Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Dosarul construcției ilegale de lângă Cascada Pișoaia din Munții Apuseni, pe masa procurorilor din Câmpeni!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dosarul construcției ilegale de lângă Cascada Pișoaia din Munții Apuseni, pe masa procurorilor din Câmpeni! • Alexandru Resiga, primarul comunei Vidra, a sesizat Parchetul în acest caz

Se așteaptă o soluție din partea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni privind construcția ilegală din apropierea cascadei Pișoaia, rezervație naturală protejată din Munții Apuseni, situată pe teritoriul comunei Vidra.

Primarul din Vidra, Alexandru Resiga, a declarat pentru ziarul Unirea că a sesizat Parchetul Câmpeni în această cauză, după ce specialiștii Biroului Urbanism din cadrul Consiliului Județean Alba au constatat, la sfârșitul lunii august, că există elemente care indică săvârșirea unei infracțiuni din partea proprietarului în sensul în care acesta a început să construiască ilegal, fără a deține nicio autorizație. ”În urmă cu aproximativ o lună de zile am sesizat Parchetul din Câmpeni cu privire la faptul că cineva a început să ridice ilegal o construcție în zona cascadei Pișoaia, fără să ne solicite nicio autorizație.

Se așteaptă o soluție de la organele competente. Deocamdată nu a fost demolat ce s-a construit acolo”, a precizat edilul din Vidra. Trist este însă că ar mai putea dura de la câteva luni până chiar la ani de zile până se va ajunge la o soluție definitivă, mai ales dacă procurorii vor decide trimiterea în judecată a proprietarului. În tot acest răstimp șantierul viitoarei construcții va continua să afecteze grav zona, una foarte frecventată de turiști datorită frumuseții naturale unice.

Momentan, în calea turiștilor se interpun fundația și un gard inestetic din BCA, aflate chiar pe traiectoria cascadei. În urmă cu aproximativ 2 luni ziarul Unirea aducea în atenția opiniei publice un subiect revoltător: într-o totală sfidare a legii dar și a bunului gust și simț, un om de afaceri din Câmpeni a început să-și ridice o pensiune ilegală în apropierea Cascadei Pișoaia, alterând grav frumusețea și estetica zonei.

Deși a fost amendat de autoritățile locale, acesta a continuat să construiască, lucru constatat în urma vizitei în teren a specialiștilor de la Urbanism din cadrul CJ Alba care au fost sesizați cu privire la construcția ilegală ce prindea viață. În 27 august a fost finalizat raportul specialiștilor Biroului de Arhitectură și Urbanism al Consiliului Județean Alba, în nota de constatare emisă arătându-se faptul că, de la data emiterii ordinului de încetare a lucrărilor de către Primăria Vidra, în luna iunie, și până la data verificărilor în teren (sfârșitul lui august), s-a evidențiat o evoluție a lucrărilor și, deci, se poate vorbi despre o infracțiune, ceea ce atrage după sine sesizarea organelor competente.

Acum mingea se află în curtea procurorilor de la Parchetul Câmpeni, care, în urma cercetărilor, ar putea dispune chiar trimiterea în judecată a proprietarului. În orice caz, demolarea construcției poate fi stabilită doar în urma deciziei unei instanțe, lucru care ar putea dura. Rezervaţia peisagistică Cascada Pișoaia se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,5 hectare și se află pe un prag stâncos de calcare cristaline de vârstă paleozoică, încadrată într-o pădure de fag şi arbori izolaţi de răşinoase.

Cascada Pișoaia este o splendidă cădere de apă de peste 18 metri înălțime situată peste drum de Dealul cu melci. Apele din zonă sunt bogate în calcar și dau naștere unor splendide formațiuni calcaroase, de vârstă paleozoică, care măresc spectaculozitatea locului.

De asemenea, lângă cascadă se găsesc trei bolovani gigantici sculptați de vreme ce sporesc frumusețea locului și dau peisajului un aspect pitoresc deosebit. Sau, după cum ar descrie-o un geograf: căderea de apă se realizează de la circa 18 metri înălțime, cu un front de despletire a firului apei de 25 metri pe abruptul stâncos pe care se scurge.

Formațiunile calcaroase de tip travertinic depuse de-a lungul timpului măresc spectaculozitatea zonei. Cascada Pișoaia se află în comuna Vidra, satul Nemești, în apropiere de DJ 762 Mihoiești – Avram Iancu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea