Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Dr. Eugenia Vitan: Organismul nostru – matricea prin care natura ne “vorbește“

Publicat

în

Imediat după ce ne naștem intestinul începe sa se însămânțeze cu diverse, numeroase si complexe microorganisme (cele mai frecvente fiind Bifidobacterium si Lactobacillus) cu rol in dezvoltarea ulterioara a corpului nostru.

Tractul gastro-intestinal este ansamblul organelor care prelucrează alimentele ingerate transformându-le in nutrienți si energie pentru restul celulelor din corp, fără de care nu ar putea fi posibila funcționarea acestora si … supraviețuirea noastră.

Acest lucru face ca aparatul digestiv sa fie considerat ca fiind al doilea…. ca importanta vitala, după creier, in funcționarea întregului organism.

Electrica Furnizare Discount

Numeroși cercetători, printre care si profesorul american de anatomie si biologie celulara, Michael Gershon, care a scris  lucrarea  “The Second Brain” (Cel de-al doilea creier), aduc  argumente ca sistemul digestiv are o inteligenta proprie, întrucât, s-a descoperit ca, tractul intestinal poate funcționa independent de creier, dispunând estimativ  de aproximativ tot atât de mulți neuroni ca măduva spinării (cca. 100 mil.) si la fel de mulți neurotransmițători ca si  creierul (cca. 40 ).

Embriogenetic funcționarea tubului digestiv precede pe cea a sistemului nervos ( creier, măduva spinării  ), pentru ca el trebuie sa asigure creșterea si maturarea produsului de concepție, adică a viitorului copil. De aceea unii îl considera „Creierul Primar”.

Inteligența cu care sistemul digestiv  este dotat face ca, noi, sa resimțim mesajele transmise de el, mesaje care ne indica starea de sănătate : ce ne face rău daca mâncam, când este cazul sa ne oprim, ce este bine sa consumam.

Prin urmare pentru menținerea sănătății întregului corp trebuie sa avem mare grija de acest “al doilea creier” care face posibila viața in corp . Medicina cea mai veche din lume, medicina indiana ayurvedica, acorda tractului intestinal o atenție majora, caci, spune ea ca, in jurul ombilicului sunt 72 000 de râuri energetice . Si așa si este, caci este o adevărată “uzina energetica” tubul digestiv inferior, singurul specializat in transformarea alimentelor, materii prime cu structura  si stare de agregare atât de diversa, in microparticule care pot fi absorbite prin celulele intestinale si trecute in sânge, care le transporta apoi la fiecare celula din corp  .

Este știut faptul ca o persoana cu suferințe digestive nu mai are energie, vlaga, ca in scurt timp începe sa acuze suferințe ale altor organe, care aparțin altor sisteme si aparate ale corpului .

Funcția principala a tractului gastro-intestinal este digestia.

Segmentul cu deosebita importanta pentru supraviețuire este intestinul cu flora sa microbiana benefica pentru viată, deoarece formează bariera împotriva bacteriilor dăunătoare ingerate (precum Clostridium difficile, Salmonella, Shigella, s.a.), ajuta la digestia alimentelor si este sursa principala de vitamine din complexul B (vitamine cu rol vital in dezvoltarea sistemului nervos, aparatului cardio-vascular  si muscular) .

Frecvent, la nivel intestinal, pot apărea dezechilibre precum constipația, balonarea, diareea infecțioasă sau chiar distrugerea florei intestinale în timpul tratamentului cu antibiotic cauzând Boala intestinului iritabil .

Consumul abuziv de medicamente, de alimente excesiv chimizate, iradiate, superprocesate si transformate genetic, consumul exagerat de alimente bazate pe proteine animale, stresul de orice natura, cauzează ravagii asupra organismului prin  : disbioze (distrugeri ale florei intestinale) care induc acidifierea mediului intracelular (care nu-si  mai poate asigura producerea energiei in mitocondrii prin enzimele lor respiratorii oxido-reducatoare si prin urmare este sărăcită celula nu numai in nutrienti ci si in oxigen), care la rândul său cauzează moartea unui număr de celule din corp sau, așa cum se întâmplă cu cele mai multe celule, se adaptează mediului acid, sărac in oxigen recurgând la producerea energiei, necesara supraviețuirii, prin fermentație. Aceste celule modificate ale corpului sunt celulele aberante canceroase.

Studiile au arătat ca toți posedam un număr variabil de astfel de celule mutante in corp, la un moment sau altul al vieții, dar asupra lor se îndreaptă sistemul imunitar si globulele albe (leucocitele) care mențin echilibrul vital, distrugându-le.

Explicația ca unii oameni au proliferări necontrolate de astfel de celule in corp si sistemul imunitar nu mai reușește sa mențină echilibrul, ar putea fi  căutată si in…“stilul de viată”.

Din păcate, celulele canceroase se “învelesc” cu celule sănătoase, trofoblaste (celule nediferențiate care sunt, asemeni celulelor stem, capabile sa se dividă continuu si sa se dezvolte ca celule cu funcții specializate – celule musculare, intestinale, sangvine, pulmonare, etc., regenerând țesuturile corpului) . Camuflând-se, celulele canceroase, devin invizibile pentru sistemul imunitar si fac  imposibila recunoașterea lor de către leucocite, care urmau sa le distrugă.

Tripsina, enzima secretata de pancreas, are rol in digerarea alimentelor de tip proteine animale dar… digera si trofoblaste, celulele normale ale corpului sub care se ascund celulele canceroase de sistemul imunitar .

Prin urmare un om cu o alimentație in care abunda proteinele animale, pentru a căror digerare este necesara multa tripsina, deci o suprasolicitare a pancreasului, cum va putea acesta sa mai aibă resurse sa asigure suficienta enzima pentru distrugerea celulelor sub care se disimulează celulele cancerigene ? Astfel, celulele alterate, mutante, se vor înmulți.

Se considera, ca pana la depistarea cancerului incipient ( stadiul I ) prin tehnici medicale, celulele canceroase au nevoie, in medie de 10 ani, de divizări si multiplicări. Daca, periodic, vom lua decizia sa renunțăm la consumul total sau, măcar minimal de carne si derivate cu proteine animale, tripsina produsa de pancreas va putea fi utilizata de corp pentru digerarea învelișului celulelor canceroase, ceea ce le-ar face vizibile pentru leucocite si acestea le-ar distruge in stadiul in care ele sunt prezente in corp in cantități reduse, adică pana la depistarea cancerului in stadiul I .

Iată ca posturile religioase au, din acest punct de vedere, o explicație medicala privind beneficiul pe care îl aduce repausul in consumul de carne si derivate cu proteine animale, a căror digerare necesita si mult consum de energie din partea corpului. Se petrece o “curățire” a corpului. Tot in ritul religios  se practica 1-2 zile de post alimentar săptămânal in proteine animale, care, de asemenea, degrevează corpul de povara secretarii  unor cantități mari de substanțe necesare digerării si permite funcționarea lui cu consum mediu de energie, deci un grad de uzura redus . Cu toții resimțim somnolenta după o masa copioasa,  pentru ca organismul concentrează resursele pe tubul digestiv, si apoi intra in “stand by”, obosit fiind.

Starea normala a celulelor corpului pentru o buna funcționare este cea alcalina ( sângele trebuie sa aibă pH = 7,35-7,45 ) si organismul face posibila menținerea sa, când apar mici creșteri ale acidității, apelând la calciu si magneziu, pe care le mobilizează din oase si dinți . Menținerea unei asemenea mobilizări duce, evident, la slăbirea densității osoase, daca nu se refac rezervele prin intermediul consumului alimentar corespunzător din fructe, legume, zarzavaturi, mâncate mai ales crude .

Pe de alta parte consumul de fructe de culoare închisă  care conțin un puternic anti-oxidant, resveratrolul, un colorant negru, distruge celulele canceroase, a căror fragmente toxice se vor elimina in limfa, care preia de la fiecare celula toxinele rezultate din funcționarea lor si care, după epurări succesive in stațiile ganglionare de pe traseul vaselor limfatice, le va deversa in ficat. Ficatul le amesteca cu bila pe care o produce si le vărsa in intestinul subțire, de acolo in colon si se elimina prin fecale.

Corpul este matricea prin care natura ne „ vorbește ” .

  1. Burr, de la Universitatea Yale, a emis ideea de matrice, ca fiind schema energetica de organizare a structurilor vii (afirmație preluata din „Inteligenta materiei” de Constantin Dulcan).

Corpul ne trimite semnale dar… mai percepem mesajele prin care natura ne “vorbește” ? .

Se instalează insidios tulburările de tranzit ( diareea sau constipația, balonarea, crampele, etc.), astenia, tulburările de somn, anxietatea, scăderea puterii de concentrare, atacurile de panica, semne si simptome din partea celorlalte organe interne, reacția desfășurând-se in lanț ca la căderea pieselor de domino.

Conform fizicii cuantice toate lucrurile din Univers emit energie, cu alte cuvinte nu doar ființele ci si corpurile neînsuflețite emana energie. Energia emisa poate fi înregistrată prin tehnici electrice avansate, printre care si tehnica Kirlian. Aceasta consta in înregistrarea energiei unui obiect expus intru-un câmp electric de înaltă frecventa, obiectul (corp viu sau nu ) fiind înconjurat de o aura, adică un halou luminos, policrom. In cazul corpului uman, prin tehnica Kirlian care ii evidențiază haloul luminos energetic, se pot obține informații privind starea de funcționalitate fizica si psihica, adică starea de sănătate.

Noi, oamenii, suntem forme materiale de energie cu frecventa joasa si ne aflam într-un perpetuum schimb bilateral de energie (termica, mecanica, gravitațională, electro-magnetica, etc.) cu celelalte forme materiale din jur, care ne modelează corpul structuralo-funcțional, adaptând-l, clipa de clipa, la dinamica variabilității, in care existam.

Domnul Prof. Dr. Neuro-Psihiatru Constantin Dulcan, in cartea sa  „Inteligenta materiei”, spune ca omul este un sistem biologic deschis caracterizat prin entropie pozitiva, adică se opune dezintegrării, dezordinii, prin procese de autoreglare (feedback), in urma prelucrării informației energetice. Dl. Profesor Dulcan, alăturându-se opiniei cercetătorului american in biologie celulara, Bruce Lipton, considera ca prelucrarea informației in organismul viu se realizează in fiecare celula componenta, cu ajutorul unei structuri ce suplinește funcția sistemului nervos si nu, cum se considera pana acum, ca prelucrarea informației este doar apanajul sistemului nervos central .

Observațiile medicale au arătat ca exista o „inteligenta celulara” si o „memorie celulara a speciei”, de exemplu : in operația de înlocuire a esofagului bolnav cu unul modelat din marea curbura a stomacului (deci din alt organ), acesta s-a adaptat noii sale funcții; un stomac bolnav din care s-a îndepărtat, prin operație ¾ , este capabil sa se refacă funcțional aproape in întregime si sa compenseze partea lipsa; persoane la care s-a amputat un picior acuza durere-fantoma, chiar foarte intensa, a membrului absent, etc.

Sunt constatări pe care nu le putem nega chiar daca, la ora actuala nu le putem explica, decât daca … admitem ca exista o inteligenta a microuniversului celular, a macrouniversului organic al corpului precum si o relație de integrare a acestor universuri vii in Marele Univers Astral , pe care suntem departe, încă, de a le cunoaște in complexitatea lor …

Tot mai mulți specialiști din lumea medicala opinează ca bolile sunt, de fapt, blocaje energetice, cărora le urmează deficientele funcționale si abia apoi alterările structurale ale țesuturilor organice.

Prin procedee speciale de înregistrare, s-a constatat modificarea  câmpului energetic al individului, modificare care precede, cu mult timp in avans, apariția îmbolnăvirii .

S-a demonstrat științific ca stresul, emoțiile si sentimentele negative, acidifica sângele si produc dezechilibre in metabolism .

Multitudinea de cercetări si rezultatele uimitoare ale fizicii cuantice fac sa fie reconsiderata “puterea gândului”, aceasta energie informațională sau mesaj energetic de mare impact, așa încât noțiunile de empatie (capacitatea unei persoane de a percepe emoția altei persoane ), simpatie (atracția, afinitatea unei persoane fata de alta ), antipatie (aversiunea sau ura fata de o persoana) si telepatie (receptarea gândului unei persoane de la distanta ), sa capete definiții științifice mai clare. Prin gând, prin limbajul verbal, prin limbajul non-verbal ( al corpului ), transmitem vibrații celorlalte persoane, care pot sa ii facă sa se simtă bine sau rău, caci le influențează energia corpului, adică funcționarea organismului .

Se considera ca, cel puțin in stadiul actual de cunoaștere, gândul are o viteza de transmitere ce ar depăși viteza luminii, de aceea nu are o forma materiala, caci are frecventa foarte înaltă de propagare. Experiențele si observațiile științifice au demonstrat  transmiterea  informației energetice instantaneu la mare distanta. De fapt distanta nu are concretețe la acest nivel. Ea nu înseamnă nimic, nu exista de fapt acest parametru . De cate ori nu s-a întâmplat sa dăm telefon  unei persoane, la un moment dat, si aceea sa spună ca tocmai se gândea la noi si dorea sa ne contacteze. De asemenea sunt numeroase cazurile de filiație in care, deși se afla la mari distante, unii membrii de familie simt dureri sau neliniști, apărute din senin, in legătură cu alte persoane din familie, care trec prin momente dificile.

Din nefericire unii au exploatat influențarea omului prin vibrații energetice, generate de câmpuri electro -magnetice intense, transformând-o in arma biologica de manipulare…Nu mai concepem existenta noastră fără multitudinea de aparate generatoare de câmpuri electro-magnetice : telefoane mobile, tablete, IPed-uri, laptopuri, GPS-uri, cuptoare cu microunde, electro-casnice sofisticate, telecomenzi, etc. Speculând acest culoar de influențare a energiei vitale umane prin câmpul electro-magnetic, acești agresori atentează la individualitatea umana .

Agitația, violenta, nesiguranța si celelalte forme de mesaje negative tot mai abundente, induse, in traiul de zi cu zi, prin formele de comunicare mas-media si audio-video, cu scop de rating, adică de câștig, declanșează, subliminal, o spirala dăunătoare prin generarea de dezechilibre energetice ale organismului.

Dl. Prof. Dulcan, in urma experienței sale profesionale neuro-psihiatrice, constata ca „exista o întreaga patologie psihica in care nu putem decela nici o leziune organica” , explicația fiind „interferenta de câmpuri energetice” cauzatoare de boli psihice .

Același lucru este susținut, dar din alta perspectiva, de Dl. Lt. col.(r) Ion Șandru, in Revista ”Vitralii”, nr. 32/2017, in articolul „Războiul tăcut si ADN-ul uman internet biologic” .

Dl. Lt. col. Șandru indica, in baza unui document ieșit la iveala in 1986, numit „Arme tăcute pentru un război in surdina”, in care se descriu tehnicile de atac informațional, faptul ca, noi oamenii, suntem supuși, de aproximativ 50 ani, unui bombardament informațional,  manipulând-ne energia vitala si calitățile fizice, mentale si emoționale, prin alterarea mecanismelor de autoreglare a corpului, cu scopul de a fi menținuți într-o stare de stres si nesiguranță constanta care sa permită profitul si dominația unora.

Ca urmare a acestor atacuri subliminale se induce „starea de hiponarcomanie ( susceptibilitatea crescuta la sugestia cuiva), scade voința, scade capacitatea de analiza…are de suferit memoria…apar tulburări de tip nevrotic care se manifesta prin irascibilitate, somn neliniștit, slăbirea puterilor fizice si starea de rău general.”

Experimentul a fost inițiat in coloniile unor state si apoi extins, desfășurându-se pe etape. Exista dovezi ca „ADN-ul uman este un internet biologic, influențat si reprogramat prin cuvinte si frecvente fără a elimina genele ”. Biofizicianul si biologul rus Pjotr Garjajev a afirmat  : „ cromozomii vii funcționează ca niște computere holografice solitonice (solitonul = raza luminoasa care nu-si schimba forma in cursul deplasării) ce folosesc radiația laser endogena a ADN-ului”. Cu alte cuvinte, prin anumite modele de raza laser cu anumite frecvente, ni se influențează informația genetica a ADN-ului, caci „ Substanța vie a ADN-ului uman va reacționa la razele laser modulate de limbaj si chiar la undele radio daca se folosesc frecventele corecte”.  In Romania, in urma unor programe de studiu a medicilor psihiatrii pediatri, pe copiii autiști, care, așa cum se știe, au o hipersensibilitate ce le conturează comportamentul specific, s-a observat ca vizionarea unor posturi TV (chiar daca se difuzau desene animate) le declanșa crize nevrotice cu astuparea urechilor si ochilor, însă vizionarea acelorași programe (tot de desene animate, de exemplu) la alte posturi nu le declanșa astfel de stări. Explicația a fost ca acești copii, „având secvențial sensibilități in exces, dau alarma, prin comportamentul lor, asupra unor semnale electromagnetice pe anumite frecvente … concretizata in manifestări nevrotice ”( articolul “Războiul tăcut si ADN-ul uman internet biologic” din Revista Vitralii, nr.32/2017)

Din păcate obsesia unora pentru putere a dus la folosirea științei cunoașterii corpului uman in scopul  manipulării si supunerii semenilor. Freud spunea despre complexul puterii ca este „forma  elevata de agresivitate umana care transforma complexele noastre de inferioritate in complexe de superioritate” .

O conștiință colectiva umana superioara este capabila sa-si păstreze entropia pozitiva, opunându-se haosului, dezintegrării ,induse de unii,  comportându-se ca o oglinda : cei ce trimit spre oglinda un zâmbet vor recepta  reflexia unei fete vesele si luminoase ; cei ce trimit spre oglinda un chip încruntat si încărcat de ura vor recepta o imagine agresiva cu ei, in primul rând…

Noi, fiecare, trebuie sa ne străduim sa înțelegem ca viul nostru sănătos înseamnă un echilibru trupesc (consum de alimente si apa naturale, respirat aer curat, mișcare  in natura)  si un echilibru emoțional (sentimente pozitive : dragoste, iertare, credință, speranță, tolerantă, înțelegere ).

Dar toata aceasta strădanie  de a înțelege ne-ar fi inutila daca nu acționăm in sensul aplicării ei menținând planeta vie si prietenoasa …

Un organism sănătos  înseamnă un corp in armonie cu natura.

Cabinetul Medical dr. Eugenia Vitan se află pe strada Cloşca din Alba Iulia, nr. 8, iar pentru informaţii şi programări aveţi la dispoziţie numărul de telefon: 0258-701077; 0751 415 104

Publicitate

Sănătatea și natură

Laserul CO2 fracționat, tehnologie de ultimă generație în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate, acum și în Alba Iulia, la Clinica Dermisana (P)

Publicat

în

Laserul CO2 fracționat, tehnologie de ultimă generație în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate, acum și în Alba Iulia, la Clinica Dermisana

Pielea este cel mai mare organ al omului. Avem, practic, circa 2 mp de înveliș expus uzurii poate mai mult decât oricare alt organ. Ea este contactul nostru cu lumea exterioară, platoșa împotriva bacteriilor și a virusurilor și, de ce nu, cartea noastră de vizită, și nu doar la nivelul chipului, iar doamnele înțeleg foarte bine ce vreau să spun.

Grija pentru sănătatea și frumusețea pielii a preocupat suflarea feminină, dar nu numai, din cele mai vechi timpuri, așa că nu e de mirare că tehnologia a evoluat în pas cu nevoile acestui organ plurivalent. Să te simți bine în pielea ta este astăzi mult mai ușor datorită diverselor proceduri și aparaturi menite să vindece leziunile și să îmbunătățească aspectul.

O veste bună  în acest sens vine de la cea mai mare clinică de la noi, cu specializare în diagnosticul și tratamentul minim invaziv și chirurgical al patologiilor de piele și vasculare, medicină estetică, tratamente laser și remodelare corporală, Clinica „Dermisana”. De 6 ani pe piața din Alba Iulia, aceasta are o echipă de medici specialiști formați în centrul universitar Cluj-Napoca, gata să ofere servicii complexe, atât pe partea de patologii de piele, cât și pe cea de frumusețe și îngrijire corporală. Vestea bună este că, dincolo de know-how-ul medicilor, în „flota” aparaturilor de ultimă generație a clinicii a intrat recent Laserul CO2 fracționat, cea mai recentă tehnologie în tratarea afecțiunilor pielii, rejuvenare și operații cutanate.

Electrica Furnizare Discount

Laserul CO2 poate fi folosit atât în locul clasicelor metode chirurgicale (bisturiu, electrocauter) pentru cele mai fine operații, cât și cu ajutorul unui scanner computerizat ce livrează energia laserului într-o formă fracționată pentru realizarea faimoasei proceduri de rejuvenare, de întinerire a pielii (prin reducerea ridurilor sau a pigmentației și revitalizarea pielii prin stimularea de colagen).

Care sunt beneficiile pentru procedura cu laser CO2?

Tehnologia minim invazivă se recomandă în cazul operațiilor de piele: *papiloame, fibroame, veruci, condiloame, angioame, keratoze, siringoame, xantelasme, anumite tipuri de alunițe și multe altele; *în tratamentul cicatricilor: post-acneice, post-chirurgicale, hipertrofice, atrofice, tratamentul cicatricilor post-arsură, al cicatricilor cheloide; *în tratamentul vergeturilor; *în tratarea melasmei, a petelor pigmentare, tratamentul ridurilor, rejuvenarea pielii fotoîmbătrânite: față, gât, decolteu, mâini; *tratamentul onicomicozei.

Gata cu „las` că merge și așa”, se poate altfel! Să vrei o piele sănătoasă și mai frumoasă nu e un moft, e o condiție a stării de bine, o realitate pe care o merităm cu toții.

Sfaturi de specialitate și soluții aplicate solicitărilor dumneavoastră puteți primi la Clinica „Dermisana”, pe Calea Moților, nr. 144, în Alba Iulia. Mai multe informații despre proceduri, tarife și programări obțineți la telefon: 0767-536-012 sau pe pagina oficială www.dermisana.ro.

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Mitul celor 10.000 DE PAȘI pe care trebuie să-i facem în fiecare zi a fost „spulberat”. Concluziile unui studiu de 11 ani

Publicat

în

Mitul celor 10.000 DE PAȘI pe care trebuie să-i facem în fiecare zi a fost „spulberat”. Concluziile unui studiu de 11 ani

Ani la rând, ştiinţa a promovat ideea că, pentru a fi sănătoşi şi a tări mai mult, ar trebui să parcurgem cel puţin 10.000 de paşi pe zi. În realitate, ultimele descoperiri ale ştiinţei arată că este nevoie de mai puţin.

Potrivit unui nou studiu realizat de Universitatea din Massachusetts, mersul pe jos vreme de 7.000 de paşi pe zi ajută la reducerea riscului de deces prematur pentru persoanele de vârstă mijlocie cu 50% până la 70%.

Efectuarea a 10.000 de paşi sau mai mult pe zi, pe de altă parte, nu reduce în continuare riscul, potrivit Amandei Paluch, profesor de epidemiologie a activităţii fizice la Universitatea din Massachusetts (SUA) şi autoare a studiului, care a durat 11 ani.

Electrica Furnizare Discount

Concepţia greşită a celor 10.000 de paşi pe zi

„Rezultatele studiului nostru evidenţiază eforturile în continuă evoluţie de a stabili orientări bazate pe dovezi pentru o activitate fizică simplă şi accesibilă care să beneficieze de sănătate şi longevitate, precum mersul pe jos”, explică cercetătoarea. „Cei 10.000 de paşi pe zi, adesea recomandaţi, nu reprezintă un ghid stabilit ştiinţific, dar au apărut în urma unei campanii publicitare pentru un pedometru (n.r. – aparat care înregistrează automat numărul de paşi) japonez”.

Paluch şi colegii săi şi-au propus să afle câte paşi sunt necesari pe zi pentru a avea beneficiile pentru sănătate. Pentru a-şi desfăşura cercetările, au folosit datele dintr-un studiu realizat de Coronary Artery Risk Development at Young Adults (CARDIA), care a analizat aproximativ 2.100 de adulţi cu vârste cuprinse între 38 şi 50 de ani.

Participanţii au fost împărţiţi în 3 grupuri: volum mic (mai puţin de 7.000 de paşi pe zi), moderat (între 7.000-9.999 paşi) şi mare (mai mult de 10.000 de paşi).

În analiza datelor, cercetătorii au verificat indicele de masă corporală, fumatul şi alţi factori care ar fi putut influenţa rezultatele. „Am văzut beneficii substanţiale pentru sănătate între 7.000 şi 10.000 de paşi, dar nu am văzut un beneficiu suplimentar dacă trecem dincolo de 10.000 de paşi”, spune Paluch.

Şi cei de la Harvard au spulberat mitul

De fapt, nu este prima dată când mitul celor 10.000 de paşi este pus la îndoială. În trecut, cercetătorii de la Harvard Medical School au demonstrat deja că, în medie, aproximativ 4.400 de paşi pe zi sunt suficienţi, pentru a reduce rata mortalităţii.

Cu toate acestea, studiul a analizat participanţii care au fost mai în vârstă decât cei din studiul din Massachusetts, ceea ce ar putea explica de ce mai puţini paşi reduc rata mortalităţii: cei peste 70 de ani trebuie să facă mai puţină activitate, ca să obţină beneficii pentru sănătate.

Potrivit cercetătorilor din Massachusetts, nu există nicio relaţie între intensitatea sau viteza pasului şi mortalitate.

„Ceea ce am constatat este că există o reducere a riscului de mortalitate, dar până la un anumit punct”, a recunoscut Paluch. 7.000 pare un număr infinit. În realitate, nu este. În medie, facem deja 5.000 de paşi pe zi, ceea ce corespunde unei distanţe de aproximativ 4 km.

sursa: mediafax.ro

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Coada-şoricelului, leacul din antichitate folosit şi astăzi. Remediu excelent pentru zeci de boli

Publicat

în

Coada-şoricelului, leacul din antichitate folosit şi astăzi. Remediu excelent pentru zeci de boli

Nu se poate să nu o vezi! Îţi iese în drum şi îţi sare în ochi cu frunzele acelea verzi şi fine, lunguieţe ca o… coadă de şoricel, cu florile albe şi parfumate, răspândind, mai ales pe căldurile toride ale verii, un miros aromat-amarui. Denumirea sa latină este Achillea millefolium, făcând referire la miticul luptător grec Ahile, cel scăldat de mama sa, zeiţa Thetis, în apele Styxului, pentru a deveni invulnerabil la răni (o aluzie la uimitorul efect cicatrizant şi de vindecare a rănilor al acestei plante).

Alături de păpădie, coada-şoricelului este plantă medicinală cea mai răspândită de la noi din ţară, fiind întâlnită din câmpie şi până în zona montană înaltă. Totodată, este şi una din plantele cu cea mai îndelungată “carieră medicală” de pe teritoriul României, dovezi arheologice arătând că ea era folosită în scopuri rituale şi terapeutice cu cel puţin patru-cinci mii de ani în urmă. Denumirea dacică a acestei plante, “chodela”, a fost consemnată în tratatele lui Dioscoride (medic militar roman) şi, aşa cum se poate lesne remarca, este destul de apropiată de cea românească din prezent. În Moldova, în nordul şi în centrul Transilvaniei, precum şi în nordul Olteniei, coada-şoricelului era folosită drept cicatrizant, calmant pentru „opăritură” (alergie cutanată), că plantă aperitiva.

În zona de vest a Transilvaniei, era folosită în scăldători pentru pruncii debili, ca spălături în „poala albă” (leucoree), ca cicatrizant după extracţiile dentare. În Bucovina, ceaiul de coada-şoricelului se lua atunci când tinerelor femei „nu le veneau rândurile” (amenoree), pentru „schimbarea sângelui” (dezintoxicarea organismului şi întărirea imunităţii), înaintea venirii toamnei. În nordul şi estul Moldovei, coada-şoricelului se mai folosea intern contra „aprinderii de maţe” (colon iritabil sau colită de fermentaţie), extern contra „trânjilor” (hemoroizi sângerânzi) şi, tot extern, pentru închiderea rapidă a rănilor. În peste o sută de afecţiuni şi tulburări, este consemnată folosirea cozii-soricelului în medicina populară românească şi în cea europeană. Iar cercetările făcute în diverse laboratoare de medicină şi farmacie ale lumii confirmă, treptat, tot mai multe din aceste utilizări medicinale.

Electrica Furnizare Discount

Unde găsim şi cum o culegem

Este o plantă care iubeşte în mod special lumina soarelui, de care are nevoie din abundenţă, în rest, fiind foarte rezistentă la lipsa de umiditate, la condiţiile de sol şi la temperaturi (rezistă la cele mai puternice canicule, dar şi la gerul iernii). O găsim pe pajişti, prin fâneţe, pe marginile râurilor şi ale păraielor, pe lângă drumurile de ţară şi în locurile virane. Se culege pe vreme uscată, de preferinţă în miezul zilei, când are concentraţia maximă de uleiuri volatile. Pentru cules, avem nevoie de un cuţitaş sau, mai bine, de o foarfecă de grădină, cu care se taie tulpina înflorită. Standardele de culegere ale plafarurilor este ca tulpina să nu aibă mai mult de 30 de centimetri lungime (partea de tulpină neavând decât foarte puţine principii active). De preferinţă se culege doar partea de inflorescenţă, aproape fără codiţa, din două motive: are efectele terapeutice cele mai puternice. Şi în locul tăieturii, planta va lăstări mai uşor, dând în scurtă vreme (3-5 săptămâni) şi mai multe flori, asigurându-i astfel perpetuarea.

Perioada culesului începe în iulie şi durează până la sfârşitul lui octombrie. După culegere, planta se întinde la uscat în strat de maxim opt centimetri grosime, într-un loc lipsit de umiditate, umbrit şi bine ventilat. Se poate usca foarte bine şi în bucheţele, care de asemenea se atârnă într-un loc umbrit. Dintr-un kilogram de plantă proaspătă se obţin, după uscare, două – trei sute de grame de produs lipsit de umiditate. coada-şoricelului uscată se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză, în locuri întunecate şi lipsite de umezeală.

Preparate pe bază de coada-şoricelului

*Sucul. Se obţine din planta proaspăt culeasă, cu ajutorul mixerului (blenderului): în vasul mixerului se pun 50 de grame de plantă foarte bine spălată şi 50 ml de apă de izvor, după care se omogenizează prin mixare, iar amestecul rezultat se stoarce prin tifon. Se iau 50 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare, a celor intestinale şi a inapetenţei. Extern sucul se foloseşte sub formă de comprese aplicate pe locul afectat, pentru tratarea bătăturilor, a arsurilor uşoare, precum şi pentru a favoriza cicatrizarea rapidă a rănilor.

*Pulberea. Se obţine prin măcinarea cât mai fină cu râşniţa electrică de cafea a părţilor aeriene. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum două săptămâni (deoarece substanţele volatile se evaporă rapid). De regulă, se administrează de 4 ori pe zi câte o linguriţă rasă, pe stomacul gol.

*Infuzia. Se pun la macerat 3-4 linguri mărunţite de coada-şoricelului, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de infuzie combinată de coada-şoricelului, care se foloseşte intern (2-3 căni pe zi).

*Tinctura. Are cele mai bune efecte pentru tratarea infecţiilor, inflamaţiilor şi a leziunilor pielii, afecţiuni unde este nevoie de un preparat dezinfectant, mai multe substanţe cicatrizante şi antiinflamatoare din coada-şoricelului fiind cel mai bine extrase în alcool. Pentru obţinerea acestui preparat se pun într-un borcan cu filet douăzeci de linguri de pulbere de inflorescenţe de coada-şoricelului, peste care se adaugă două căni (500 ml) de alcool alimentar de 70 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze vreme de două săptămâni, într-un loc călduros, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Intern, se administrează din acest remediu de patru ori pe zi câte o linguriţă diluată în puţină apă.

*Cataplasma. O mână de flori mărunţite de coada-şoricelului se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 de grade Celsius). Se aplică direct pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon, şi se lasă vreme de 1 oră.

*Uleiul. În jumătate de litru de ulei de măsline, de sâmburi de struguri sau de susan, se pun 10 linguri de inflorescenţe de coada-şoricelului uscate şi mărunţite. Se lasă să macereze la soare, vreme de 2 săptămâni, după care se filtrează, iar preparatul obţinut se trage într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase şi reci.

*Alifia. Se pun într-un ibric 150 ml de ulei de floarea-soarelui, 6 linguriţe de inflorescenţe proaspete de coada-şoricelului foarte fin tocate, 2 linguriţe de răşină de brad şi 2 linguriţe de ceară de albine. Ibricul se pune pe un ochi al aragazului, reglat să ardă la foc mic, unde se lasă timp de 10 minute, amestecând încontinuu cu o linguriţă. Când toate componentele s-au lichefiat şi omogenizat, ibricul se ia de pe foc şi conţinutul se filtrează prin tifon, se pune într-un borcan cu capac şi se lasă la răcit. Când preparatul atinge temperatura camerei, se depozitează la frigider.

Tratamente interne cu coada-şoricelului

*Hepatită. Sucul proaspăt de coada-şoricelului se prepară zilnic şi se administrează imediat după filtrare, câte 50-60 ml, în doză unică, zilnică. Se fac astfel cure de câte 60 de zile, urmate de alte 20 de zile de pauză.

*Dischinezie biliară. Se administrează infuzia combinată de coada-şoricelului, câte o jumătate de cană, cu 20-30 de minute înainte de fiecare masă. Un astfel de tratament durează 30 de zile şi se poate relua după o pauză de două săptămâni.

*Colecistita. Uleiul volatil conţinut în florile de coada-şoricelului are efecte antiinflamatoare şi calmante asupra vezicii biliare. Se administrează pulberea proaspăt măcinată de flori din care se ia câte o linguriţă pe stomacul gol, de patru ori pe zi, în cure de trei săptămâni, cu zece zile de pauză.

*Dispepsie, indigestie. Se combină în proporţii egale tincturi de coada-şoricelului şi de anghinare, iar din acest amestec se ia câte o linguriţă diluată în apă, înainte cu 10 minute de fiecare masă. Ambele plante îmbunătăţesc peristaltismul tubului digestiv, amplifică secreţia de sucuri gastrice, reduc senzaţia de greaţă sau de inapetentă.

*Colita, colita spastică. Se administrează infuzia combinată, câte 2-3 căni pe zi, pe o perioadă de 35 de zile, apoi se face o pauză de două săptămâni, după care tratamentul se poate relua, dacă mai este cazul. În această afecţiune, efectele terapeutice ale florilor de coada-şoricelului sunt mult mai puternice în combinaţie cu sunătoarea.

*Sensibilitate la infecţii. În nordul ţării există obiceiul ca oamenii să bea în toamnă fiertură de flori de coada-şoricelului, ca să-i ferească de boli de plămâni şi de răceli de tot felul. Se utilizează infuzia combinată de coada-şoricelului, din care se consumă câte jumătate de litru – un litru pe zi, în cure de 30 de zile.

*Amenoree (absenţa patologică a ciclului menstrual). În Bucovina femeile tinere care nu erau fertile foloseau adesea ceaiul de coada-şoricelului pentru “a le veni rândurile roşii”, adică pentru declanşarea ciclului menstrual. Se administrează pulberea proaspăt măcinată de flori de coada-şoricelului, câte trei linguriţe pe zi, în cure de patru săptămâni, urmate de alte două săptămâni de pauză.

*Adjuvant în hemoragia internă. Ca adjuvant contra hemoragiei interne, se consumă zilnic câte un litru – un litru şi jumătate de infuzie combinată de coada-şoricelului.

*Acneea. Se fac tratamente cu o durată de 60 de zile, timp în care se ia infuzie combinată de coada-şoricelului, câte un litru pe zi, în două reprize, dimineaţa şi seară.

Tratamente externe

*Răni deschise, zgârieturi. Se pune o compresă cu suc proaspăt sau cu tinctură de coada-şoricelului pe locul afectat, ţinându-se 60 de minute. Repetaţi aplicaţia de mai multe ori pe zi. Efectul cicatrizant este uluitor de rapid, rana închizându-se numaidecât. În prealabil se recomandă însă o dezinfectare a rănii foarte atentă, pentru a nu rămâne germeni infecţioşi sub ţesutul cicatriceal format rapid sub acţiunea plantei.

*Alergie cutanată. Se pun comprese cu infuzia combinată de coada-şoricelului, care se ţin vreme de minimum două ore pe zi pe locul afectat. Substanţele aromatice (azulenele) din compoziţia plantei au efecte anti-inflamatoare şi antialergice, reduc mâncărimile, usturimea şi edemele.

*Arsuri, arsuri cu substanţe chimice. Se aplică uleiul de coada-şoricelului, trei aplicaţii zilnic pe locul afectat, până la vindecare.

*Candida vaginală. Se fac spălături vaginale, o dată pe zi, seara, cu infuzie combinată de coada-şoricelului. Substanţele antiseptice conţinute de plantă blochează proliferarea acestei ciuperci, reduc inflamaţia şi ajută la refacerea epiteliilor lezate de infecţie. Este un tratament blând, care nu perturbă flora vaginală, folosit pentru prevenirea şi pentru combaterea candidozelor de intensitate mică şi medie.

Frumuseţe

*Transpiraţia excesivă. Băile generale cu extract apos de coada-şoricelului, făcute de 2-3 ori pe săptămână, reduc transpiraţia, previn erupţiile cutanate produse de combinaţia de transpiraţie şi praf, menţin sănătatea pielii. Pentru a obţine aceste efecte, se pun 5 litri de infuzie combinată de coada-şoricelului la o cadă de baie, în care se fac băi de 30 de minute. Procedura se repetă de 2-3 ori pe săptămână, mai ales în sezonul cald.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare