Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

DSP Alba a trecut printr-un an de reforme şi realizări de mult aşteptate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Interviu realizat cu dr. Horea TIMIŞ, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Alba   

    La 34 de ani, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Alba, dr. Horea Timiş este cel mai tânăr manager de direcţie din ţară. Are la activ realizări profesionale notabile, în paralel cu iniţierea şi derularea unor proiecte de mare impact social. Sub conducerea sa, DSP Alba a trecut printr-o serie de reforme pozitive, care a adus instituţia pe făgaşul normal de funcţionare.
– Domnule director, înainte de câştigarea funcţiei de şef al DSP Alba, aţi fost implicat în implementarea a numeroase proiecte sociale. Care sunt acestea?
– Am considerat manageriatul DSP Alba ca fiind o provocare, aşa cum a fost fiecare proiect la care am participat în ultimii 6 ani. Am fost coordonator de proiect şi am participat la implementarea proiectelor „Centrul de zi pentru vârstnici” din Alba Iulia, „Centrul de informare pentru vârstnici”, „Centrul de reinserţie pentru vârstnici” „Clinica de recuperare de la Căminul de bătrâni- Schit” (care a fost dotată cu aparatură medicală de recuperare prin Ambasada Japoniei la Bucureşti), am fost manager al aşezământului „Sf. Andrei” şi am participat la proiectul „Strategia socială a localităţilor membre AIDA”. Toate aceste proiecte s-au derulat sub egida Primăriei Alba Iulia şi Fundaţiei PAEM Alba, unde m-am format în domeniul proiectelor, alături de specialiştii din cadrul Direcţiei de Programe, cărora le mulţumesc pe această cale.
Pentru albaiulienii amatori de artă, am facilitat popasul la Alba Iulia a expoziţiei itinerante „Salvador Dali”.
– O perioadă aţi fost şi directorul Spitalului din Zlatna…
– Da, l-am preluat în colaps şi am reuşit să modernizez secţia de urgenţă. Transformările din Sănătate au impus acolo restructurări majore. În prezent am reuşit, cu sprijinul primarului Silviu Ponoran, să menţinem un Centru de Permanenţă şi o substaţie de Ambulanţă unde populaţia are acces la serviciile medicale 24 de ore din 24.
– Aţi fost şi sunteţi director al DSP Alba într-o perioadă nu prea… sănătoasă a sistemului medical.
– Da, din februarie 2011, de când am preluat conducerea DSP Alba, am avut parte de foarte multe încercări: am gestionat închiderea spitalelor din Ocna Mureş, Zlatna, Baia de Arieş. Au fost momente dificile, între timp în aceste localităţi am reuşit să înfiinţăm centre de permanenţă. Şi în cadrul DSP Alba au existat foarte multe probleme tehnice de rezolvat. Pentru prima dată, după 1989, au fost întabulate toate clădirile şi proprietăţile DSP Alba. La un an de la numirea mea în funcţia de director executiv al DSP Alba, am avut imensa satisfacţie de a asista, nu fără emoţii maxime!, la împlinirea unui vis: laboratorul DSP Alba a fost modernizat şi a fost acreditat RENAR, de o comisie venită de la Bucureşti. Raportul pozitiv al Curţii de Conturi pentru 2011 confirmă activitatea echilibrată avută de DSP Alba anul trecut.
– Reforma din Sănătate implică şi reforme majore pentru DSP Alba…
– Cu certitudine, iar DSP Alba a reprezentat şi mai reprezintă încă un pion important în lansarea proiectelor şi măsurilor punctuale ce sunt necesare în reforma acestor structuri pe plan naţional. Am reuşit să fim una dintre cele mai active direcţii din ţară, pe masa miniştrilor sănătăţii existând mare parte din sugestiile noastre pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea direcţiilor de sănătate publică din ţară. Am avut onoarea şi satisfacţia profesională ca planurile de măsuri propuse de echipa DSP Alba să fie apreciate atât de echipa Ministerului Sănătăţii cât şi de o mare parte a colegilor de la direcţiile din ţară. Susţinem modificările legislative şi întărirea capacităţii MS în teritoriu prin DSP-uri, care să supervizeze actul clinic-medical şi dorim o activitate de prevenţie mai pragmatică.
– De la preluarea funcţiei de director executiv al DSP Alba, aţi reuşit să gestionaţi activitatea instituţiei în mod echilibrat, fără derapaje majore sau alte incidente. Aveţi o schemă tactică pe care o urmaţi pentru reuşită, un model?
– Deşi sunt om tehnic, şi nu neg modelul „nemţesc” pe care am încercat să-l aplic pentru buna funcţionare a DSP Alba, totuşi mărturisesc că am şi un model uman pe care îl apreciez: ec. Gheorghe Ştef, preşedintele CAS Alba.
– Aţi avut de controlat şi câteva situaţii complexe de urgenţă anul trecut…
– Judeţul Alba a fost monitorizat în permanenţă şi am reuşit să gestionăm câteva situaţii de urgenţă alături de colegii de la SMURD, Ambulanţă, Poliţie şi Crucea Roşie: cazul accidentului autocarului cu copii din Polonia, cazul toxiinfecţiei alimentare din Alba Iulia. Zilnic monitorizăm calitatea apei, sau alte posibile situaţii riscante pentru sănătatea populaţiei, situaţii de risc epidemiologic. Au fost mult mai multe situaţii limită în judeţ, dincolo de cele cunoscute de mass media, dar vreau să subliniez că lucrez cu o echipă de profesionişti de un înalt nivel moral şi intelectual în DSP Alba, cărora le mulţumesc, şi rezultatele nostre sunt rodul unei munci foarte bune în echipă.
– Ce alte planuri de viitor mai aveti pentru DSP Alba?
– În primul rînd, anul acesta vor începe unele lucrări de mentenanţă, apoi laboratorul trebuie să-şi continue dezvoltarea şi pe alte domenii. Vreau să avem un judeţ unde cetăţeanul să se simtă în siguranţă şi împreună cu administraţiile locale care investesc în sănătate, să creştem accesibilitatea la servicii medicale de calitate, servicii de urgenţă integrate, dezvoltarea de noi centre de permanenţă şi politici de sănătate palpabile pentru cetăţean.
– Vă mulţumesc şi vă doresc succes!

A consemnat, Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea