Doi pensionari din Alba Iulia cer 10.000 de lei despăgubiri de la operatorul de transport, pentru că au fost răniți în timp ce se aflau într-un autobuz
În ședința de marți, 28 aprilie, consilierii locali vor dezbate solicitarea făcută de o familie de pensionari din Alba Iulia, care consideră că trebuie să primească despăgubiri de la STP – operatorul de transport public local, deoarece au fost răniți în timp ce călătoreau cu autobuzul.
Aceștia cer o sumă totală de 10.000 de lei ca reparație morală, atât pentru suferințele fizice prin care au trecut, cât și pentru faptul că, în perioada convalescenței, au fost nevoiți să stea acasă, să nu poată lucra și astfel să nu-și poată suplimenta veniturile pe care le au din pensie.
”Subsemnaţii (…), vă sesizăm cu privire la faptul că în data de 14 octombrie 2014, am fost victimele unui accident care a avut loc în autobuzul aparţinând Societăţii Locale de Transport, linia 103, care circulă pe traseul Gară-Centru-Cetate. Am urcat în autobuz în jurul orei 11.00 de la statia „Unirea”, iar în zona „Munteanu”, şoferul autobuzului a pus o frână brusc, în urma căreia călătorii din autobuz au căzut toţi unul peste altul. În urma frânei, subsemnata (…) am căzut pe jos, ceilalţi oamenii din spate au căzut peste mine, iar când m-am ridicat am văzut că îmi curge sânge din gura”, se arată în solicitarea aflată în dosarul de ședință a Consiliului Local.
”În ceea ce mă priveşte pe subsemnatul (…), eu mă ţineam de două mânere, care în urma frânei, s-au rupt şi soţul meu a căzut. În urma accidentului,am fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, unde subsemnatului (…) mi s-a pus piciorul în gips. Am avut piciorul în gips pentru o perioadă de cinci săptămâni, începând din 14 octombrie 2014, din care trei săptămâni nu am avut voie să mă mişc deloc, iar două săptămâni, am avut posibilitatea să mă mişc, dar fără să calc pe picior. Mi s-a prescris tratament constând în injecţii în abdomen şi pastile pentru dureri. După ce mi s-a luat gipsul, am suferit în fiecare zi de umflături de picioare şi tumefiere a piciorului. Subsemnata (…), după accident, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, am fost supusă unor investigaţii ca umare a loviturii suferite la cap.
(…) Considerăm că pentru şocul produs amândurora în urma accidentului, pentru suferinţele fizice pe care le-am suferit, pentru inconvenientele produse ca urmare a imobilizării la pat a subsemnatului (…), a deplasărilor repetate la spital, suntem îndreptăţiţi să pretindem despăgubiri morale în cuantum de 10.000 de lei.
Aşa cum am arătat şi mai sus, subsemnatul (…) nu am avut posibilitatea să mă mişc din pat pentru o perioadă de trei săptămâni, am avut nevoie de îngrijire ca un copil mic, iar pentru a-mi rezolva nevoile fiziologice am avut nevoie de prezenţa permanentă a unei persoane în jurul meu. Şi după cele trei săptămâni de imobilizare la pat, viaţa mea zilnică a fost serios afectată pentru că nu m-am putut deplasa decât în cârje, şi nu aveam voie să pun piciorul în pământ şi să calc pe el. Pe lângă toate aceste inconveniente, s-a adăugat şi durerea din cauza traumatismului produs, durere pe care o resimt şi în prezent, iar funcţionalitatea piciorului îmi este în parte, afectată. Pentru a ne suplini veniturile din pensie, obişnuiam să lucrăm amândoi, ca zilieri la viţa-de-vie, dar din cauza accidentului produs, nu am mai putut să prestăm această activitate în toamna trecută, fiind lipsiţi amândoi de acele venituri pe care le-am fi putut câştiga.
Ne adresăm direct Societăţii de Trasport Public Local pentru că aceasta are calitatea de angajator al conducătorului auto care a săvârşit fapta în urma căreia, am fost accidentaţi, în baza art.1373 al.l din noul Codul Civil, potrivit căruia „comitentul este obligat să repare prejudiciul cauzat de prepuşii săi ori de câte ori fapta săvârşită de aceştia are legătură cu atribuţiile sau cu scopul funcţiilor încredinţate„, spun petenții.
Aceștia mai precizează că prin Ordonanţa de clasare din data de 26.03.2015 pronunţată în dosarul nr.4335/P/2014 al Parchetului de pe lângă Judectoria Alba Iulia, s-a dispus clasarea cauzei având ca obiect infracţiunea de vătămare corporală din culpă prevăzut de art.196 al.2 şi 3 C.Penal, cu privire la conducătorul auto al autobuzului în care se aflau în momentul în care s-a produs accidentul.
Cei doi menţionează că la momentul accidentului călătoreau pe baza legitimaţiei eliberate de Primăria municipiului Alba Iulia și solicită să se procedeze la efectuarea plăţii sumei solicitate, având în vedere că potrivit Codului Civil, despăgubirea se stabileşte prin acordul părţilor, anunțând că, în caz contrar, se vor adresa instanţei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]