DSP Alba a anunțat începerea distribuirii vaccinului anti-gripal în Alba. Care sunt categoriile de persoane care au prioritate

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Astăzi, DSP Alba a început distribuirea, la nivel județean, a vaccinului anti-gripal tetravalent, la cabinetele medicilor de familie. Până la momentul actual au fost distribuite peste 1000 de doze ale vaccinului către cabinetele medicale și unitățile sanitare, dintr-un stoc de peste 6000 de doze.

Persoanele care fac parte din grupele cu risc de îmbolnăvire:

USR - Alegeri parlamentare 2020
  • copii cu vârste cuprinse între 3-5 ani, în special cei care sunt la prima vaccinare, și pentru care va fi necesară administrarea a 2 doze, la interval de minim 30 zile;
  • femeile însărcinate;
  • persoanele adulte și copiii, rezidente în instituții de ocrotire socială precum si persoanele care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt;
  • medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariații instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și a unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații.

Următoarele tranșe ale vaccinului anti-gripal sunt programate pentru a se livra la sfârșitul lunii septembrie, aproximativ 70.000 de doze, destinate copiilor cu vârste între 6 luni și 3 ani. În cea de-a doua jumătate a lunii octombrie sunt propuse spre livreare și următoarele tranșe.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Gripa sezonieră rămâne o problemă gravă de sănătate publică, poate avea forme severe și chiar provoca moartea în rândul categoriilor vulnerabile. Cea mai eficientă modalitate de prevenție este vaccinarea.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă vaccinarea gripală ca o prioritate în efortul de a minimiza riscul excesiv de comorbiditate și mortalitate provocate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Vaccinurile împotriva gripei sunt sigure, eficiente și reprezintă principala măsură de prevenție a gripei şi de reducere a impactului epidemiei. Vaccinarea antigripală este în mod special recomandată pentru cei cu risc ridicat de complicații grave provocate de gripă – femei însărcinate, copii cu vârsta între 6 luni și 5 ani, persoane cu afecțiuni cronice, persoane în vârstă și angajaţi în sistemul medical.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419