Rămâi conectat

Actualitate

Drept de preempţiune pentru coproprietari, rude, arendaşi şi statul român la vânzarea terenurilor agricole

Ziarul Unirea

Publicat

în

O iniţiativă legis­lativă semnată de parlamentari ai PSD potrivit căreia va fi acordat drept de preempţiune la achiziţia de terenuri agri­cole coproprietarilor, rudelor de gra­dul I, arendaşilor, statului român, prin Agenţia Domeniile Statului, şi ve­ci­nilor terenului, în ordinea men­ţionată, se află în dezbatere la Comisia pentru agricultură a Sena­tului.

Dacă aceştia nu sunt interesaţi să cumpere, pot achiziţiona terenul per­soanele fizice sau juridice care au reşedinţa sau sediul în aceeaşi zonă în care se află terenul cu condiţia să fi desfăşurat activităţi agricole cu cinci ani înaintea publicării ofertei de vânzare. De ani de zile, problema pro­prietăţii terenurilor revine în discuţie la intervale regulate. Fermierii români ar aplauda iniţiativa de mai sus, cu condiţia ca ea să fie valabilă doar pentru străini, în vreme ce iniţiativa sus-descrisă nu face distincţie între cetăţenia proprietarilor.

Neexistând cadastru pentru în­treaga Românie, nu există o situaţie clară a proprietăţilor agricole aflate în mâinile străinilor. Proiectul citat justifică doar că între 2014 şi semestrul I din 2017 circa 470.000 de hectare de teren agricol au fost scoase la vânzare. România deţine circa 8,3 mil. hectare de teren arabil. „De 10 ani mă ţin de decidenţi să modifice legea vânzării terenurilor agri­­cole şi când mai fac câte o mo­difi­care, legea e mai proastă decât cea de înainte. Acum vor să bage în Senat o le­ge care îi discriminează pe români, care nu permite cumpără­torului să revândă decât statului român. Sau dacă patru vecini au drept de preempţiune, poate cumpăra cel mai tânăr“, a spus Lau­renţiu Baciu, preşe­dintele Ligii Asocia­ţiilor Producă­­torilor Agricoli din România.

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea