Directorul CNADNR: Ce se întâmplă la Orăştie-Sibiu va fi reparat în totalitate pe costurile constructorului. Statul nu va da niciun ban
Directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a spus că statul român nu va niciun ban pe greşelile constructorului de la lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu, reparațiile urmând să fie suportate de constructor.
„Nu a existat nicio presiune politică (pentru inaugurarea autostrăzii – n.r),constructorul a solicitat recepţia. La începutul lui 2014 am discutat şi am convenit ce se poate face să o dăm în trafic.
Am făcut inspecţia înainte de inaugurare, am constatat că mai sunt lucrări de executat şi le-am trecut în procesul-verbal, noi le-am trecut şi constructorul a acceptat, procesul – verbal a fost semnat de comun acord de ambele părţi. Deci, din document nu rezultă că sunt probleme, ci că mai sunt lucrări de efectuat.
Noi am trecut că există deficienţe, nu constructorul.
Acea fisură care a apărut la câteva zile putea apărea şi în 2015, pentru că problemele descoperite la această lucrare au legătură cu terenul de fundare, sunt încadrate la vicii ascunse.
Am documentele din 4 şi 12 noiembrie 2014, prin care solicită recepţia unor părţi din lucrare.
Sunt două documente diferite de cel al constructorului. Documentul constructorului datează din septembrie 2014 şi nu se referă la costurile de reparaţii ale unor vicii ascunse, ci la altceva.
Documentele din 4 şi 12 noiembrie se referă la o solicitare a noastră de a deschide traficul până în 15 noiembrie, am agreat-o cu constructorul. Referitor la costurile suplimentare, nu se referă la greşelile ascunse din cauza unei proaste execuţii, antreprenorul poate scrie orice, însă nu înseamnă că noi vom ţine cont de paragraful referitor la costuri.
Citește și Cine a decis deschiderea autostrăzii “bună de demolat”? Vezi răspunsul CNADNR?
E o greşeală de execuţie, au constatat-o experţii noştri şi ai antreprenorului.
Constructorul ştia de la începutul anului (2014 – n.r.) că dorim inaugurarea în noiembrie. Din cei 22 de km de autostradă, şase aveau probleme cu alunecările de teren, ceilalţi nu. În noiembrie 2013 când am fost în control pe şantier i-am atenţionat referitor la ceilalţi km care nu au probleme, de ce nu-i finalizează, au spus că o vor face în trei luni, le-am spus că e imposibil pentru că e iarnă.
Când am discutat cu ei să deschidă cât de repede se poate traficul am vorbit şi de un posibil calendar. Asta se întâmpla în ianuarie 2014, am ajuns la concluzia că se poate deschide în octombrie – noiembrie.
În primăvară am reluat discuţiile şi i-am forţat să finalizeze acel tronson fără probleme.
Expertizele noastre nu pot fi contrazise, spuneau că acolo e o greşeală de execuţie, sunt expertize pe baza unor foraje. La demolare am constatat că exact ce spuneau expertizele asta s-a întâmplat. Sunt greşeli mari de execuţie, intră în categoria celor încadrate la vicii ascunse
Toată lumea vorbea de alunecări de teren, nu a existat nicio alunecare care să determine fisura din autostradă.
Ce s-a scris în procesul-verbal a fost vizual, la câteva zile a apărut fisura, am cerut expertiza, care ne-a confirmat că sunt greşeli de execuţie. Am făcut expertiza după ce a apărut fisura.
S-au demolat 200 de metri şi se vor repara.
De la început au încercat să obţină bani suplimentari, nu am fost de acord, au invocat motive de alunecări de teren, nu am fost de acord cu aceste argumente.
Ce se întâmplă la Orăştie-Sibiu va fi reparat în totalitate pe costurile constructorului, statul nu va da niciun ban pe greşelile constructorului.
În privinţa problemelor pe șapte puncte critice – conform legii, trebuie să fim informaţi în ipoteza în care cineva sesizează elemente critice. Când am citit respectivele declaraţii am cerut unor experţi ai antreprenorului să ne confirme sau nu dacă există puncte critice, nu ne-au fost confirmate.
Autostrada nu e un succes, faptul că există asemenea probleme acolo nu e un succes. Este prima dată când se întâmplă un asemenea fenomen de o asemenea gravitate”, a explicat Narcis Neaga.
Sursa Digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală | Mircea Hava: PNL Alba rămâne un partid al celor care au trecut în fișa postului, cu majuscule, „Fapte, nu vorbe!
Publicitate electorală | Mircea Hava: PNL Alba rămâne un partid al celor care au trecut în fișa postului, cu majuscule, „Fapte, nu vorbe! Da, sunt absolut convins că PNL va câștiga alegerile, și de data asta, în Alba! Și nici n-ar putea să fie altfel, când orice buletin de vot, pentru președinte sau parlament, este, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan