Rămâi conectat

Actualitate

Dinamo Bucureşti – Volei Alba Blaj, un alt test dificil pentru trupa lui Macarie

Publicat

în

După ce a depăşit cu brio, în derby-ul Ardealului, dificilul test al Medicinei Tg. Mureş, Volei Alba Blaj nu are timp de răgaz pentru că vine la rând un alt meci edificator: sâmbătă, 2 februarie, de la ora 18.00, în deplasare cu Dinamo Bucureşti, deţinătoarea Cupei şi fostă participantă în Liga Campionilor. Iniţial întâlnirea a fost programată cu o oră mai devreme şi trebuia să fie transmisă pe DigiSport, dar în cele din urmă confruntarea nu va mai fi televizată. Etapa a 16-a a Diviziei A1 propune două dispute „cap de afiş”: Tomis Constanţa – Ştiinţa Bacău, respectiv Dinamo Romprest – Volei Alba Blaj, în fapt confruntări interesante între primele 4 clasate.

*Derby pentru locul 3!

În toamnă a fost nebunie în Sala „Timotei Cipariu” după ce nou-promovata din „Mica Romă” a furnizat bomba turului şi a învins Dinamo cu 3-1, producând o uriaşă supriză. Între timp, formaţia din capitală a capotat şi la Lugoj în urmă cu două etape şi resimte presiunea „paşilor greşiţi”. Vecine de clasament, ambele cu 29 de puncte, Dinamo – ultima treaptă a podiumului (10 victorii, 3 eşecuri) şi Volei Alba Blaj – poziţia a 4-a (10 partide câştigate şi 4 înfrângeri) îşi vor disputa supremaţia, o eventuală victorie a blăjencelor putând fi determinantă în ocuparea locului al 3-lea la finele sezonului. „Este foarte clar că Dinamo va fi extrem de montată la acest meci direct. Bucureştencele nu mai au voie să gafeze, vin după înfrângerea din Banat şi nu-şi permit să piardă”, a apreciat antrenorul Marius Macarie (Volei Alba Blaj).

Electrica Furnizare Discount

Nou-promovata revelaţie începe astfel o îndelungă serie externă, cu patru deplasări succesive la Bucureşti, Cluj-Napoca, Lugoj şi Piatra Neamţ, următorul meci acasă fiind abia pe 23 februarie, cu liderul Ştiinţa Bacău. „Ţinând cont de experienţa superioară a oponentelor, nu cred că are relevanţă ce s-a întâmplat în tur. Noi încercăm să ne legăm de joc, dar nu va fi deloc uşor, Dinamo are ambiţii mari, evoluează cu cuţitul la os, mai au de disputat o restanţă cu Tomis Constanţa şi în acest context, punctele puse-n joc împotriva noastră cântăresc enorm în economia stagiunii”, a concluzionat Marius Macarie, ce dispune de întregul lot, fără accidentări.

*Dinamo a schimbat antrenorul

Punctele pierdute în acest început de retur de Dinamo Romprest i-au fost fatale antrenorului Branko Kovacevic. Aceasta a condus pentru ultima oară pe Dinamo la partida de la Dej contra Universităţii Cluj, iar ieri s-a despărţit oficial de Dinamo. În locul lui Branko, managerul Marian Ştefan l-a numit în funcţia de antrenor principal pe Marian Constantin, care revine pe banca tehnică a lui Dinamo, unde a mai fost şi în sezonul 2009-2010, când echipa alb-roşie a câştigat Cupa României.

Publicitate

Actualitate

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Publicat

în

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în postul Adormirii Maicii Domnului. Ce este interzis să faci înainte de Paştile verii

Creştinii ortodocşi intră sâmbătă, 31 iulie, în , numit popular postul Sfintei Marii sau al Sântămăriei, care durează două săptămâni.

Dezlegare la peşte va fi doar în 6 august şi în 15 august, ziua praznicului. Astfel, timp de două săptămâni, credincioşii ţin al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adormirea Maicii Domnului sau „Paştile verii“ reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Sfintei Maria, iar pentru români este şi ocrotitoarea marinarilor, în mai multe oraşe fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje. Acest post are o durată de două săptămâni (1-15 august). Lăsata secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie.

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

Electrica Furnizare Discount

„Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august). Sărbătoarea este precedată de două săptămâni de post aspru, despre care în credinţa populară se spune că este rupt din Postul Mare. Într-adevăr, atmosfera este una pascală, cu bucurie şi speranţă, în biserici citindu-se rugăciuni speciale şi cântându-se în ajun Prohodul, la fel ca şi în Vinerea Mare”, explică părintele Paul Tudorache, de la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi.

Citește și: Ce nume de fete și băieți se sărbătoresc de Sfânta Marie și nume derivate din Maria

Adormirea maicii Domnului, prăznuită pe 15 august

Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începând cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.

Biserica Ortodoxă cinsteşte la 15 august Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor şi Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.

Citește și: Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?

Se deschide sezonul nunţilor

Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate. Tradiţia spune că dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici.

Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula, deoarece vremea începe să se răcească. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.

sursa: adevarul.ro

Citește mai mult

Actualitate

Primăria Alba Iulia se vrea VERDE în fiecare VINERI. Provocare pentru alte instituții și albaiulieni. „Renunțăm la mașini”

Publicat

în

Primăria Alba Iulia se vrea VERDE în fiecare VINERI. Provocare pentru alte instituții și albaiulieni. „Renunțăm la mașini”

„La muncă vii, oricum. De ce să nu vii… verde?

Noi asta facem, în fiecare vineri, la Primăria Alba Iulia. Nu toți, pentru că e imposibil, însă din ce în ce mai mulți, pentru că e sănătos. Vinerea Verde e în fiecare vineri, de azi înainte. Renunțăm la mașini și la orice folosește combustibil fosil, convențional. Ne alăturam astfel, inițiativei lansate de Ministerul Mediului și vă îndemnăm și pe voi, albaiulienii, să faceți la fel.

Cu această ocazie lansăm o provocare și colegilor din alte instituții, publice sau private, să posteze, în fiecare zi de vineri, o poză de grup, din fața instituției, cu haștag-ul #CCCBAlbaIuliaVerde, și vă promitem că va urma un concurs cu un premiu ”Verde”.

Electrica Furnizare Discount

Nu are nimeni nimic de pierdut, orașul și planeta, însă, vor avea de câștigat!”, transmit reprezentanții primăriei Alba Iulia prin intermediul mediul de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

FOTO UPDATE | Pompierii din Sebeș și Orăștie intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în comuna Ceru Băcăinți, localitatea Curpeni

Publicat

în

FOTO UPDATE | Pompierii din Sebeș și Orăștie intervin pentru localizarea și lichidarea unui incendiu în comuna Ceru Băcăinți, localitatea Curpeni

Garda de Intervenție Sebeș în cooperare cu Detașamentul de Pompieri Orăștie intervine pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (bucătărie de vară) cu posibilitate de propagare la vecinătăți, în localitatea Curpeni, comuna Ceru Băcăinți.

Forte alocate: 3 ASAS și 1 SMURD B2.

UPDATE: Incendiul a fost localizat, acesta se manifesta generalizat la nivelul bucătărie de vara, a fost evacuată o butelie de gaz. Datorită intervenției prompte incendiul nu s-a propagat la casa de locuit, fără victime.

Electrica Furnizare Discount

Transmite ISU Alba.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare