Rămâi conectat

Cultură Educație

Doi tineri albaiulieni aşteaptă iarna în stradă, cu un prunc de 9 luni în braţe!

Publicat

în

Nu ştiu cum se face că în fiecare an, în timpul celor două posturi creştineşti importante, cel al Sfintelor Paşti şi cel al Naşterii Domnului, în biroul meu îşi fac apariţia oameni dintre aceia pe care Iisus Hristos i-a iubit cel mai mult. Oameni din norodul acela numeros al Lui: săraci, bolnavi, fără de adăpost… Fireşte că nimic nu este întâmplător şi am început să privesc totul ca pe un fel de încercare, atât pentru mine, cât şi pentru cei ce citesc ziarul acesta. Chiar acum, când scriu aceste rânduri, de la mine au plecat doi tineri albaiulieni prin frig şi prin ploaie, cu feţele triste şi cu un prunc de numai 9 luni în braţe. Curaţi, cuminţi, simpli dar cu o vorbire respectuoasă şi corectă. Am privit-o pe tânăra mamă îndepărtându-se aplecată, cu pruncul strâns la sân şi acoperit cu propriile ei haine, iar atunci m-a fulgerat un gând: în toate mamele din lume, în toate dătătoarele de viaţă, sălăşluieşte Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Mai ales aici, în grădina Maicii Domnului (Papa Benedict al XVI-lea dixit), care e plină de mame sărmane, deznădăjduite şi izgonite de colo-colo. Şi, fireşte, ca să fie şi mai izbitor de vizibil mesajul divin, pe tânăra femeie care ne-a vizitat, o cheamă… Maria!
Povestea celor doi tineri e simplă şi dureroasă, ca toate miile de poveşti româneşti contemporane, despre sărăcie şi mizerie. Ea nu are decât 20 de ani şi abia a ieşit de pe băncile şcolii. El are 31 de ani şi a avut cândva un loc de muncă stabil. Pe vremea aceea s-au căsătorit şi femeia a rămas însărcinată. Dar, până când a venit pruncul pe lume, situaţia lor s-a schimbat radical. El a rămas fără slujbă şi nu şi-a mai găsit altceva de lucru, decât în construcţii, cu ziua, pe unde apucă. Ea e încă doar o copilă iar părinţii amândurora sunt săraci şi aglomeraţi în casele lor. Până acum au stat în chirie la un cetăţean de origine germană, căruia îi plăteau o sumă simbolică de vreo 300 de lei pe lună. Dar acesta s-a hotărât să plece în Germania şi şi-a vândut proprietăţile, iar noul proprietar are alte gânduri cu imobilul: demolare, reconstruire, privatizare etc. Ce să facă, aşadar, cei doi părinţi disperaţi? Primăria Alba Iulia nu are locuinţe sociale. Tot ce poate face Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei este să le dea o masă caldă, zilnic, la cantina de ajutor social. Am apelat şi eu la părintele Nicolae Ignat, directorul coordonator al Filantropiei Ortodoxe. Acesta s-a arătat foarte binevoitor şi chiar dispus să-i ajute pe cei doi tineri (lunar, dacă va putea) cu o anumită sumă de bani, dar Filantropia nu are aşezăminte pentru familii. La cel de la gară nu se poate sta cu un prunc, aşa că singura soluţie ar fi fost să-i despartă: tatăl la gară, iar mama şi pruncul într-un aşezământ de tip maternal, cum e „Speranţa”. Tinerii sunt, însă, hotărâţi să nu se despartă, ci să locuiască împreună, fireşte, amândoi, cu copilul lor abia născut.
Închei aici, amintindu-vă vouă, cititorilor noştri, că sunteţi creştini şi că ne aflăm în Postul Naşterii Domnului. Mă adresez mai ales celor ce dispun de spaţiu locativ mai mult decât ar avea nevoie ei înşişi şi familiile lor: daţi adăpost acestei tinere familii măcar pentru o iarnă şi vă veţi îmbogăţi sufleteşte, în pace şi iubire divină. Ajutaţi-o pe această tânără Maria, iar Maica Domnului să vă binecuvânteze! (I.H.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare