Rămâi conectat

Actualitate

Doi ani de închisoare cu executare, pentru delapidare, pentru afaceristul Ovidiu Tition. Decizia instanței

Publicat

în

Marți, 27 aprilie, Tribunalul Alba a pronunțat prima hotărâre într-un dosar de delapidare și evaziune fiscală în legătură cu activități economice ce au avut loc în urmă cu 12 ani, în cadrul societății Mia Carn Mirăslău, în prezent în faliment.

Dosarul se află în procedură de rejudecare, fiind pe rolul instanţelor încă din 2016. Principalul inculpat, Ovidiu Tition, din Braşov, un infractor cunoscut, care a petrecut deja mai mulţi ani la închisoare pentru alte fapte, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare pentru delapidare.

Instanţa a încetat procesul penal în ceea ce priveşte infracţiunea de evaziune fiscală. Aceeaşi decizie de încetare a procesului a fost luată şi faţă de un fost administrator al societăţii, care, astfel, scapă de problemele penale.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prima fază a procesului, Tition a primit 3 ani cu executare, iar fostul administrator a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Curtea de Apel a dispus, însă, rejudecarea iar cauza a revenit în decembrie 2019 la Tribunal. Hotărârea instanţei de fond poate fi contestată la Curtea de Apel.

Instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de ANAF şi l-a obligat pe Tititon la plata sumei de 67.134 lei, din care 36.444 lei reprezintă T.V.A., iar 30.690 lei reprezintă impozit pe profit şi a accesoriilor aferente debitului principal până la achitarea integrală a acestuia. Ambii inculpaţi au mai fost obligaţi să pe inculpatul Tition Ovidiu în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Mia Carn SRL şi cu fostul administrator, la rândul său în solidar cu partea responsabilă civilmente Alba Mia Carn SRL la plata sumei de 266.000 lei reprezentând TVA şi a accesoriilor aferente până la achitarea integrală a debitului principal.

Ovidiu Tition mai trebuie să plătească despăgubiri civile de 264.844 lei către societatea Mia Carn SRL, reprezentată de lichidatorul judiciar. Potrivit rechizitoriului, pornind de la controalele efectuate de Garda Financiară Alba, s-a constatat că Tition Ovidiu, în calitate de administrator de fapt al S.C. Mia Carn Product S.R.L. Mirăslău, în perioada februarie-aprilie 2009, a efectuat achiziţii de la trei societăţi în sumă totală de 509.720 lei, pentru care a achitat suma de 168.251,39 lei şi a livrat succesiv, prin emiterea a 74 de facturi, bunuri materiale în valoare totală de 737.977,49 lei (cu T.V.A.), către S.C. Mia Carn S.R.L..

Operaţiunile comerciale nu au fost înregistrate în evidenţa contabilă a firmei şi nu s-au depus deconturile de TVA, prejudiciindu-se astfel bugetul de stat cu suma de 67.134 lei.

De asemenea, anchetatorii au mai constatat că inculpatul, în calitate de administrator al S.C. Mia Carn S.R.L. Aiud, a înregistrat în contabilitatea acestei firme achiziţii fictive pentru suma de 1.666.000 lei reprezentând avans lucrări, operaţiune fictivă prin care şi-a diminuat obligaţiile fiscale, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 266.000 lei reprezentând TVA.

În plus, procurorii au mai reţinut că Tititon, în calitate de administrator al S.C. Mia Carn S.R.L. şi-a însuşit în folosul său ori pentru altul, mijloace fixe şi de transport din cadrul acestei firme, constatate lipsă la momentul controlului Gărzii Financiare, parte dintre bunuri fiind recuperate pe parcursul cercetărilor, prejudiciul rămas nerecuperat fiind de 264.844 lei.

În 2018, Tititon a fost condamnat definitiv în Alba la 6 ani în regim de detenţie pentru înşelăciune, delapidare şi infracţiuni la legea cecului, tot în legătură cu activitatea societăţii din Mirăslău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII

Publicat

în

Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat duminică ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP.

Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult, a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru postul Radio J.

În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra, a adăugat reprezentantul Parisului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Preşedintele francez Emmanuel Macron a explicat joi că eventuala comunitate politică europeană pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi complementară procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu o alternativă la acesta.

Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia.

El afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de decenii pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o comunitate politică europeană care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost deja criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE, notează Agerpres.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR

Publicat

în

ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR

Înscrierile la examenul de Bacalaureat 2022 au început oficial astăzi. Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, se pot înscrie în perioada 23-27 mai, conform procedurii comunicate de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

„Înscrierea la sesiunile examenului național de bacalaureat 2022 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidați în perioada 9-10 mai 2022 – pentru sesiunea specială, în perioada 23-27 mai 2022 – pentru sesiunea iunie-iulie, respectiv în perioada 18-25 iulie – pentru sesiunea august septembrie (…)”, potrivit documentului transmis de Ministerul Educației.

Lista actelor necesare pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat

 • dosar
 • poze ¾ (2 bucăți)
 • copie certificat de naștere și carte de identitate
 • foaie matricolă
 • cerere-tip – se completează la secretariatul unității școlare absolvite
 • adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare

Documentele-tip de înscriere

 • tabel de înscriere
 • cerere de înscriere (fișă-tip informatizată)

În perioada 23-27 mai, candidații la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, parcurg următoarele etape, a relatat edupedu.ro:

Elit - Gustul Desăvârșit

Candidații completează partea I a cererii de înscriere

Candidații care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere

De asemenea, elevii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri / olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip.

 • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare