nevasta. In primul rand nu sunt femeie…sau ce vrei sa spui ca Timis e poponar?… Nu ar fi nicio mirare! Ha, ha, ha!

goodman 28 iunie 2012 at 16:39

Este o durere foarte mare! Si, de parca nu ar fi de ajuns imensa durere, mai intervine si amaraciunea generata de sistemul din Romania, sistem in care o mana spala pe alta. Toti stiu adavarul, inclusiv Timis, dar se complac in minciuna. Dar o sa le vina si lor randul. Dumnezeu sa o aiba in paza pe Patricia!

Pisi 28 iunie 2012 at 16:54

Felicitari Horea!!! Totusi dupa comentariile de mai sus Goodman e intr-adevar o femeie frustrata, ai grija

Pisi 28 iunie 2012 at 16:55

Felicitari Horea in continuare! Dupa comentarii goodman e intr-adevar o femeie frustrata, ai grija!

Gogu 29 iunie 2012 at 9:11

Sa-ti vina sa plangi nu alta… cand vezi cum isi face publicitate d-l Timis. Referitor la cazul Patriciei Hrusca, Timis, fiind un „admirator” al PDL, deocamdata cel putin, nu avea cum sa aiba alta concluzie ca doar nu era sa gaseasca vinovate cadrele pedeliste din Sanatorul TBC de la Aiud condus de numitul Vultur Vasile- consilier local PDL.

goodman 29 iunie 2012 at 12:31

Cine zice ala e! Iar eu nu sunt fosta nevasta. In primul rand nu sunt femeie…sau ce vrei sa spui ca Timis e poponar?… Nu ar fi nicio mirare! Ha, ha, ha!

Alexandru 29 iunie 2012 at 15:28

goodman esti suparat rau, ori ai luat amenda de la Timis ori esti clar o femeie frustrata si cu siguranta te disculpi.

Comentariile sunt oprite