Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Domnului Teodor Atanasiu nimic nu-i place! Acuze electorale nefondate referitoare la înverzirea municipiului Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Recent s-au trecut în cartea de „campanie” şi în egală măsură în tolba cu mărunţişuri electorale planificate pe luna ianuarie noi afirmaţii la adresa Primăriei Municipiului Alba Iulia. Este de înţeles şi potrivit ca orice cetăţean să-şi exprime părerea faţă de un anume demers al primăriei. De preferat ar fi ca acest lucru să se întâmple după o temeinică şi reală documentare, prin întrebări adresate celor în măsură să răspundă. În totală transparenţă faţă de opinia publică dorim să aducem la cunoştinţa celor interesaţi informaţii care să lămurească deplin modul în care s-au achiziţionat arborii ornamentali ce flanchează astăzi mai multe drumuri şi alei de promenadă din municipiu.
Începem prin a menţiona că moneda în care s-au făcut toate tranzacţiile este euro şi nu dolar american. Ne exprimăm refuzul de a înţelege de ce domnul Teodor Atanasiu a inclus în discuţia referitoare la achiziţia de arbori moneda americană. Probabil pentru că, exprimată în dolari, orice valoare este mai mare decât în euro. Asadar:
Teii americani de pe întreaga suprafaţă a Bulevardului Transilvaniei în număr de 140 s-au achiziţionat la preţul de 133 euro bucata cu următoarele caracteristici: grosimea trunchiului între 20 şi 25 cm, înălţimea de minim 5 m, suprafaţa balotului 70 cm. Procedura de achiziţie aleasă a fost prin cumpărare directă, iar preţul de 133 euro include TVA şi transport. Vârsta arborilor este de 7 ani. Garanţia oferită presupune schimbarea gratuită a arborilor care nu rodesc.
Ulterior s-au achiziţionat şi alte specii de arbori prin procedura avizată în Consiliul Local Alba Iulia şi încheierea unui act adiţional cu societatea Salprest. Preţul pentru Acer Platanoides Globosum a fost de 198 euro -transport inclus la următoarea configuraţie 25-30 cm grosimea trunchiului, înălţimea de minim 3 m, diametrul balotului de 80 cm în cantitate de 14 buc.  Ofertele prezentate în şedinţa de consiliu local au evidenţiat alte două preţuri de 213 euro şi 385 euro pentru această specie provenite de la încă două firme. Pentru Acer Campestre Eelsrijk preţul de achiziţie a fost de 150 euro pentru 62 buc. Alţi 50 de arbori Tilia Tomentosa Szeleste cu vârsta de 10 ani au fost achizitionaţi la preţul de 296 euro bucata având următoarea configuraţie: 30-35 cm grosimea trunchiului, înălţimea minimă 4,5 m şi diametrul balotului 90 cm. Preţul pentru această specie obţinut de la alte firme a fost de 331 euro şi 402 euro.
Se poate observa prin comparaţie că toate condiţiile achiziţiilor au fost favorabile oraşului. Desigur, aşa după cum s-a anunţat şi în alte împrejurări, arborii au fost cumpăraţi de la o pepinieră din Ungaria. Acest lucru a fost determinat, în afara preţului foarte bun, şi de consultarea specialiştilor care au recomandat specii din zone asemănătoare climei din ţara noastră, implicit din regiunea noastră. Pentru conformitate toate criteriile de achiziţie se pot verifica în urma unei solicitări la sediul Primăriei Alba Iulia.
În situaţia în care domnul Atanasiu doreşte să evidenţieze în termenii acestor repere firme care pot furniza acest tip de material ne luăm angajamentul să verificăm îndeaproape orice trimitere. Din câte ştim noi pepiniere capabile să livreze aceste specii de arborii la dimensiunile şi vârsta celor din Alba Iulia, se mai găsesc doar în Italia şi Olanda (în afara Ungariei). Subliniem că preţul pentru cantităţile achiziţionate şi la caracteristicile menţionate mai sus este unul competitiv. Insistăm ca orice cetăţean ce doreşte să se clarifice asupra acestui capitol, devenit între timp de notorietate datorită mediului politic aflat în preajma unei perioade electorale, să solicite informaţii detaliate angajaţilor primăriei.
Biroul de presă al Primăriei Municipiului Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea