Doar unul din cinci români și-a asigurat casa: Peste 2.800 de incendii în locuințe au avut loc de la începutul anului
Doar unul din cinci români și-a asigurat casa: Peste 2.800 de incendii în locuințe au avut loc de la începutul anului
În condițiile în care avem tot mai multe locuințe distruse de flăcări, jumătate dintre români cred că ar trebui să își asigure casele împotriva incendiilor, însă doar unul din cinci a și semnat o poliță.
Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, zilnic numărăm 19 incendii care iau vieți: 113 oameni au murit în primele trei luni ale acestui an, față de 74 anul trecut. Numai în Constanța au izbucnit dimineață două incendii.
O explozie puternică a zguduit un bloc din Constanța, la ora trei dimineața astăzi (14 aprilie). Un bărbat și o femeie din apartamentul care a sărit in aer au ajuns la spital cu arsuri grave și zeci de locatari au fost evacuați.
”Dormeam și am auzit o bubuitură foarte puternică,” a spus un bătrân, adăugând: ”Când m-am dezmeticit, auzeam țipete pe hol și vecinul de lângă mine era grav rănit. Înțeleg că de la butelie a explodat tot.”
25 de apartamente au fost afectate. Câteva ore mai târziu, pompierii au fost chemați în alt bloc. Un scurtcircuit a declanșat o vâlvătaie și 25 de persoane au fost evacuate.
De la începutul anului, pompierii au stins peste 2.800 de incendii în locuințe, cu 300 mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe s-au produs după ce oamenii au folosit aparatură defectă sau instalații improvizate.
În București, pompierii au intervenit la peste 800 de incendii, fără să le mai numere pe cele de vegetație sau la clădiri comerciale, precum cel de luna trecută când un centru comercial din sectorul 5 s-a făcut scrum.
“Trebuie să manifestăm prudență în exploatarea instalației electrice, adică să nu utilizăm mai mulți consumatori decât puterea instalată a locuinței noastre, să avem grijă la instalațiile de încălzire, să supraveghem permanent copiii,” a spus Daniel Vasile.
În Constanța, în decembrie, un incendiu a distrus 35 de apartamente și zeci de autoturisme parcate la subsolul unui bloc după ce doi copii de 13 si 15 ani s-ar fi jucat cu focul. Pagubele sunt imense și nu toți locatarii aveau asigurare. În plus, în aceste cazuri, firmele de asigurare trebuie să aștepte închiderea dosarului penal.
″În principiu este nevoie ca autoritățile să încheie o anchetă, însă lucrurile depind în funcție de termenii și condițiile din polițe,” a spus Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.
”Când uităm ceva pe foc, dacă un copil se joacă cu chibriturile, sunt situații derivate din hazardul uman și pot fi acoperite de polițele de asigurare. În concluzie, neglijența poate fi asigurată de polițele facultative, ce nu se acoperă sunt pagubele provocate cu intenție,” a mai spus acesta.
Potrivit firmelor de profil, peste 10 milioane de lei au fost recuperați anul trecut de 50 de proprietari care și-au asigurat casele pentru incendii.
Însă la noi în țară doar una din cinci case este asigurată.
Sursa: stirileprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată