Domnule ministru Daniel Breaz, salvați podul “Regele Ferdinand” din Cîmpeni!

Scrisoare deschisă către ministrul Culturii, domnul prof. univ. dr. Daniel Breaz, din partea Grupului de inițiativă pentru salvarea Podului “Regele Ferdinand” din Cîmpeni

Stimate Domnule Ministru,

În prima parte a anului 1919 suveranii României reîntregite făceau prima lor vizită în Munţii Apuseni, ca parte a unui turneu în Transilvania şi inaugurau în mai 1919 la Cîmpeni podul de fier de peste Arieş, care a primit încă din acea zi numele de „ Podul Regele Ferdinand”. Regele şi regina socoteau că este foarte important să onoreze cu prezenţa lor moţii, cei mai dârji şi mai aprigi patrioți din Ardeal.

Această vizită istorică a fost consemnată în ”Însemnările zilnice” ale Reginei Maria și mai ales a fost imortalizată de mai multe fotografii-document care au devenit emblematice fiind totodata foarte mediatizate în ultimii ani pe Internet și în presa scrisă.

Din motive greu de înțeles, autoritățile locale nu au pus în valoare potențialul istoric si implicit turistic al acestui pod de epocă care a fost lăsat într-o nemeritată uitare. Nu există nici măcar o inscripţie la faţa locului care să ateste adevărul istoric al “Podului Ferdinand.” În mod paradoxal, pe acest pod istoric, dar neînscripţionat ca atare, se face accesul la Centrul de informare turistică, situat in imediata apropiere. Un veac de istorie, un veac de singurătate pentru Podul Regele Ferdinand din Cîmpeni.

Din păcate, al doilea veac al acestui monument începe sub auspicii si mai nefavorabile deoarece la nivel local in jurul lui se contureaza doua idei nefericite: prima, de dăramare a podului iar a doua de intervenție nespecializată asupra lui – cu vopsea și beton. Înainte ca vreuna dintre aceste acțiuni să se concretizeze, vă rugăm domnule profesor, ca în calitatea dumneavoastră de senator de Alba și de Ministru al Culturii, să faceți demersurile necesare care pot salva acest pod și-l pot pune acolo unde îi este locul, în rândul monumentelor istorice corect puse în valoare.

Prin urmare, solicitarea noastra este în sensul demarării de către dumneavoastră la Ministerul Culturii a procedurii pentru expertizarea podului, pentru întocmirea unui proiect profesionist de restaurare și conservare și pentru clasarea “Podului Regele Ferdinand” din Cîmpeni ca monument istoric în vederea protejării și includerii lui în circuitul turistic al Țării Moților.

Vă mulțumim!

Semnează, în numele Grupului de inițiativă pentru salvarea Podului “Regele Ferdinand” din Cîmpeni, avocat Stana Dragoiu și jurnalist Ciprian Aron

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...