Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

Discursul care i-a făcut să tresară pe miniștri, profesori, studenți și politicieni deopotrivă – Alba Iulia, deschiderea anului universitar

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a fost marcată de un moment ieșit din tiparele acestui gen de ceremonie.

Ioan Popa deschidere an Universitatea 1 Decembrie Alba IuliaDupă discursurile susținute de actualul ministru al Educației, de conducători ai sistemului de învățământ din România ultimilor 20 de ani, i-a venit rândul să spună câteva cuvinte unui reprezentant al mediului de afaceri.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În alocuțiunea sa, Ioan Popa, proprietarul și președintele companiei Transavia – cel mai important producător de carne de pasăre din țară și în top 5 producători din domeniul agriculturii – i-a dojenit pe studenții români care abandonează facultatea, pe cei care nu își dau licența, dar mai ales pe aceia care nu vor să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit atâția ani.

Mesajul adresat aparent doar studenților i-a vizat în aceași măsură și pe cei care în ultimii 20 de ani au condus destinele învățământului românesc, pe profesori, dar și pe politicienii care au jucat și continuă să joace un rol atât de important în domeniul educației. Între toți acești actori se împarte mare parte din responsabilitatea desincronizării dintre nevoile pieței muncii și ceea ce produce sistemul românesc de educație.

 

CITEȘTE ȘI: FOTO: Deschiderea anului universitar la Alba Iulia, un spectacol aniversar. 5.000 de studenţi studiază la Universitatea ”1 Decembrie 1918”

Pe toată durata sa, discursul omului de afaceri din Alba Iulia a menținut alertă atenția auditoriului, generând totodată felurite reacții nonverbale – grimase, zâmbete, priviri căutătoare și întrebătoare etc.

 

Discurs Ioan Popa, președintele companiei Transavia:

“Nu mă voi adresa dumneavoastră într-un mod academic, pentru că nu fac parte din această lume. Aș vrea să fiu puțin mai pragmatic vizavi de rolul dumneavoastră, de ceea ce ați ales dumneavoastră și de ceea ce va trebui să faceți mai târziu.

În momente ca acestea, de obicei toată lumea se felicită și își mulțumește. Venind la microfon nu știam dacă trebuie să fac și treaba aceasta, că nu vă pot felicita, că dacă mă gândesc ce se întâmplă în societate…

Foarte mulți dintre dumneavoastră ați ales să mergeți la universitate pentru că v-au trimis părinții sau să vă încadrați în categoria celor care fac o facultate și nu neapărat pentru că v-ați dorit acea facultate sau acea meserie.

Asta ne spune nouă realitatea de zi cu zi pe care o trăim, cei din mediul economic, cei care suntem beneficiarii produsului finit, fie el inginer, doctor, șamd, care se produce în mediul universitar.

Eu dacă ar fi să vă dau o indicație pragmatică, până începe școala luni, dacă vreți să nu pierdeți vremea, gândiți-vă foarte bine dacă are rost să rămâneți la facultate, dacă vreți să învățați și dacă vreți să deveniți ceea ce produce Universitatea „1 Decembrie 1918” sau oricare alta din România.

Pentru că noi constatăm în viața economică, ceea ce este destul de trist, că enorm de mulți studenți abandionează facultatea după un an doi trei sau chiar patru de studiu, că enorm de mulți studenți anu își dau licența, ceea ce este iarăși foarte grav, iar enorm de mulți studenți nu vor să lucreze pentru ce s-au pregătit patru ani.

Nu vă pierdeți nici timpul, nici viața, nu vă stricați nici banii dacă nu aveți determinarea și dorința de a alege drumul pe care la un moment dat cineva v-a pus să îl alegeți sau l-ați ales voi așa la voia întâmplării. Mai aveți vreme să vă gândiți.

De asemenea, observ așa un grad destul de mare de indiferență. Chiar m-a dernjat faptul că unii dintre colegii voștri, după doar 20 de minute, s-au plictisit și au ieșit din sală. Asta mie îmi spune foarte mult vizavi de atitudinea unui om. Dacă ar veni la mine la firmă unul cu asemenea apucături, vă spun din capul locului că nu ar avea nicio șansă de niciun fel. Nici să treacă de poartă. Darămite șansa de a aspira la vreun post la firma respectivă. A mea! Că o și dețin ca și proprietar și o și conduc.

De ce vă spun toate lucrurile astea? Trebuie să ştiţi foarte clar ce vreţi să faceți cu viața voastră, în fiecare zi, atât pentru prezent cât mai ales pentru viitor.

Fiecare om are foarte multe aspirații, foarte multe dorințe și pretenții. Dar vreau să știți că o regulă a vieții spune foarte clar, că înainte de a cere ceva, trebuie să oferi. Și niciodată să nu credeți că veți merge undeva cu căciula în mână, cum spune un proverb românesc, și fără să oferiți nimic veți avea posibilitatea să beneficiați de un post călduț, bine plătit, să vă dea telefon și vreo locuință eventual.

Sunt foarte căutați acești oameni, avem mare nevoie de ei, dar să știți că îi alegem cu mare băgare de seamă.

Aș putea să vă spun foarte multe lucruri care v-ar fi utile dar sigur că acest lucru nu face obiectul unui discurs pe care îl am la deschiderea anului școlar.

Am stat la dispoziția universităților de profil din România, am creat din surse proprii inclusiv centre de educaţie și de practică pentru studenți, pe care îi așteptăm și îi ținem pe banii noștri, cu cazare, cu mâncare, cu educație, cu tot ce vreți. Din păcate însă, a trebuit să constat că nu prea uzează lumea de ele. Ceea ce îmi spune mult.

Compania pe care o conduc are un ritm de dezvoltare fantastic, pe care puține companii le au în România. Anul acesta ne-am extins și în alte județe din zona Banatului și vreau să vă spun că am constatat cu mare tristețe că la 20 de kilometri de Timișoara, unde este universitate de profil agronomic, nu am găsit medic veterinar. Pentru că, dintr-un an de studiu și-au dat licența trei, iar celor cu care am intrat în contact nici nu le trece prin cap să lucreze într-o fermă. Toți visează la alte năzbâtii. Voi nu sunteți la veterinară, dar vă spun foarte clar că nu se pot apuca nici de căței, nici de maimuțe, nici de alte vietăți toți veterinarii din România pentru că nu o să aibă loc.

De ce au făcut atunci această facultate mă întreb. Cum vă pot întreba și pe voi, dacă o faceți pe asta de la Alba și nu vreți să profesați, de ce ați ales-o ?

Păi trăiți cea mai frumoasă perioadă din viața voastră, cu care nu vă veți mai întâlni niciodată. Uzați de ea, dar nu abuzați și nu vă bateți joc. Pentru că o să plătiți cu vârf și îndesat după aceea. Fără excepție. În viață toate se plătesc.

Dacă am fost puțin cinic sau prea dur cu dumneavoastră îmi cer scuze însă am vrut să vă transmit realitatea care vă așteaptă după.”

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Omagiu adus episcopului martir Ioan Bălan, declarat „cetățean de onoare” post-mortem al orașului Teiuș, la Biserica Greco-Catolică din oraș

Bera Larisa

Published

on

FOTO | Omagiu adus episcopului martir Ioan Bălan, declarat „cetățean de onoare” post-mortem al orașului Teiuș, la Biserica Greco-Catolică din oraș Biserica Greco-Catolică din Teiuș a fost, recent, locul unui eveniment de mare însemnătate spirituală, ce a reunit enoriași, oficialități și preoți în jurul unei ceremonii de excepție, potrivit declarațiilor primarului orașului Teiuș, Marius Hălălai. […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea