Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

DNA Alba Iulia în bătălia cu fraudarea fondurilor europene

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Activitatea DNA Alba Iulia în cifre: 84 de cauze soluţionate per procuror şi prejudicii stabilite de 5,5 milioane euro în 2011

    Direcţia Naţională Anticorupţie a publicat raportul pe anul 2011 privind activitatea Serviciului teritorial Alba Iulia. Potrivit documentului parametrii sunt asemănători anului precedent. Cantitativ, s-a înregistrat creşterea cu 8,84% a numărului cauzelor de soluţionat (283 faţă de 260 în anul 2010), dar şi cu 13,51% a celor soluţionate (252 faţă de 222 în anul 2010), rezultând scăderea cauzelor nesoluţionate la 31 (faţă de 38 în anul 2010), în condiţiile menţinerii unei ponderi importante a cauzelor nou intrate, 245 din cele 283 cauze de soluţionat (comparativ cu 232 din totalul de 260 cauze de soluţionat). Din cele 252 cauze soluţionate, în 201 soluţiile au privit fondul cauzei (175 în anul 2010). Au fost emise 12 rechizitorii privind 38 de inculpaţi din care 7 arestaţi preventiv, şi anume 2 arestaţi în lipsă şi 5 arestaţi în cursul urmăririi şi trimişi în judecată în stare de libertate. Comparativ, în anul 2010 au fost emise 13 rechizitorii privind 44 de inculpaţi, din care 11 arestaţi preventiv. Rechizitoriile reprezintă 5,97% din totalul soluţiilor pe fond (faţă de 7,43% în anul 2010).

Prejudiciu total de 5,5 milioane de euro
Din cele 12 rechizitorii un număr de 2 au avut ca obiect infracţiuni de corupţie, 3 au privit infracţiuni asimilate corupţiei, 2 au avut ca obiect infracţiuni contra intereselor financiare ale Comunităţilor Europene (reţinându-se un prejudiciu total de 278.593,92 lei) şi 5 rechizitorii au avut ca obiect infracţiunea de înşelăciune. Prin cele 12 rechizitorii s-a reţinut un prejudiciu total în sumă de 23.882.574 lei şi 2.000 de euro. De asemenea, din cele 31 cauze nesoluţionate, în 5 cauze este depăşit termenul de 1 an de la prima sesizare (5 în anul 2010) şi în 6 cauze este depăşit termenul de 6 luni de la începerea urmăririi penale (4 în anul 2010)”, se mai arată în raportul DNA privind Serviciul teritorial din Alba Iulia.

Nicio cauză restituită la DNA în 2011
Au fost adresate instanţei, în cursul anului 2011, un număr de 14 plângeri împotriva soluţiilor de netrimitere în judecată dispuse de procuror şi au fost soluţionate un număr de 12 astfel de plângeri, din care 10 au fost respinse şi în 2 instanţa a admis plângerea împotriva soluţiei procurorului numai sub aspectul schimbării temeiului acesteia. Nu s-a dispus restituirea cauzei la procuror prin hotărâre definitivă.
Prin 5 hotărâri definitive au fost achitaţi 3 inculpaţi (2 pentru lipsa unuia din elementele constitutive ale infracţiunii şi 1 pentru că s-a dovedit că fapta nu a fost săvârşită de inculpat). Faţă de alţi 7 inculpaţi, trimişi în judecată pentru infracţiuni contra intereselor financiare ale U.E., s-au aplicat dispoziţiile art.18^(1) C.pen. (fapta care nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni), în contextul unei practici judiciare conturate, în special, la nivelul instanţei de recurs (Curtea de Apel Alba Iulia), de a considera infracţiunile din această categorie ca având o gravitate redusă, în contradicţie cu practica unitară a celorlalte instanţe din ţară care au pronunţat condamnări la pedepse cu închisoarea pentru fapte similare, inclusiv prin hotărâri rămase definitive în anul 2011.

Doar 4 procurori pentru 3 judeţe
Prin 11 hotărâri definitive s-a dispus condamnarea a 18 inculpaţi trimişi în judecată prin rechizitoriile întocmite de acest serviciu teritorial. Activitatea a fost desfăşurată cu toate cele 4 posturi de procuror ocupate, din care 1 procuror a realizat exclusiv activitate judiciară. Volumul mediu a fost de circa 84 cauze soluţionate/procuror şi de circa 10 cauze rămase în lucru/procuror. În circumscripţia DNA Alba Iulia se află trei judeţe, Alba, Hunedoara şi Sibiu.
*Analiză mai atentă a pericolului social
„În concluzie, activitatea a fost bună, înregistrând creşterea numărului cauzelor de soluţionat, al celor soluţionate, inclusiv al soluţiilor pe fond dispuse, şi corelativ, scăderea numărului cauzelor nesoluţionate. Se recomandă, la fel ca şi în anul precedent, o analiză mai atentă a gradului de pericol social al faptelor investigate, cu raportare la practica instanţelor judecătoreşti din raza de competenţă a Curţii de Apel Alba Iulia, dar şi identificarea modalităţilor prin care acestea îşi pot schimba optica, văzând practica judiciară în materia fraudării fondurilor europene a celorlalte instanţe”, se mai arată în raportul privind activitatea DNA pe 2011.

Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea