Dispar medicamentele la bucată. Sistem de verificare impus de Uniunea Europeană, începând de anul viitor
Începând de anul viitor, prin intermediul unui sistem de verificare impus de o directivă a Uniunii Europene pentru toate ţările membre, farmaciştii nu vor mai putea elibera pacienţilor medicamente la bucată şi vor anunţa orice problemă apărută la un medicament.
Şi producătorii de medicamente trebuie să se conformeze acestei directive prin imprimarea pe medicamente a unei serii unice şi printr-un dispozitiv de protecţie astfel încât să prevină deschiderea cutiei. Măsurile de serializare şi protecţie a medicamentelor urmăresc să împiedice intrarea pe piaţa UE a produselor contrafăcute, în contextul în care din 2013 până în 2017 au fost raportate 400 de incidente de falsificare a medicamentelor, potrivit Comisiei Europene.
„Producătorul, atunci când ambalează un produs, imprimă seria şi codul medicamentului pe cutia respectivă. Seria este urcată în baza de date europeană, de acolo este replicată către baza de date din România. Când farmacistul scanează medicamentul să-l elibereze către pacient, el primeşte un semnal că medicamentul respectiv este valid sau că este o problemă cu acea cutie, fie a expirat medicamentul respectiv, fie o serie identică a fost eliberată în altă parte şi medicamentul respectiv este pus în carantină“, a spus Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor, atrage însă atenţia asupra funcţionării sistemului de verificare, amintind de sistemul Casei Naţionale de Sănătate, care se blochează chiar şi câteva zile. „În farmacii se va implementa un sistem informatic la nivel naţional, iar farmaciile vor fi nevoite să-şi achiziţioneze cititoare care să contorizeze fiecare ieşire a unei cutii de medicament din farmacie. Nu vom mai putea să dăm medicamente fracţional, fiecare cutie se scanează o singură dată şi atunci trebuie găsită o similitudine şi între felul în care se face prescrierea şi felul în care se face eliberarea, astfel încât lucrurile să funcţioneze”, a spus Lupuleasa.
Riscurile pentru pacient în momentul în care ia un medicament falsificat pot fi vitale, iar Zaharescu recomandă mai multă atenţie la sursa din care românii îşi cumpără medicamentele.
„Aceste medicamente (falsificate – n.red) ajung la pacienţi doar pe filiera internetului, dar acolo este responsabilitatea pacientului şi îşi asumă un risc pentru că internetul nu este o sursă oficială şi sigură pentru achiziţia de medicamente. Au fost cazuri izolate în care medicamentele neconforme au venit pe linia de distribuţie”, a mai spus Zaharescu.
În România, implementarea sistemului de serializare va fi coordonată de către Organizaţia de Serializare a Medicamentelor (OSMR), din care fac parte Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR). OSMR va deveni membrul Organizaţiei Europene de Verificare a Medicamentelor (EMVO).
Sursa: zf.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România”
Profesorul universitar Gheorghe Piperea, despre modificările codurilor CAEN: „Prostituția legalizată și șoptirea cailor-inovații ale economiei din România” Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti și avocat, a adus în discuție recentele modificări ale codurilor CAEN din România. Într-o postare pe rețelele de socializare acesta a criticat introducerea unor […]