Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Doar unul din cinci români și-a asigurat casa: Peste 2.800 de incendii în locuințe au avut loc de la începutul anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Doar unul din cinci români și-a asigurat casa: Peste 2.800 de incendii în locuințe au avut loc de la începutul anului

În condițiile în care avem tot mai multe locuințe distruse de flăcări, jumătate dintre români cred că ar trebui să își asigure casele împotriva incendiilor, însă doar unul din cinci a și semnat o poliță.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență, zilnic numărăm 19 incendii care iau vieți: 113 oameni au murit în primele trei luni ale acestui an, față de 74 anul trecut. Numai în Constanța au izbucnit dimineață două incendii.

O explozie puternică a zguduit un bloc din Constanța, la ora trei dimineața astăzi (14 aprilie). Un bărbat și o femeie din apartamentul care a sărit in aer au ajuns la spital cu arsuri grave și zeci de locatari au fost evacuați.

”Dormeam și am auzit o bubuitură foarte puternică,” a spus un bătrân, adăugând: ”Când m-am dezmeticit, auzeam țipete pe hol și vecinul de lângă mine era grav rănit. Înțeleg că de la butelie a explodat tot.”

25 de apartamente au fost afectate. Câteva ore mai târziu, pompierii au fost chemați în alt bloc. Un scurtcircuit a declanșat o vâlvătaie și 25 de persoane au fost evacuate.

De la începutul anului, pompierii au stins peste 2.800 de incendii în locuințe, cu 300 mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut. Cele mai multe s-au produs după ce oamenii au folosit aparatură defectă sau instalații improvizate.

În București, pompierii au intervenit la peste 800 de incendii, fără să le mai numere pe cele de vegetație sau la clădiri comerciale, precum cel de luna trecută când un centru comercial din sectorul 5 s-a făcut scrum.

“Trebuie să manifestăm prudență în exploatarea instalației electrice, adică să nu utilizăm mai mulți consumatori decât puterea instalată a locuinței noastre, să avem grijă la instalațiile de încălzire, să supraveghem permanent copiii,” a spus Daniel Vasile.

În Constanța, în decembrie, un incendiu a distrus 35 de apartamente și zeci de autoturisme parcate la subsolul unui bloc după ce doi copii de 13 si 15 ani s-ar fi jucat cu focul. Pagubele sunt imense și nu toți locatarii aveau asigurare. În plus, în aceste cazuri, firmele de asigurare trebuie să aștepte închiderea dosarului penal.

″În principiu este nevoie ca autoritățile să încheie o anchetă, însă lucrurile depind în funcție de termenii și condițiile din polițe,” a spus Alexandru Ciuncan, director general UNSAR.

”Când uităm ceva pe foc, dacă un copil se joacă cu chibriturile, sunt situații derivate din hazardul uman și pot fi acoperite de polițele de asigurare. În concluzie, neglijența poate fi asigurată de polițele facultative, ce nu se acoperă sunt pagubele provocate cu intenție,” a mai spus acesta.

Potrivit firmelor de profil, peste 10 milioane de lei au fost recuperați anul trecut de 50 de proprietari care și-au asigurat casele pentru incendii.

Însă la noi în țară doar una din cinci case este asigurată.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC

Bogdan Ilea

Publicat

în

Floriile 2024: La ce produse trebuie să fim atenți în perioada următoare. Recomandările ANPC În perioada sărbătorilor mai ales când este dezlegarea la pește, trebuie să fim foarte atenți la alimentele pe care le achiziționăm. ANPC transmite că recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. ‘În preajma Sărbătorii Floriilor, în care, conform tradiţiei, creşte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea